Stöd Ukraina

Gullnas blogg

Måndag 3 December 2007 - Madrid

Madrid 2007-11-30 -- 2007-12-03

Anländer Madrid i sex-tiden på morgonen 30/11. Tar t-banan till vandrarhemmet. Det är kallt, kring noll. Kan inte checka in, det är för tidigt. Väntar på att Starbucks ska öppna kl 07:30. Äter frukost på Starbucks. Fixar diverse saker på Internet. Checkar in.

Tråk-Madrid. Jag ville inte till Madrid från början. Jag ville till Bilbao. Jag hittade aldrig något särskilt intressant eller roligt eller vackert i Madrid. Jag bytte också vandrarhem efter första natten, till ett mycket sämre, med färre gäster. Inte många att snacka med eller umgås med. Korta dagar, soliga men inte särskilt varma. Kallt på morgonen och kvällen.

Stadsmiljö: Tråkigt, trist, inget spännande. Jobbig trafik. I Madrid har man återinfört trafikpoliser. De står några stycken vid utvalda korsningar, viftar med armarna och blåser i visselpipa och kompletterar de elektroniska trafiksignalerna. I huvudsak skickar de över bilar när det är grönt för gående och tvärtom.

Kollar in byggandet av skyskraporna norr om Torre de Europa.

Jag försöker leta på en amerikansk film på bio med originalröster. Nix, går inte, allt är dubbat.

På kvällen är vissa gator packade, t ex Gran Vía, riktig jobbigt, svårt att ta sig fram. Köer till biografer, teatrar och lottförsäljning (!) är på trottoaren. Det hjälper inte direkt. Caféer är fullpackade.

Kungliga palatset: tråkigt. Har man sett sammet, guld och takmålningar då behöver man inte gå dit. Framför allt vill man inte betala 8 euro för det (övriga Europa verkar har 4 eller 5 euro som standard på muséeer). Okej, rustningarna och vapnen var lite skoj, men i övrigt inte särskilt spännande.

El Prado, muséet med världsrykte ... fantastiskt tråkigt! Gå inte dit. Skicka dina fiender dit. Låt dem under 2-3 timmar plåga sig igenom tre tusen tavlor med flygande, feta, nakna barn. Det spelar ingen roll om det är Reubens eller Boticelli. Det räcker med en målning. Avdelningen med Goya: lite intressant. Avdelningen med historiska målningar (enormt stora): lite skoj. Och nej, man vill inte betala 8 euro för det. Inte efter en timme i kö.

Givetvis får man inte gå omkring med en liten ryggsäck utan måste lämna in den i väskförvaring. Men inte utan extra kontroll -- de röntar väskor som man lämnar in. De såg att jag hade en laptop i väskan, och de bad mig starta datorn (!) för att försäkra sig om att det är en dator. Något extremt.

På andra sidan gatan från Prado finns ett annat museum. Jag läste om det efteråt och jag gick aldrig dit. De jag har pratat med tyckte det var bra. De visar Dali och Picasso och annat modernt. (Prado har ingen modern konst alls.)

Som sagt, jag ville till Bilbao, inte till Madrid. Jag var rätt oinspirerad från början.

Den 3/12 tog jag tåget till Barcelona, anlände i 19-tiden.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Stockholm 2008-05-16
15 år sedan
Tallinn 2008-05-15
15 år sedan
Pirita 2008-05-14
15 år sedan
Narva - Tallin 2008-05-13
15 år sedan
Narva 2008-05-12
15 år sedan