Stöd Ukraina

Stevsters blogg

Måndag 30 Augusti 2004

Sommaren 2004 - Mainz, Prag & Krakow

Jag tänkte berätta om en kort och intensiv resa som jag och min kompis (Leif) var ute på mellan 5 juli och 14 juli 2004.

DAG 1:
Vi tog bilen från Örebro till Skavsta. Därifrån skulle vi flyga med RyanAir till Frankfurt. Från Frankfurt flygplats åkte vi buss vidare till Mainz, som ligger några mil väster om Frankfurt. I Mainz träffade vi Leifs kompis Chris som vi skulle få övernatta hos i två nätter. Chris visade oss runt i mainz som var en medelstor tysk stad.

DAG 2:
Det fanns inte så mycket att se i Mainz så vi beslutade oss för att ta en dagstur med tåg (längs Rhen) till den närliggande staden Bacharach. Väl i Bacharach tog vi en tur upp till Castle Stahleck som är ett gammalt slott som ligger högt uppe på en höjd. Det blev en ganska jobbig promenad upp, men väl uppe så bjöds det på en mycket fin utsikt över Rhen. Det gamla slotten var nu ombyggt till hotell, så vi satte oss på slottsgården och drack några öl var innan vi begav oss ner och for tillbaka till mainz. När vi kommit tillbaka till Mainz beslutade vi oss för att gå en runda på stadens pubar. Vi träffade många trevliga medborgare tills vi slutligen hamnade på ett ställe som hette "Fiszbah". Vi kom in till stället strax innan de var på gång att stänga och hade bara pengar till varsin öl till, men killen som ägde stället ordnade efterfest och bjöd på dricka och vi lekte lekar till klockan 7 på morgonen. Det kallar jag gästvänlighet! Vi gick tillbaka till lägenheten och fick några timmars sömn.

DAG 3:
På grund av gårdagens äventyr var vi båda lite slitna sista dagen i Mainz. Chris visade oss runt till några bra frukostställen och vi gick till tågstationen och köpte oss vasin tågbiljett till Prag för 620 kr / person. Vi åt luch på McDonalds på tågstationen och satte oss sedan på tåget som först skulle ta oss till Frankfurt. I Frankfurt fick vi vänta en timme på tåget som skulle till Prag. När vi väl hade tagit plats på nattåget till Prag önskade vi att vi hade beställt sovkupé, eftersom det var helt fullt i varje sittvagn. Det var svårt att få någon sömn, men det får man väl räkna med när man är ute och reser på det här sättet.

DAG 4:
Vi anlände till Prag mycket tidigt på morgonen och gav oss direkt iväg till det hotell som vi hade bestämt innan. Framme vid hotellet (Welcome Hostel Dejvice) som låg vid Dejvice tunnelbanestation, fick vi inte komma in i rummet fören kl. 12. Vi fick dock lämna av oss våra ryggsäckar, så att vi slapp släpa runt på dem hela förmiddagen. Vi tog oss med tunnelbanan in till cenrum och såg oss omkring, bla. Karlsbron och det astronomiska uret vid rådhuset. Det blev även en och annan öl innan vi begav oss tillbaka till hotellet. Efter att vi duchat gav vi oss åter ner till centrum för lite partaj. Denna gång till fots. Vi fastnade på ett ställe som hette Double Trouble, som var en ganska liten men trevlig bar. Där träffade vi några norskor som vi slog följe med resten av kvällen.

DAG 5:
Ännu en seg morgon! Vi gick till tåstationen och beställde tågbiljetter till Krakow med nattåget för 270 kr / person. Vi var nu ganska slitna och behövde sova så vi bokade sovkupé denna gång. Vi tog sedan några varv runt Vaclavplatsen och tittade in i några butiker. Kvällen spenderade vi återigen på Double Troble till sent på natten.

DAG 6:
Vi tog sovmorgon! Checkade ut från vandrarhemmet, gick och käkade på Kentucky Fried Chicken och tog tunnelbanan till tågstationen för att låsa in våra ryggor i en box. Gick därefter några fler varv runt Vaclavplatsen. Pengar hade vi inte så mycket kvar så det blev mest till att titta. Eftersom det var flera timmar kvar tills tåget skulle gå belutade vi oss för att gå och ta oss en titt på Pragborgen och dess omgivningar. När vi sett det vi ville och tagit några fina vyfoton över Prag gick vi tillbaka till tågstationen och la oss där och sov. Tåget till Krakow kom efter en lång väntan och vi klev in i vår sovkupé.

DAG 7:
Även till Krakow kom vi mycket tidigt på morgonen, så vi lämnade endast av våra väskor på vandrarhemmet (Hotell Trzy Kafki) och begav oss sedan iväg till saltgruvorna i Wieliszka för en guidad tur. Vi beslutade oss för att ta det lugnt på kvällen eftersom vi skulle upp tidigt och åka till Auschwitz dagen därpå. Vi fick istället en trevlig privat guidning av en polsk tjej som hette Kaisa. Hon visade oss bl.a kungaborgen Wawel och några trevliga cafeér. Vi provade ett gott öl med kanelsmak!

DAG 8:
Vi gick upp tidigt och letade rätt på bussarna som gick till Auschwitz. Vi lyckades komma med i en liten minibuss tillsammans med en ensam Amerikan som vi pratade med längs vägen. Väl framme vi Auschwitz fick vi först se en film i väntan på att guiden skulle hämta upp oss. Guiden visade oss först runt i museumet i Auschwitz och sedan fick vi ta oss med buss till Birkenau där vi fritt fick gå omkring och titta bland det som fanns kvar av de gamla barackerna. Lite nedstämda efter besöket på museumet tog vi stadsbussen tillbaka till Krakow. Väl tillbaka inhandlade vi några öl i den närliggande butiken och gick tillbaka till vandrarhemmet. Det var sista kvällen och i bestämde oss för att festa upp de pengar vi hade kvar... och det gjorde vi! Det blev en sen kväll, men vi var nöjda och gick tillbaka till vandrarhemmet för att sova. Kl. 7.00 dagen efter skulle ju bussen till flygplatsen gå så det var bäst att få sig några timmars sömn.

DAG 9:
Strax efter kl.9 vaknar jag och upptäcker att vi har försovit oss. Panik utbryter och vi packar snabbt våra väskor, betalar för våra nätter på vandrarhemmet och springer ut på gatan för att leta reda på en taxi. Vi hittar en taxi, men han säger att vi aldrig hinner till flygplatsen i tid. Vi ger oss därför iväg in till centrum och besöker ett intenetcafé för att se om det går att boka ett nytt flyg med Wizz Air, men NIX!!! Vi beger oss därför till närmaste resebyrå för att köpa två nya biljetter (fyra gånger så dyra) med Czech Airlines till Oslo. Vi blir nu tvugna att åka tillbaka till Prag för att byta flyg och fastnar därför på flygplatsen i Prag i flera timmar. Väl framme i Oslo känns det som att det inte är långt hem nu. Det ska väl inte vara några problen att ta sig från Oslo och hem till Örebro, tänkte vi... men icke! Det går inga tåg eller bussar förrän tidigt imorgon får vi reda på. Jippie! Vi spenderar natten på varsin brits på Oslo flyplats och beger oss mitt i natten till Oslo busstation för att där spendera ytterligare några timmar sittandes i hårda väntrumsstolar.

DAG 10:
Säfflebussen anländer till Oslo. Vi är de enda som stiger på, så vi lägger oss och sover på varsin dubbelsits... När vi vaknar är vi framme i Örebro. Nu var det bara att skynda sig hem och packa ur ryggsäcken för dagen efter skulle vi med bussen till Arvikafestivalen :)
Dela med andra:    

Kommentarer
Amina säger:
haha...det där mot slutet (om att ni försov er) är så bekant:) Gjorde samma sak..var uppe sent, försv oss, missade flyget med en halvtimma (chaufören sa samma sak, att det inte var lönt, men vi sket i det o åkte till flygplatsen ändå), köpte biljetter som var nästan 5 gg så dyra, hamnade på ngt sunkigt hotel i Beauvais. Min läxa? Festa ej natten innan man åker.
Postat 2007-04-15 10:00  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet