Reseguidens Medlemssupport

Måndag 18 Februari 2013

Riktlinjer för diskussionsforumet

Hej!

Tanken är att forumet ska vara en trevlig mötesplats där alla typer av resenärer och reseintresserade kan mötas, utbyta erfarenheter och prata resor. Huvudsyftet med forumet är att hjälpa resenären.

För att försöka hålla en trevlig stämning har vi fastställt ett antal olika regler som man måste följa för att bli medlem. De hittar ni här:
https://www.reseguiden.se/info/anvandarvillkor

Här står bland annat:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- "Alla skall visa respekt för varandra och ha en trevlig, ödmjuk ton. Det är inte tillåtet att förolämpa, förlöjliga eller angripa någon annan. Det är inte tillåtet med smutskastning eller förtal. Var alltid hövlig och trevlig. Tilltal som är provocerande, oanständiga, hotfulla eller aggressiva etc är inte tillåtet."

- "Diskussioner i forumet skall handla om resor eller reserelaterade ämnen. Inlägg i pågående diskussioner ska höra till huvudämnet. Alla inlägg ska göras med omtanke och respekt. Diskussioner om andra medlemmar eller personliga konflikter hör inte hemma i forumet. Diskussioner skall präglas av saklighet. Alla har rätt att ha en egen åsikt."

- "Samtliga medlemmar agerar som privatpersoner. Medlemmar har ingen rätt att använda Reseguidens forum i kommersiellt syfte, för t.ex. försäljning, genomförande av undersökningar eller reklam för en produkt, ett företag eller en tjänst. Vid sådan förseelse kan Reseguiden utkräva skadestånd. Det är inte heller tillåtet att posta i diskussioner, eller kommentera andra medlemmars innehåll, upprepade gånger enbart i marknadsföringssyfte. Företag med kommersiellt budskap hänvisas till https://www.reseguiden.se/annonsera "

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

För att tydliggöra villkoren har vi nyligen även lagt till en ruta med kortfattad information när man skriver ett nytt inlägg i diskussionsforumet. För att villkoren ska vara relevanta utvecklar och uppdaterar vi dem hela tiden.

Givetvis får man diskutera, debattera och ha olika åsikter. Det är dock skillnad på att inte hålla med någon, och att komma med personangrepp. Alla har rätt till sin åsikt. Tänk gärna på att vad någon uppfattar som ironi kan någon annan uppfatta som ren elakhet.

Sök gärna bland tidigare diskussioner innan du startar en ny diskussion. Kanske är din fråga redan besvarad. Det underlättar också att försöka vara så tydlig som möjligt när man ställer en fråga. Intressen, budget, typ av resa...

Tänk gärna på att variera din text om du postar samma sak i olika diskussioner, samt att inlägg i pågående diskussioner ska höra till huvudämnet, annars kan det lätt uppfattas som spam av andra medlemmar. Man får gärna tipsa om sin egna sida eller blogg, men det är inte tillåtet att posta i diskussioner upprepade gånger enbart i syfte att marknadsföra den.

Om en diskussion startades för länge sedan är det inte säkert att ämnet är aktuellt längre för den som startade den. Han eller hon får ett mail när det kommer in nya svar i diskussionen. Har du egna frågor i samma ämne är det större chans att någon svarar om du istället startar en ny diskussion.

Återkoppling är alltid trevligt! När man svarar i diskussioner och försöker hjälpa till är det alltid kul att få feedback på tipsen och höra hur det gick sen för frågeställaren. Löste sig problemet med namnet i biljetten, vilket hotell blev det och var det bra, hann ni med flyget, följdes tipsen.. Och inte minst kan det hjälpa andra som kanske hittar din gamla diskussion och undrar samma sak.

Anmälningar

Anmäl gärna ett inlägg via vår anmälningslänk om ni upptäcker något som går över gränsen, eller maila till medlem@reseguiden.se. Vi försöker hålla koll i forumet men vi förhandsgranskar inget och har tyvärr inte möjlighet att läsa allt som skrivs. Då är anmälningsfunktionen till stor hjälp och vi är tacksamma att ni anmäler! När vi får in en anmälan undersöker vi ärendet och fattar beslut om eventuella åtgärder enligt våra rutiner. Vi försöker att behandla varje anmälan inom 1-3 arbetsdagar. Det är vanliga kontorstider som gäller. Utfallet av beslutet är inte publikt eller föremål för diskussion utan en fråga mellan Reseguiden och den anmälda medlemmen.

Om du känner dig smutskastad, förolämpad, provocerad etc är det bättre att anmäla inlägget till Reseguiden än att ge sig in i diskussionen och ge tillbaks. Det är alltså inte ok att bryta användarvillkoren bara för att någon annan just gjort det, eller för att någon annan började med smutskastningen först. Vi försöker bedöma från fall till fall, och göra en rättvis bedömning, men vi har svårt att ta hänsyn till eventuella underliggande konflikter mellan medlemmar etc. ¨

Det är inte heller ok att diskutera andra medlemmar i forumet. Om det är något du tycker är fel eller om någon annan medlem gör något du tycker är felaktigt ber vi dig istället att vända dig direkt till oss.

Privata meddelanden

Följande står i användarvillkoren kring privata meddelanden:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Personliga, icke reserelaterade, diskussioner mellan medlemmar, hör ej hemma i diskussionsforumet. Tänk på att hålla en trevlig och ödmjuk ton även i privata meddelanden. Det är inte tillåtet att publicera annan medlems privata meddelanden, personuppgifter eller annan information, med uppsåt att avslöja annan medlems identitet."
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Även om privata meddelanden är dolda för andra är det viktigt att tänka på att hålla en trevlig och respektfull ton även här!

Om du inte vill få privata meddelanden från en annan medlem kan du välja att blockera honom eller henne. Detta görs genom länken ”Blockera medlem” i rutan till höger på profilsidan. Han eller hon kan då inte heller skriva i en tråd som du startar.

Borttagna inlägg och diskussioner

När vi upptäcker en diskussion eller ett inlägg som bryter mot reglerna, tas de bort och berörd medlem kontaktas. Ibland kan även tidigare eller efterföljande inlägg tas bort, som i sig kanske inte bryter mot villkoren, men som citerar eller hör ihop med det aktuella inlägget.

Följande står i användarvillkoren kring detta:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- "Reseguiden förbehåller sig rätten att stänga diskussioner, ta bort tvivelaktigt material eller radera konton med tillhörande innehåll om hela eller delar av användarvillkoren brutits. Vid brott mot villkoren kontaktas berörd medlem och Reseguiden gör en helhetsbedömning före borttagning av ett konto. I de fall varningar utfärdas, preskriberas dessa efter ett (1) år. Dock förbehåller sig Reseguiden rätten att stänga av konton utan förvarning i de fall grovt brott eller annat ont uppsåt misstänks."

- "Reseguiden bedömer och avgör enhälligt om användarvillkoren inte följts, eller om innehåll av annan anledning bör tas bort. Det är inte tillåtet att kommentera åtgärder kring radering och avstängning öppet i forumet."
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De beslut vi fattar kring borttagning syftar till att upprätthålla våra värderingar i forumet.

Forumsbilder

Bilderna i forumet laddas upp av medlemmarna, så det är inte Reseguiden som lägger ut dem, står bakom dem eller på annat sätt förespråkar dess innehåll. Man får dock inte lägga upp vilka bilder som helst, utan följande står i användarvillkoren:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Bilder och information som innehåller personangrepp, pornografi, djurplågeri eller annat som kan verka stötande är inte tillåtet på Reseguiden. Svensk lagstiftning gäller. Brott eller misstankar om brott kan komma att anmälas till polisen. Att länka till sajter som innehåller olagligt innehåll är också att betrakta som brott mot användarvillkoren. Användare som publicerar den typen av länkar är direkt ansvariga."
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vi granskar inga bilder på förhand, så uppmärksamma oss gärna på stötande innehåll via anmälningsfunktionen. Vad som upplevs som stötande är ju dock givetvis olika från person till person. I slutändan är det, precis som vid borttagna inlägg, vi på Reseguiden som bedömer om en bild går över gränsen och tar beslut om huruvida den bör tas bort eller inte. När en bild anmäls diskuterar vi det internt, och bedömer varje fall för sig. Ofta kan det vara en svår balansgång eftersom en otäck bild kan hjälpa till att ge en rättvis bild av verkligheten och belysa kontroversiella ämnen som exempelvis tjurfäktning, tuppfäktning, späckhuggarshower och dylikt, och visa hur hemskt det faktiskt är. Att en bild väcker negativa känslor är i sig alltså ingen garanti för att den ska tas bort.

Vid bildkommentarer gäller samma regler angående att hålla en trevlig ton etc som för diskussioner och inlägg. Att lägga ut sina bilder i ett öppet forum på nätet där andra kan kommentera innebär ju dock att man riskerar att få feedback, både positiv och negativ.

Avstängning

Vi vill såklart helst undvika att stänga av ett medlemskonto. Därför skickar vi i de allra flesta fall ut en tillsägelse om användarvillkoren innan det är aktuellt att stänga av en medlem. Denna är inte publik utan mellan Reseguiden och aktuell medlem.

Om medlemmen trots tillsägelse, inte respekterar villkoren blir kontot avstängt. Om en medlems konto aktiveras igen, och hur lång avstängningsperioden är, är olika från fall till fall och beror på hur allvarlig överträdelsen är och om vi bedömer att medlemmen därefter vill bättra sig och accepterar våra villkor.

Under avstängningen är det såklart inte ok att starta nya konton och fortsätta vara aktiv. Detta ser vi som ytterligare brott mot användarvillkoren och förlänger avstängningsperioden.

Maila oss om ni upptäcker konton som inte borde vara där. Det är inte ok att själv gå till angrepp mot en avstängd medlem, även om han eller hon inte har rätt att vara i forumet. Anmäl istället så bedömer vi vad som ska göras.

Det är inte ok att diskutera andra medlemmars avstängning, eller radering av tidigare trådar etc öppet i forumet.

Hör gärna av er till medlem@reseguiden.se om det är några frågor.

//Vi på Reseguidens Medlemssupport

Uppdaterad: 2018-05-23
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet