Stöd Ukraina

Bejjan888s blogg

Tisdag 24 November 2015 - Rio de Janeiro

Shopping och historia

Copyright © Bejjan888™

Kunde passa på att sova lite längre idag, eftersom jag inte hade någon dagstur utan först till kvällen då jag har middag med underhållning i Lapa. Molnen var verkligen låga och det var grått och mulet, men jag tänkte inte låta det hindra mig. Igår under bussresan tillbaka till mitt hotell spanade jag in några ställen värda att besöka. Dels ett shoppingcenter vid namn Shopping Leblon och så av en ren slump såg jag en gata med mitt namn. Jag visste väl att det fanns en gata med mitt namn någonstans i världen – och nu hade jag alltså hittat den! :)

Under promenaden över till Ipanema Beach lättade molnen och solens intensiva strålar värmde upp Rio de Janeiro. Jag gick över gatan för att, där det var möjligt, kunna gå i skuggan och inte bli alltför varm. Det kändes som evigheter innan jag kom fram till min gata. Gick sedan några gator inåt centrum för att komma till Shopping Leblon – ett stort shoppingcenter med flera våningar av kläder, skor, prylar, parfym med mera. De hade verkligen tagit fasta på det här med Jul.

Hela shoppingcentret var omlindat med stora presentsnören med en stor rosett ovanför ingången. Och strax bredvid ingången fanns en gigantisk teddybjörn i tyg, som sittandes var runt 10 meter hög. Inne i centret fanns 2 meter höga polkagriskäppar, julgranar (i plast) som sträckte sig säkert 10 meter upp och i mitten vid rulltrapporna hängde teddybjörnar som nog var 3-4 meter stora. Det var glitter och julgranskulor överallt och julmusiken klingade överallt. Så himla mysigt om än lite överdrivet. Även om kontrasten var stor mellan den +30-gradiga värmen utanför och den extrema julstämningen inomhus, så vet Brasilianarna hur man firar jul – inget snack.

Och det var en hel del märkeskläder också. Bland annat en affär med… Calvin Klein! Min favorit! Det finns ett paradis i Rio de Janeiro ändå ;) Tyvärr så var jag definitivt inte fräsch nog för shopping, något svettig efter den längre promenaden. Så en tur tillbaka hit var jag ju tvungen att göra under dagen, då jag duschat och bytt kläder.

Gick ner till Ipanema Beach och hittade en bänk att slå mig ner på. Solen verkade ha kommit för att stanna nu och gassade på rejält.

Eftersom det var tisdag så var det öppet till Forte de Copacabana, en militärbas vid Copacabanas södra ände, som är öppet för allmänheten och består av arméhistoriskt museum och kustförsvarets riktiga fort.

Fortet var en viktig del i Rio de Janeiros historia och försvar mot fiender till havs då det låg bra till ute på sin udde.

På väg tillbaka till hotellet köpte jag en varm kycklingsmörgås. Trots att det var riktigt varmt ute så var det riktigt gott med en varm smörgås. Åter till hotellet och en välbehövlig dusch. Bytte till nya fräscha kläder och gick ner till hotellreceptionen och bad om en taxi. En Bellboy gick direkt ut till den större gatan bakom hotellet och ropade in en taxi åt mig. Bad chauffören att köra till Shopping Leblon, vilket tog ungefär 10 minuter och kostade R$15. Nu var det dags för shopping! Calvin Klein så klart ;) När det sedan var dags att åka tillbaka så fanns det ett taxiställe precis utanför huvudentrén där taxibilarna köade för att skjutsa kunder. Perfekt! Det var bara att ta första bästa taxi tillbaka till hotellet. Måste säga att det kändes helt safe att åka taxi i Rio. Fördel om man kan portugisiska eftersom chaufförerna troligtvis inte pratar engelska. Men det går lika bra om man har adressen nedskriven dit man ska.

På kvällen var det dags för Private Tour in Lapa. Mötte upp Renato kl. 19.30 nere i hotellreceptionen. Fick tillbaka de pengar som jag fick lägga ut för taxin till BBQ middagen igår, när de glömde hämta upp mig. Renato bad om ursäkt igen för att det blivit ett missförstånd och han var säker på att hans uppgifter stämde, medan arrangören hävdade att jag skulle på BBQ middagen och Samba Show nu ikväll. Nåja. Sedan körde Renato mot Lapa och körde en kort rundtur. Lapa är ett finansiellt distrikt och ett finare kvarter med mycket populära pubar och barer. Husens fasader har behållits och är från 1800-talet med stark inspiration från portugisernas erövrande.

Renato parkerade bilen och vi gick till Rio Scenarium – Pavilhão Cultural. Det var en fin byggnad och inredningen har bevarats i en äldre stil. Personalen klädde sig som man gjorde under 1800-talet och ett liveband – Edu Krieger e Convidados – uppträdde på scenen och var jätteduktiga. Ett professionellt danspar dansade runt i lokalen och de var the best of the best och var helt samspelta. Om man bara hade ett uns av den färdighet som de visade upp, så skulle man vara lycklig. De var så himla bra! Vi hade ett bord bokat nära scenen, vilket Renato förbokat i förväg. Om man vill ha bord här måste det bokas i förväg då detta är ett mycket populärt ställe – men det är det värt! Under kvällen provade jag på Brasiliens nationaldryck Caipirinha, som var ganska stark - men helt okej.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Sjuk hemlängtan
47 veckor sedan
Åter till Dubrovnik
47 veckor sedan
En gråmulen dag
47 veckor sedan
Shkodër och Krujë
47 veckor sedan
Slapp dag... igen
47 veckor sedan