Visningar: 3356

Resa med bil i Europa

Har frågor om hur det är att resa från Stockholm med husbil till Spanien.
Har rest till Norkapp 2007 och nu vill jag så lång söder som möjligt.
Tacksam för restips mm.
Anmäl
Hej!
Det går jättebra att resa med husbil till Spanien.Vart i Spanien har du tänkt att resa?Vi reser mycket med bil nedöver i Europa.Minst två gånger pr.år till Peniscola(Spanien).Skriv lite mera,vilka restips vill du ha?Gå gärna inn på min sida och läs,där står mycke om Spania.
Hör gjärna av dig!
Anmäl
Hej!
Här kommer några restips.
Det är alltid roligt att ta med sig resesällskap,men då är det bra att ha några med sig som har samma intressen som du.Fördelen med att åka ensam,då gör man precis som man själv vill!!
Ang.liftare,det ville inte jag tagit upp,finns många otäcka historier om dom som tagit upp liftare.
Ang.Euro,det beror på hur den står jämfört med den svenska kronan.Prisläget är ungefär det samma som i Sverige.Vissa saker är mycket billigare.Längs med motorvägarna är allting dyrt,inhandla dina saker på supermarknad,köpcenter(finns oftast billigare bensin/diesel också där.)
Ang motorvägavg,i Tyskland är det gratis att åka på motorvägar,om man vill uppleva det riktiga Tyskland skall man åka på mindre vägar bitvis,vill du ha tips på vackra vägar,fråga bara på,men då måste jag veta vilken väg du väljer att åka.
I Frankrike är det dyrt att åka på motorväg,men det finns jättebra alternativ-vägar(det kan gå saktare att åka på dessa vägar om man åker under rusch-tid),men då får man uppleva och se så mycket mera.Vi brukar räkna ungefär 1-Euro per mil.
I Spanien,är det också dyrt att åka på motorväg,men här finns också bra alternativ-vägar.Autopista är betalvägar,Autovia är fria vägar.Det står bra skyltar när man kan välja väg.Men det gäller att hålla ögona öppna!
Ang.bilkörning i Gibraltar,upp till själva klipp-toppen får man inte åka bil,men annars runt på Gibraltar går det att åka.(det är ett jättelite land)
Om du går in på min sida kan du läsa om Gibraltar,även bra vägbeskrivning från Peniscola till Gibraltar,och tillbaka igen till Peniscola.Vi åkte mycket på alternativ vägar.
Att stanna till vid vägen för att övernatta,O.K??Stanna där det finns många långtradarna,och bra upplysta rastplatsar.Om du åker alternativ vägar-småvägar,leta er gärna upp på motorvägen igen.Visst går det att stanna till vid vägen på småvägar-småstäder,men man skall alltid tänka sig för vart man parkerar över natten.Om ni åker på vägarna och några pekar på eran bil och ger tecken till er att stanna,stanna inte,det kan vara bovar!!
Om man stannar över flera dagar på samma ställe,vill jag nog rekommendera campingplatser,(det finns det gott om,under mellan-lågsäsong till bättre prisar.)
Vi har rest neröver i ca.20-års-tid,provad på olika vägar,jag ger dig ett exempel här.
Är i Peniscola nu,vi åkte även denna gång denna väg.
Öresundsbron,Stora Bältsbron,in via Flensburg i Tyskland(vi åker broarna p.g.a. att vi har Bro-Bizz,sedan vi åker så mycket,,lite längre i mil,men körtid kortare.)
Sedan Flensburg-Hamburg-Hannover-Kassel-Fortsätt på väg 7,sedan väg 5 en bit,väg 480 mot Giessen-Wetzlar,väg 49 mot Limburg,här kommer ni upp till motorväg 3-skyltad mot Koblenz m.flera ortsnamn,när vägen delar sig tag väg 48 (motorväg)mot Koblenz,sedan är det skyltad Trier,vägen byter till väg 1,en bit längre nedöver.A 1 till Luxembourg,A 3 mot Franska gränsen,Thionville,Metz o.s.v.(Passa på att tanka upp bilen i Luxembourg,bensin-diesel mycket billigare.)När ni är inne i Frankrike hetar vägen A 31 mot Thionville-Metz o.s.v.Betalvägen börjar strax söder om Nancy,vi följer A 31 till Dijon,några mil söder om Dijon tar vi av vid Nuits St. Georges och följar skyltningen mot Beaune(ni körar en bit på Route des Grands Cru,kan vara av intresse om ni tycker om vin och vingårdar.)Från Beaune mot Chagny-Le Creusot-Montceau-les-Mines-Roanne,strax söder om Roanne in på motorvägen igen A 72 mot Clermont-Ferrand,är bet.väg ,avgiftsfri motorväg börjar strax söder om Clermont-Ferrand.Vägen byter till A 75 den följer ni till Milau,hela denna motorvägsträcka är avgiftsfri,Om ni vill åka över den berömda bron Viaduc Milau,kostar det ca.5-Euro,sedan får ni ta er ned till Milau för att nå denna väg ( D-922,D 999 mot Albi,in på motorväg A 68 mot Toulouse avgiftsfri motorväg(bet. bare i Ringen runt Toulouse),när ni är inne i ringen är det lite förvirrad skyltning,tag inte vägen där det står Barcelona,följ skyltning mot centrum då leds ni ut till motorväg A 64 mot Pau,Biarritz, detta är också avgiftsfri motorväg,tag avfart nr.21 mot St.Gaudens väg N117,från St.Gaudens mot Montrejeau,här står det skyltad Espagne.
(Vi betalade ca.24 Euro för hela sträckan vi körde på motorväg i Frankrike.Alla vägar som vi körde är mycket bra.)
Följ väg N 125 mot Spanska gränsen,sedan byter vägen till N 230 ,skyltad mot Lleida,när ni kommer till Lleida,följ skyltningen mot Fraga på Autovia som är avgiftsfri motorväg,tag sedan avfart nr.439 mot Fraga Norr,tror jag det står.Sedan är det skyltad mot Seros (A 242),väg 45 mot Maials,väg 12 mot Flix-Tortosa,Följ mot Ulldecona-sedan Vinaros,vi stannar i Peniscola. Denna väg som vi åkte i Spanien kostar inget.Mycket bra väger,vacker natur,trevliga småbyar.
På min sida står vägbeskrivning vidare söderut,så du får leta.
Tänk på att du tar med dig Reflex-väst,det är lag på att ha Reflex-väst i bilen.
Undrar du över mera,skicka mig ett meddelande och fråga på.
Trevlig resa!
Anmäl