Stöd Ukraina

Bibchens blogg

Söndag 9 Maj 2010 - Norrköping

Kultur i Norrköping

Stopp i trafiken denna torsdagsmorgon. Eskorten av EU-delegater till Älvsjö-mässan proppar igen. När proppen lossnat, glider vi sakta ut på E4:an och åker mot Norrköping.
Lunch serveras av våra glada vänner. Därefter blir vi damer portade. Ut ur huset! Herrarna skall agera kockar och laga till middagen. Vi damer går på kulturvandring under tiden.
Hösten har tagit sitt grepp över Norrköpingsparkerna och löven täcker marken. Det gamla industriområdet, som är ombyggt till kulturcentrum, visar sin historia. En hög skorsten får symbolisera industri- och arbetarkvarteren. För mig ger det associationer till Barcelona, skorstenarnas stad. Där man har behållit skorstenarna, när man rivit och byggt nytt i de gamla industrikvarteren.
Vi besöker Arbetarnas museum i Strykjärnshuset. Två utställningar, väl värda att ta tid på sig!
Först landar vi på Kvinnors uppfinninga , utställningen lyfter fram kvinnors kreativitet och består av både världsberömda patenterade uppfinningar och mindre kända produkter som löser vardagliga problem. (ur broschyren)
Imponerande. Inom olika områden s.s. barnavård, sjukvård, hushållsteknik och ett särskilt bälte med krångligt kombinationslås, för att förhindra våldtäkt (gäller att inte ha bråttom till toan!)
Andra utställningen vi besöker är en samling av EWK, Ewert Karlssons teckningar.
EWK 1918-2004 är Sveriges mest kände politiske illustratör. Hans teckningar talar till en bred publik och återfinns jorden runt. Flera ggr. har han korats till världsmästare i politisk teckning.
Efter lång intressant rundvandring smakar cappucinon i muséets café ljuvligt, varmt, mjukt och väldoftande.
Vår höstvandring fortsätter längs vattnet, Motala ström. Det är halvmörkt höstljus. Vi dressar om på hotellet alldeles intill vännernas lägenhet. Förväntningar och smaklökar aktiveras.
- Välkomna!
Tre kockar tar emot. Fotoblixtar, som på en premiär, när vi kliver över tröskeln. En drink i handen. Blandade nötter i skålen. Vi delar med oss av dagens olika innehåll. Mat resp. Kultur.
Kvällens meny
Pilgrimsmusslor
Fasan
Flamberad äpplepaj
Vin
Kaffe
Vin och skratt sitter kvar i knäna, när vi går de 60 stegen tillbaka till hotellet. Breda, mjuka sängar med täcken som omsluter våra trötta kroppar…. Godnatt!
Dela med andra:    

Kommentarer
Rolf_52 säger:
kul rapport från peking...nu har t o m Linköpingsborna börjat åka till Östergötlands kulturstad;)
Postat 2011-06-29 23:24  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Slutspurten
38 veckor sedan
Meditationsvandring
38 veckor sedan
Min sommarsäng
38 veckor sedan
Kyrkbröllop
38 veckor sedan
Skur efter skur........
38 veckor sedan