Esseldes blogg

Torsdag 29 Oktober 2009

Höstsemester i Plakiasområdet på södra Kreta 8 - 24 oktober 2009

Tog billig flygstol Malmö Sturup - Iraklion. Från Kalmar till Malmö är tåget ett bra alternativ. Hämtades på flygplatsen av kompisarna som vi ska låna lägenheten av. De har två dagar kvar på sin semester så vi bor tillsammans först. Sen kväll betyder att det bitvis var ganska mörkt och det är ingen bra kombination med hårnålskurvorna, Elva mil enkel resa. Framme vid midnatt och tog oss ett kvällsdopp i den fina poolen.
Bad och mindre vandringar varpå vi dag två skjutsade kompisarna till Iraklion för deras hemresa.

Våra dagar i trevliga Plakias bestod oftast av frukost först på uteplatsen efter att bagaren besökts, sen vandring morgon o förmiddag. Så några timmars bad och sol/skugga, vi har olika intressen därvidlag. Läsning, korsord varvas med bad i 23-gradigt vatten. Lunchen ibland på restaurangen Paligremno nära stranden, de har massor av lokala rätter, allt gott. Mythos (öl) eller Retsina till. Ibland medhavd lunch av tomater, bröd, paj på stranden. På kvällen middag hemma efter besök hos slaktaren. Några gånger ute på stan och ibland med bilen till en annan by med matställen.
Kompisarna hade hyrt en bil och det var uppgjort att vi skulle överta den under våra 16 dagar härnere. Uthyraren hade i förväg fått en kopia av mitt körkort och accepterat att jag då inte var på plats för underskrift av avtalet.
Vi gjorde några längre utflykter med bilen.
Till Rethymno och kollade stan där vi bott för 20 år sedan. Innan vi åkte hem på vindlande och felaktiga genvägar åt vi på "vår" restaurang mellan havsvattnet och vägen nedanför borgen.
En utflykt gick till Spili och till en by österut över bergen där vi åt lunch. Kanongod kyckling och en efterrätt som var ägarens specialitet, hon lade sin egentillverkade yoghurt av fårmjölk i en skål, hällde över sina konserverade körsbär med saft och kex därtill. Gott! Samma väg hem och vägen var alldesles fantastiskt vacker och kurvig.
Så åkte vi västerut mot fortet Frangokastello, Chora Sfakion dit man kommer efter att ha vandrat Samairia-ravinen. Se vidtog den mest vidunderliga, nybyggda serpentinväg man kan tänka sig. Vilka ingenjörer Kreta måste ha! Passerade Anapolis 8där vi på återvägen åt lunch) och åkte så långt västerut men kunde komma med bil. På ett ställe över en djup ravin där bron var av järn med lösa golvbräder. En bil i taget för det gick inte att mötas. Vad det skramlade när bilen körde över.
En mycket vacker klosteranläggning finns på en höjd västerut efter kusten. Vägen ner till palmkanjon var en mycket, mycket kurvg och trasig väg. B som var passagerare brukar inte vara rädd men här var hon det.

Även 16 dagar går, hemresan strulade så i st för Iraklion-Aten-Köpenhamn o tåg hem blev det Iraklion-Aten-Ljubliana-Stockholm och sen bil till Vimmerby dit vi fick åka med ett par som bodde där. Vi kom fram 02,30 och fick t o m sova över hos dem. Sen tåget sista biten hem. Till den gråa hösten....
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet