Stöd Ukraina

Gubbar_pa_drifts blogg

Torsdag 20 Juni 2019 - Jerevan

Tillbaka i Jerevan.

Upp tidigt och tog mig en promenad bort till busstationen. Det var inte så långt, tog bara en kvart. Men med packning på ryggen och kraftig uppförsbacke den sista biten var jag ändå varm och flåsig när jag kom fram. Jag träffade en man utanför stationen som frågade om jag ville åka i hans bil istället, för ett bara lite dyrare pris. Jag avböjde och satte mig att vänta på bussen istället. Han kom tillbaka strax därefter och sänkte priset till detsamma som för bussen. Dessutom skulle han resa snart och när de här bussarna avgår vet man aldrig. De brukar vänta tills de är nästan fulla, så jag ändrade mig och följde med honom istället. Vilket visade sig vara ett bra val då han tog den norra vägen tillbaka till Armenien. Då fick jag se bergen norröver från Stepanakert och de skiljde sig från de jag sett tidigare. Barrskogarna fanns inte längre utan nu var det bara buskar och lövträd.

Ju närmare den Armenska gränsen vi kom desto färre träd och buskar såg jag och efter gränsposteringen så var det bara gräs på höjderna igen. Ytterligare en fördel med den här norra vägen var att vi passerade Sevan, som är Armeniens största sjö. Den är väldigt populär och en källa till stolthet hos hela folket.

Jag satt och följde vår färd via "google maps" och kunde därmed ge direktiv till chauffören om var jag ville bli avsläppt. Därmed blev taxiresan tillbaka "hem" till mitt boende inte så dyr.

Idag har jag tagit mig en sista promenad nedför trapporna mot centrum av Jerevan. Letade mig fram till stadsdelen Kond som numera är det närmaste man hittar som påminner om äldre stadsdelar. Husen här är små och byggda i sten och trä och mestadels uppförda någon gång under 1800-talet. Inte alls så gamla alltså, men ändå de äldsta som finns kvar här. På de gator jag strosade runt på fanns bara bostäder. Det är möjligt att jag missade någon gata där det kan ha funnits någon liten restaurang eller så, men jag tror inte det.

Det är inte bara Istanbul som har en blå moske, det finns en även här i Jerevan. Men den är inte alls lika ståtlig. Vore det inte för den blå färgen vid ingången hade jag missat den helt.

Annars är Jerevan en mycket trevlig stad att vandra omkring i. Vill man vila så finns det massvis med cafeer, restauranger och barer där man kan gå in och sätta sig ett tag. Är man bara törstig så finns det överallt i staden drickvattenfontäner att sörpla i sig en slurk från. Massvis av små stånd utefter gatorna där man kan köpa sig en brödbit finns det också. Bröden brukar ofta vara fyllda med någonting. Min favorit är de som har en varmkorv i sig. En kokt med bröd på ett helt nytt sätt för en svensk. Frukt och bär finns i överflöd och säljs inte bara på marknader utan även på trottoarerna. Riktigt billigt är det.

Men nu börjar det vara slut på min vistelse här. I morgon ska jag försöka få tag i en plats på någon buss upp mot Tblisi i Georgien. Så får vi se hur där ser ut.

/Conny
Dela med andra:    

Kommentarer
Gubbar_pa_drift säger till Postis19:
Ja, jag läste det på morgonen innan jag for. Men tänkte att jag får väl hålla mig undan. Det första jag passerade när jag kom var parlamentshuset. Men där var lugnt.
Postat 2019-06-22 13:41  Anmäl
Postis19 säger:
Kan du verkligen ta dej till Tblisi,? Det verkar vara lite stökigt där nu. Vi firade midsommar enligt traditionen, dock utan rotmos. Ha det gott önskar grabbarna och jag.
Postat 2019-06-22 11:01  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Hemma.
2 veckor sedan
Två etapper klara två kvar.
3 veckor sedan
Sista rycket!
3 veckor sedan
Dagarna flyger iväg.
4 veckor sedan
Stillheten.
5 veckor sedan