Svullna ben vid flygning!

20 nov. 2013 21:33
Visningar: 19566
Vad är era tips för folk som får svullna ben vid flygning?
Själv tänker jag på dessa stödstrumpor men skulle nog få panik över att sätta på dem, de sitter för hårt och jag kan inte ens sätta på dem då jag har artros.
Så vad finns det för andra bra tips där ute mer än att försöka röra på sig och fötterna?
Ta ett säte vid gång för att kunna resa på sig utan problem?
Mediciner?
Inte dricka för mycket vätska eller dricka mycket vätska?
Mvh
Av Hille2
20 nov. 2013 21:51
Mycket vätska! Det minskar inte bensvullnaden men risken för blodproppar. När vi är torra, vilket man blir på ett flyg då luftfuktigheten är så låg, blir blodet mer koncentrerat och risken för blodpropp ökar.
Om du inte använder stödstrumpor mot dina svullna ben ökar ju risken ytterligare så därför är det extra viktigt att få i sig tillräckligt med vätska.

Tycker nog att du ska försöka få på dig stödstrumporna ändå.
20 nov. 2013 22:23
Jag brukar tvinga på mig strumporna, men eftersom jag har "feta" ben så är det inte det lättaste och definitivt inte det bekvämaste. Dessutom känner jag med strumporna på hur det sticker i benen. Så jag måste alltid ta av dem sista timmarna. När jag köpte dem fick jag rådet att ta en halv Bamyl innan avfärd för att tunna ut blodet. kanske kan vara något för dig också?

Upp och rör på dig är väl också vedertaget tips :)
20 nov. 2013 23:08
Ok ja men strumporna är inte en grej för mig, det går ej. Och Bamyl kan jag också glömma då den innehåller NSAID.
Mvh
Av Marilcj
21 nov. 2013 08:11
Har du fått stödstrumpor utprovade?
Dessutom har det kommit en hel uppsjö av stödstrumpor numera som inte är stela o sitter så hårt.
Jag lånade nämligen min svärmors de första långresorna vi gjorde och sa de vid nått tillfälle till en arbetsterapeut på jobb o de blev ramaskri, för att ha optimalt stöd o framför allt i samband m artros ska man be om hjälp...nu fick jag hjälp via henne den gången o nu bad jag min läkare om råd.
De jag har nu känns som vilka knästrumpor som helst....så kan varmt rekommendera att du hör dig för.

Första gången vi gjorde en långflygning hade jag inte en tanke på nått vad de gällde svullnader, proppar el hur min värk skulle reagera, flög utan stödstrumpor, satt dumt till på planet o tog bara vatten när de kom m de...4 dagar gick jag med fötter som elefantklumpar, uppsvällt ansikte, stora påsar under ögonen o fingrar som prinskorvar o inte hjälpte värmen mot värken.

Numera är strumporna alltid på oavsett 1 tim el 16 tim på ett plan, bokar alltid så vi har plats utmed gång i alla fall så man kan stå o gå smidigt, ber alltid om o få en egen flaska m vatten och försöker röra så mycket som möjligt på fötter, ben o händer även när jag sitter, så numera kan jag njuta av semestern från dag 1.
Av Daytona
21 nov. 2013 08:32
Jag använde inte stödstrumpor förr , och led sedan flera dagar av ömma svullna fötter. Idag gör jag annorlunda, och det finns så mycket snygga mjuka stödstrumpor idag, inte alls såna där hårda som man knappt orkade dra upp. Kolla länken ( en av många med snygga och bra stödstrumpor)

http://www.stodstrumporshop.se/?gclid=CMnKuayu9boCFYZd3godA3IAOw

Men mycket vatten, promenade i planet samt fot/ben gympa är också viktigt ;)
21 nov. 2013 11:04
Tack Daytona, mycket bra tips!
Fler som har andra "hemliga" tips?
By the way, drabbas bara kvinnor av svullna ben, för jag har aldrig hört att män gör det vid flygning?
Mvh
Av Marilcj
21 nov. 2013 13:10
Citerat från Canada2000:
Tack Daytona, mycket bra tips!
Fler som har andra "hemliga" tips?
By the way, drabbas bara kvinnor av svullna ben, för jag har aldrig hört att män gör det vid flygning?
Mvh
Nädå...vet många män som använder oxå, fast de flesta har kommit upp lite i ålder!
Sambon har haft lite problem m svullna ben o fötter sen han blev 40 men långt ifrån som en annan, hans släpper fortare.

Som jag skrev mycket vatten o röra på på leder även i sittande ställning förutom att du testar dagens moderna stödstrumpor o går dina rundor i planet
Av Gevalia
21 nov. 2013 13:54
Förstår ditt dilemma, och gissar att du tyvärr har erfarenhet av de där tunna i nylon som är både stela och hårda.
Håller med alla andra som råder dig att ha stödstrumpor. Har du testat dem i bambu? Mjuka och sköna. Finns bl.a på
http://www.idefixteko.se/

Är du även torr i huden så smörj gärna in benen innan du tar på strumporna oavsett material så hasar de ej ner och "stryper" vristerna.

Brukar få problem efter ca 2 timmar så jag beställde en speciell uppblåsbar kudde att ha just under fötterna vid flygning. Flög 11 timmar och kom fram utan svullna, smärtande ben. Sitter och trampar lite samt får upp fötterna en bit. Hade dock mina specialstrumpor på mig, som vanligt.
http://www.enklareliv.se/ säljer denna kudde.
21 nov. 2013 14:19
Det jag tycker är svårt är att hitta en storlek som passar.
Skostorlek som många säljer i står ju inte i proportion till hur vid vaden är t ex.
Mina strumpor är sköna i materialet, men stryper snarare vaden närmast knävecket än vristen.

Någon som har tips om köpställe med storlekar i flera varianter?
(Jag köpte mina på apoteket)
Av Gevalia
21 nov. 2013 14:52
Vissa apotek har stödstrumpor i olika material och olika vidd. T.ex 39-41 XL. 22-26 cm vristmått och 38-44 vad.Det står då på förpackningen vilken vidd vid vrist respektive bredaste mått på vaden. Jag drar något större i vadd mått men det fungerar ändå.

Ortopedtekniska (fristående eller på vissa sjukhus) har också stödstrumpor i olika bredd. Du behöver ej vara patient för att handla där.
21 nov. 2013 23:44
Gud vilka bra tips! Gevalia, denna kudden för benen, blir det inte trångt att ha den eller den kanske inte är så stor? Hittar inga mått på den. Är det denna: http://www.enklareliv.se/oppblasbar-fotskammel.html eller denna: http://www.enklareliv.se/fotskammel.html ?
Och ang. bambu stödstrumpor, om man beställer en större så kanske de inte sitter så hårt, jag får panik om de stryper åt? Så om man har typ 39/40 så kan man inte beställa en 43/45 eller blir det galet? :)
Mvh
22 nov. 2013 00:31
Här annat tips som jag hittade om att undvika blodpropp:

Undvik blodpropp under långflygning:

Res dig och gå runt i kabinen några minuter en gång i timmen för att hålla i gång blodcirkulationen.

Drick mycket vatten, helst 3–4 liter under en atlantflygning.

Knyt inte skorna för hårt, ta gärna av dem helt.

Försök få en plats vid gången (i synnerhet om du är lång) så att du kan sträcka ut benen.

Försök lägga benen högt.

Motionera eller promenera strax före resan.

En värktablett som innehåller acetylsalicylsyra, till exempel treo eller magnecyl, är blodförtunnande och kan minska risken för blodpropp.

Använd stödstrumpa eller kompressionsstrumpa (finns på apoteket). Den hjälper ådrorna i benen att motstå det höga tryck som bildas när du sitter mycket. Strumpan påskyndar blodflödet mot hjärtat genom ett tryck vid ankeln som avtar uppåt knäet.

Lämna gärna blod före resan. Andelen röda blodkroppar minskar, blodet tunnas ut.

Ät choklad. Den amerikanske näringsprofessorn Carl Keen i Davis, Kalifornien, säger precis det som så många av oss vill höra: att det är bra med choklad – det minskar risken för blodpropp genom att tunna ut blodet.
Mvh
22 nov. 2013 00:48
Måste bara säga att det där sista lät bäst: ät choklad, det passar mig utmärkt...:)
Mvh
Av Gevalia
22 nov. 2013 10:54
Oj då! Visste inte att det fanns två olika kuddar. Jag köpte den för 149 kr. Höjden är ca 15 cm uppblåst och stor som en vanlig A4 pärm. Den får plats under framförvarande säte om du ej har andra prylar där.

Någon skrev att man skulle ge blod före resan. Har du haft blodpropp så får du förmodligen ej bli blodgivare.

Du behöver inte köpa extra stora strumpor för då faller nog iden med stödet, den blir bara större i foten, Vidden skiljer ej så mycket. Varför inte prova ett par i din vanliga storlek? Du har ju retur rätt, eller beställ två par i olika storlekar och skicka tillbaka de som ej passar.(Eller ge bort i julklapp.)
22 nov. 2013 11:19
Citerat från Gevalia:
Vissa apotek har stödstrumpor i olika material och olika vidd. T.ex 39-41 XL. 22-26 cm vristmått och 38-44 vad.Det står då på förpackningen vilken vidd vid vrist respektive bredaste mått på vaden. Jag drar något större i vadd mått men det fungerar ändå.
Ja det var såna jag köpte och har samma "problem" strumpvaden är lite för trång. Känner du också att det sticker i benen? (som jag inbillar mig är små proppar som simmar omkring...)
22 nov. 2013 11:21
Citerat från Canada2000:
Här annat tips som jag hittade om att undvika blodpropp:
Innehäller alla acetyltabletter NSAID eller bara just Bamyl?
Av Hille2
22 nov. 2013 12:41
Citerat från Nisse2ears:
Citerat från Canada2000:
Här annat tips som jag hittade om att undvika blodpropp:
Innehäller alla acetyltabletter NSAID eller bara just Bamyl?
Acetylsalicylsyra är en NSAID substans, gäller även Albyl mfl
22 nov. 2013 12:48
Tack Hille2 - hade kunnat googla men ibland är jag som många andra lat :)
Av Daytona
22 nov. 2013 14:08
Jag har också grova vader ( låter bättre än tjocka haha) Ibland använder jag hela strumpbyxor i stödmaterial just därför att många knästrumpor stryper åt vid knävecken. Bökigare att ta på och kan bli lite varmt, men dom åker av så fort jag kommit fram. Det finns faktiskt ett "träningsprogram" hur man ska röra på fötter och ben för att undvika blodpropp. Man ska cirkulera med fötterna motsols/medsols, trampa som om man körde bil med gas/broms och stå upp och göra tåhävningar då det aktiverar vadmusklerna så att blodet pumpas runt.
22 nov. 2013 15:38
Hittade lite mer om flygning här: http://www.finnair.com/FI/SE/information-services/before-the-flight/special-services-health/acute-illness-during-flight#

Övningar ombord

Knyt båda händerna och öppna dem sedan snabbt igen. Upprepa tio gånger.
Ta av dig skorna. Sätt båda fötterna rakt på golvet, lyft sedan upp trampdynorna och spärra ut tårna medan du trycker hälarna mot golvet, håll kvar i fem sekunder och slappna sedan av. Tryck nu trampdynorna mot golvet och höj dina knän (du kan öka effekten av övningen genom att trycka på knäna med händerna), håll kvar i fem sekunder och slappna sedan av. Upprepa hela övningen tio gånger.
Tryck handflatorna mot stolsdynan och lyft upp ena knät mot hakan, slappna sedan av. Upprepa övningen med det andra knät. Gör hela övningen flera gånger.
Låt den ena foten hänga i luften genom att du lyfter upp låret med händerna. Vrid foten i en riktning tio gånger och tio gånger i den andra riktningen, slappna sedan av. Gör samma sak med den andra foten. Upprepa fem gånger.
Vrid hakan långsamt mot höger axel och håll kvar i fem sekunder. Gör samma sak men denna gång mot bröstkorgen. Gör samma sak men denna gång mot vänster axel. Upprepa övningen fem gånger.
Lyft båda axlarna långsamt upp mot öronen, slappna sedan av och för ner axlarna till utgångsläget. Upprepa flera gånger.
Med båda fötterna på golvet för du handflatorna längs med låren och benen ner mot vristerna samtidigt som du böjer ryggen framåt. För sedan händerna uppåt och räta på ryggen. Upprepa fem gånger.
Spänn sätesmusklerna kraftigt i fem sekunder, slappna sedan av. Upprepa fem gånger.

Mvh
17 dec. 2013 16:36
Nu hittade jag dem! Stödstrumpor som inte man får panik av och kan sätta på sig trots att man har artros i tummarna bl.a.. Och de fanns på andra sidan gatan på min vårdcentral! De kostade inte mer än 130:- och
jag har provat dem nu idag en hel dag och de känns knappt och är supersköna och jag kan verkligen rekommendera dem för de som inte vill ha så tajta.
Mvh

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/440/gx7c.jpg/][IMG]http://img440.imageshack.us/img440/9646/gx7c.jpg[/IMG][/URL]

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]
Av Bengtar
18 dec. 2013 09:11
Man ska inte låsa sig vid Apotekets utbud av stödstrumpor eller kompressionsstrumpor. Obs! Det är viss skillnad där. Mina bästa har jag hittat i sporthandeln av märket Nike. Formstickade i fotpartiet och hyfsat snygga.
18 dec. 2013 17:08
Citerat från Bengtar:
Man ska inte låsa sig vid Apotekets utbud av stödstrumpor eller kompressionsstrumpor. Obs! Det är viss skillnad där. Mina bästa har jag hittat i sporthandeln av märket Nike. Formstickade i fotpartiet och hyfsat snygga.
Nä verkligen inte, apotekets får man verkligen panik av för de sitter för hårt och jag får inte ens på dem. Och man får bara titta på prov på skaftet, inte på hela strumpan.
Så hör efter med era vårdcentraler, de kanske har såna här bra strumpor!
Mvh
Av Marilcj
22 dec. 2013 18:08
Citerat från Canada2000:
Citerat från Bengtar:
Man ska inte låsa sig vid Apotekets utbud av stödstrumpor eller kompressionsstrumpor. Obs! Det är viss skillnad där. Mina bästa har jag hittat i sporthandeln av märket Nike. Formstickade i fotpartiet och hyfsat snygga.
Nä verkligen inte, apotekets får man verkligen panik av för de sitter för hårt och jag får inte ens på dem. Och man får bara titta på prov på skaftet, inte på hela strumpan.
Så hör efter med era vårdcentraler, de kanske har såna här bra strumpor!
Mvh
Håller inte med där riktigt, köpte ett par nya nu på Apoteket o fick hjälp med att både ta alla måtten och fick prova en hel strumpa....sen sa hon åt mig att gå hem o testa strumpan under en dag och om det inte var bra fick jag komma tillbaka, samma bemötande på Cura när jag köpte ett par där tidigare i höst.