Warszawa

Av Krisse
29 dec. 2006 10:20
Visningar: 4005
Hej!
Vi ska åka till Warszawa i början på januari. Vad ska man inte missa? Nån som vet en bra restaurang? Vad är annars billigt och vad ska man satsa på att se? Vi har bara ett par dagar, men tips mottages tacksamt!
3 jan. 2007 20:23
Hej! Kul ni ska till Warszawa! Det ni inte ska missa är såklart Gamla Stan med det kungliga slottet och staty av vår egen Sigismund, givetvis turistpräglat men absolut sevärt och ett måste för att kunna tänka sig hur staden såg ut innan kriget. Det typiska souvenirerna som fortfarande ligger på bra pris jämfört med sverige är bärnsten, silversmycken, konst och kristallglas.

På gångavstånd från gamla stan kommer du till Nowy Swiat som är stora affärsgatan med shoppinggalleri och bredvid Palats Kultury,som gav till staden av Sovjet efter kriget,ett annat av Warszawas måsten. Vid Nowy Swiat foch gamla stan finns bra restauranger om ni vill testa lokala specialiteter, dock till lite dyrare priser än på de mindre gatorna, men däremot med engelska menyer : )

På väg från gamla stan till det moderna centrum passerar ni konstmuseet och the metropolitan building som är värd ett besök både för sin arkitektur och för lyxbutikerna och cafée Cinnamon som är ett modernt skönt ställe att stanna till på om ni är sugna på något mer internationellt. Fungerar även som nattklubb på kvällen. (http://www.thecinnamon.pl/)

Annars finns många vackra palats och slott, Wilanow är det stora Barockslottet, och parken Lazienki, som på sin tid var kungens sommarpalats, ligger nu centralt och är en välbesökt park. Då ni åker i januari är det kanske tveksamt vad vädret lockar till..

I övrigt är det rätt lätt och extremt billigt att förflytta sig med lokaltrafiken, en biljett på metro, buss eller spårvagn kostar ca 2, 50kr och en dags eller 3-dagars biljett lönar sig så fort ni räknar med att resa fler än 3 ggr / dagen. Även taxi är billigt, räkna med ca 25-30 kr för 3 km. (kör med taxameter för att undvika att få turistpris) Vissa problem med kommunikationen kan dock uppkomma då inte alla är så bra på engelska..

En kul sak om ni är historieintresserade kan vara att besöka den stora "ryska" marknaden på den gamla idrottstadion. Nuförtiden är det inte så många ryssar som korsar gränser för att sälja sina ägodelar, men några stycken som specialiserat sig på gamla krissouvenirer hittar man fortfarande.

Är ni kulturella rekommenderas polska balletten och konstmuseerna. Det finns även många duktiga fotografer och grafiker utställda på gallerier runt om i stan.

Det poppar ständigt upp nya shoppinggallerier och det kan vara rätt roligt (och lönsamt) att gå in i en lokal supermarket innan hemresan. Te, och andra torrvaror kostar någon krona, och vodkan fås för 50lappen litern (alla märken finns, alltså inte bara rysk fulsprit ; )

Hoppas ni får en trevlig resa!
Av Krisse
4 jan. 2007 11:12
Hej!
Tack för dina tips! Idag bär det av till Warzsawa!