Stöd Ukraina

Romhas blogg

Måndag 2 Februari 2009 - Kambodja

Kambodja med några tips till andra som ska resa dit.

Fyra gamla vänner krängde på sig ryggsäckarna för ett par veckor i Thailand och Kambodja. 60-plussare och pensionärer allihopa så den svenska produktionen blev inte lidande !
Massor av tips från Reseguiden, framförallt när det gäller Kambodja, bar vi med oss.

Vi landade i Phuket och gjorde omgående ett besök i Kao Laak. Paradisiskt men också helvetiskt för fyra år sedan. Nu trängdes där inga turister och det kändes nästan öde. Vi hade nästan stranden för oss själva, 28 gr i havet och 33 i luften. Underbart.
Spår av tsunamin syntes på träden i form av foto och namn på omkomna och den stora polisbåten står där som ett ofattbart monument, långt uppe på land. Tårar i ögonen gick inte att undvika.

Efter ett par dagar flög vi så vidare via Bangkok till Phnom Penh (PP) med Air Asia som jag bokat hemifrån. Visum vid flygplatsen i PP var inga problem, gick jättesmidigt och kostade 20 dollar. Några hade glömt att ta med foto men det löstes direkt på plats för några bath. Taxi till Pacifik Hotel på Monivong Boulevard, som också bokats hemifrån via Expedia.se. Två nätter i dubbelrum kostade 635 kr och då ingick frukost. Bra hotell och mycket centralt. Utanför hotellet fanns det tuktuk förare som mer än gärna ville skjutsa oss överallt.
Vi åkte ner till riverside till FCC = Foreign corresponding club - restaurang- där middagen intogs och historiens vindar blåste. Här satt journalisterna under kriget och skrev sina krigsrapporter.
Tuktukföraren bokade vi sedan för heldagssightseeing imorgon. Pris 25 dollar. Alla fyra kunde åka i samma tuktuk vilket vi tyckte var positivt.
Dagen blev intensiv med tidig start ute på Killing fields – Dödens fält, Choeung Ek, där vi vandrade bland massgravarna - fasansfullt – benpipor och klädesplagg stack fram ur jorden där vi vandrade. Att människor kan bli så förblindade av hat, makt och ondska är obegripligt. Pol Pot ville utrota alla med utbildning och han avskaffade pengar, skolor och sjukhus stängdes och alla stadsbor tvångsförflyttades till landsbygden. Han ville inte ha kontakt med omvärlden utan ville forma sitt land till en ”ren khmer-stat”. Och detta hände 1975 – 1979 och man uppskattar att 1-2 miljoner människor mördades.
Vi besökte sedan tortyrfängelset, Toul Sleng - klump i bröstet – där 17.000 torterades och dödades. Alla fanns fotograferade och bilder visades på de mest fasansfulla metoder för tortyr. Utanför tiggde offer för tortyren vilket förstärkte allt det ofattbara.
Sedan hann vi med två marknader, den ryska och den centrala, kungliga palatset, Friends restaurang där fattiga tonåringar får lära sig att laga mat. Jättegott. Sedan till optiker, tandläkare, frisör och vi åt på kvällen i ett torn med utsikt över PP by night. Vi var verkligen effektiva. Allting var superbilligt och vi handlade många schalar, ryggsäckar, pikétröjor etc. Min man klippte sig för 2 dollar.
Nästa dag tog vi buss, dubbeldeckare, 10 dollar p.p. till Siem Reap. Köpte biljetterna dagen innan och det var en jättefin och bekväm resa. Väl framme mötte den tuktukförare som jag haft mailkontakt med hemifrån och avtalat tid med. Han stod där med en skylt med mitt namn så kaoset runt oss uteblev eftersom vi gick till honom direkt. Helt perfekt. Han hade bokat ett litet fint hotell med swimmingpool till oss för 35 dollar per natt inkl frukost och var sedan vår guide och förare under nästan 2 dygn. Han hade lagt upp ett program för oss så vi fick se både floating village och solnedgången i Kambodjas största sjö. Nästa dag var det Angkor Wat, en silkesfabrik och en Kambodjashow med buffé samt den lokala nattmarknaden. Han tog ett stort ansvar för oss och lotsade oss runt. Vill du ha kontakt med honom kan du maila honom på; limyiv@yahoo.com Han heter James men kallas för Jim. Vi ville sedan åka taxi ut ur Kambodja då vi läst så mycket hemskheter om bussresor mellan Siem Reap och Thailand och det bokade även Jim för oss. Taxiresan gick jättebra – tog 3 timmar för de 16 milen till Poipet – kostade oss 30 dollar för fyra och det var det verkligen värt.
Ut ur Kambodja gick också bra och därefter ny taxi ner mot färjeläget Laem Ngop där vi sedan åkte över till Koh Chang och White Sand Beach. Underbart med ett dopp i havet efter dessa taxiresor.
Vidare sedan med speedboat till Koh Mak och en liten bungalow. Här var det rogivande och inte många turister.
Tyvärr finns där en del sandloppor/sandflugor så man måste vara noga med myggspray och inte ligga på badhandduk på sanden. Solstol gäller nog på de flesta stränderna i Thailand om man inte vill ha en massa elaka bett som kliar fasansfullt.
Phi Phi island besöktes de sista dagarna och mycket var sig likt sedan vi sist var här 2000. Här var 98% ungdomar och så vi 4 pensionärer. Jättemycket folk överallt – här var tydligen turisterna – och på Patong - där vi gjorde en snabbvisit sista dagen. På Phi Phi fanns en underbar liten strand som heter Renfee beach som vi varmt rekommenderar. Vi gick upp till utsiktspunkten, 353 trappor upp och sedan ner genom djungeln på andra sidan och kom då ner till denna lilla strand. Här plockade vi vackra snäckor, snorklade och var mest i vattnet hela tiden. Ljuvligt. Tog longtailbåt tillbaka.
Patong beach var bara ”too much” – den stranden har vi besökt två gånger – första och sista !

Ja, det var en upplevelserik och rolig semester i glada vänners lag.
Du får gärna maila om du vill veta något mer så ska jag försöka svara.
Dela med andra:    

Kommentarer
Gardkarlsen säger:
Hei

Takk for anbefalingen når det gjelder guide i Siem Reap. Kona og jeg skal dit i April så kanskje jeg kan benytte meg av hans tjenester :-) Hvor mye betalte dere for hans tjenester?

Mvh
Gard
http://gardkarlsen.com - reisebrev og bilder
Postat 2009-03-11 15:08  Anmäl
Heliuss säger:
Hej! En underbar resa ni haft förstår jag. Tack för att du delar med dig. Känner igen en hel del i din reseblogg från vår egen resa för drygt ett år sedan...och jo...vi var också åt åt en fantastisk god "middag" på FFC i Phnom Penh.
Jag förflyttades tillbaks i tankarna medan jag läste din fina reseskildring, skulle gärna åka tillbaks och ägna framför allt Angkor Vatområdet lite mer tid, landsbygden också då förstås...Phnom Penh räcker en gång känns det som (dammigt, rörigt och trängsel)
Tack för titten Hälsningar Eleonor
Postat 2009-02-12 18:54  Anmäl
Cecilajja säger:
Låter som om ni har haft det hur bra som helst! Skönt att höra att "ryggsäcks-tagen" inte går ur blodet och bekvämligheten tar vid :) Produktionsbortfall till trots! :)
Postat 2009-02-04 17:40  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet