Stöd Ukraina

Bibchens blogg

Söndag 4 April 2010
Resealbum: Kryssning

Kryssning Stockholm - Dover - Belgien- Frankrike- Spanien - Barcelona.

2008
Utsikt från en skult!
Det är jag som är Hatt här. Får följa med på kryssningen för att skydda Henne mot solen, säger Hon ja. Jag vet nog bättre jag. Hon vill bara vara märkvärdig och se fin ut.
Jag är den som ser Dovers vita klippor först. Där ligger båten, som vi skall kryssa med, “Marco Polo”. På båten blir jag placerad i garderoben. Orättvist, tycker jag, när hytten är så stor och flott.
Jag är ensam Hatt här. Det finns en och annan keps, fast det kallar inte jag Hatt. Passagerarna verkar trevliga och i sin bästa ålder. Han är här, han den långe, snygge och brunbrände. Han som borde vara i fören, när Hon är i aktern och tvärtom.
Första hamnen vi anländer till är Zee Brygge i Belgien. Jag får följa med in i gamla sta´n. Det luktar medeltid.
Kav lugnt när vi nästa dag glider in i den franska viken och ankrar långt ute i vattnet. Tenderbåtar tar oss över till S:t Malo. Nu är Hon allt glad att Hon har mig med i solen. Jag vinglar hit och dit, när Hon vandrar uppe på den gamla stadsmuren och tittar upp på tinnar och torn.
När det regnar, får en Solhatt inte vara med. Diskriminering, tycker jag. Kanske lika bra det. Fast man missar ju alla trevliga, intressanta samtal på utländska och åsynen av den goda maten. Får tåla mig till i morgon, när vi kommer i hamn i La Rochelle.
Ut på havet igen. Intet land så långt ögat kan se. Då kommer solen, och jag får vara med på däck, styrbord, när Hon lapar sol i en däckstol, med en Cappucino och en Cuba Libre bredvid.
Framme i La Rochelle i tidig morgondimma. Färgglad marknadsplats och matglad saluhall drar Hon mig med på. Solen kryper fram ur dimman och jag skuggar ansiktet, när Hon tar en öl på ett utekafé med nya båtvännerna. Resten av dagen på däck med bok och penna.
Till havs hela denna dag. Hon älskar det. Hur kul är det att titta på horisonten, som åker upp och ner och jacuzzin, som skvalpar över. Biscayan är inte på gott humör idag. Hon upptäcker att sjösjukepiller hjälper mot Hennes tinnitus.
Fem delfiner leker runt båten strax före vi skall docka i den spanska staden La Coruna. På långpromenad längs kajen hamnar vi på konsthögskolan “Escola de Arte e Superior de Deseno. Pablo Picasso”. Professor “Pepe” visar oss runt och vi får bl.a. se Picassos inskrivningsblankett och betyg samt några av hans tidiga skisser.
Värmen slår till och solen bränner rygg och näsa. Hon bloggar på båtens mediecenter, fastän Hon skulle låta bli. Ja, ja låt Henne hållas. Det är 50% rabatt idag.
Vi närmar oss Oporto. Undrar om vi kommer att hitta Mic Kendall, som var där för 40 år sedan, när Hon var där på bröllopsresa. Vi delar taxi med våra båtvänner, och åker till hotell “Infantes des Sagres”. Bröllopssviten finns kvar, och ser ut som då. Vi hittar också den gamla marknaden. Även den är oförändrad. Men Mic lyckas vi inte få tag på.
Sol på däck, när vi åter är på båten. Jag sitter uppe på skulten och försöker se vad det är Hon läser, Ingemar Unges “Skriva Kåserier”, som om det skulle hjälpa och Claes Grills “Jag dog i Barcelona”. Idag beställer Hon ryggmassage och ansiktsbehandling. Lyx, tycker jag. Fast det är ju en sådan resa.
Lissabon är smutsigt och risigt, men vi tar metron till “Estufa Fria”, det stora växthuset med exotiska växter. Motionspromenad sedan genom gamla sta`n till kajen. Hon lyfter på hatten och hälsar på alla polska fotbollsfans, som samlats inför matchen. Båten lägger ut 15.00.
När solen flyter ut i havet och säger godnatt, tar Hon av sig hatten och bugar sig. Då är det mysigt att få vara med på akterdäck och vänta på stjärnorna. Han kommer, han som inte borde vara där. Jag tjyvlyssnar på deras intellektuella samtal om den kreativa processen. En hand snuddar vid Hennes arm. Tänk om han hade haft vit smoking, det stått en ornamenterad gatlykta på däck och Frank Sinatra i högtalarn. Då hade det varit precis som på film.
Med svart svandunsboa kring halsen dansar Hon runt i hytten och sjunger 60-talslåtar. Hon är visst lite i Hatten.
I Cadiz håller man söndagsmässan i Cathedralen. Därefter följer kändisbröllop. Kastanjeklapp och champagne. Vi vandrar genom trånga kullerstensgränder, stannar och lyssnar på klassisk musik framförd på glas olika fyllda med vatten. Lägger euros i en Hatt. På kvällen hör jag musiken från akterdäck ända upp i hytten. Det är romantisk afton med barbecue och dans under bar himmel. Han är också där.
Vi är i Malaga nästa dag. Det är 25 gr. i vattnet. Hon dyker och simmar som en delfin. Jag ligger i heta sanden och ser på.
Sista dagen blir i Alicante, där vi åker spårvagn tur och retur till ändhållplatsen. Då får man se hela sta´n. På eftermiddagen blir jag placerad på en däckstol. Hon ligger i jacuzzin på översta däck och ser ut över havet, lapar sol och lyssnar på ungdomsberättelser från försvunnen tid om ariesång bland Benidorms klippor.
Vemodig morgon i Barcelona på flygplatsen Jag är visst i vägen, när båtvännerna vill avskedkramas.
Han verkar intellektuell och romantisk, Hon är intellektuell och romantisk. Bäst att sätta Hatten på.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Slutspurten
7 veckor sedan
Meditationsvandring
7 veckor sedan
Min sommarsäng
7 veckor sedan
Kyrkbröllop
7 veckor sedan
Skur efter skur........
7 veckor sedan