Stöd Ukraina

Bibchens blogg

Söndag 9 November 2014 - Teror

Heldagsutflykt

Maken och jag fick möjlighet att idag följa med goda vänner upp till den inhemska marknaden i Teror, en by som ligger lite norr om Las Palmas. Glada blev vi, eftersom vi inte själva kör bil på de slingriga bergvägarna. Turen gick lugnt och bra först till en stor trädgårdsbutik, där vi tänkte inhandla strandstolar av ett speciellt utseende. Det stod en skylt (visserligen på spanska) som talade om att öppettider var må -lö 8-22 och sön/helgdagar 10-20. Men icke sa Nicke. Fanns inte en kotte där, när vi kom, varken på parkeringen eller i butiken, så vi for vidare till vårt nästa mål, marknaden i Teror. Det skulle visa sig att fler tänkt samma tanke och det var en lokalpolis som dirigerade trafiken från centrum ut till en p-plats.
Teror visade sig vara en mysig, charmig större by med intressant kyrka och livlig hantverksmarknad. Jag shoppade en magväska och maken en bit ost. Tillsammans med våra vänner åt vi en god lunch på en av tapasbarerna och en kall öl därtill smakade gott,, trots något kyligare väder (17 gr.) än vad vi var vana till vid kusten.
Från Teror bilade vi längs slingriga bergsvägar till Firgas, där vi besökte den fantastiska vattentrappan som bekostats av skatter från de olika regionerna.
Turen hem gick via staden Arucas där det tillverkas rom. En mycket speciell kyrka mitt i byn, som påminde om "Sagrada Famiglia" i Barcelona.
Åter hemma i värmen var det gott med en cappucino på strandpromenaden i solen. :-)

Teror
Teror är en pilgrimsort för alla Gran Canaria bor, eftersom Kanarieöarnas stifts skyddshelgon finns att besöka i kyrkan i samhället, Basílica de la Virgen del Pino. Kyrkan ligger vid torget, Plaza del Pino, och började byggas 1767, även om den sedan har restaurerats i flera omgångar, i större utsträckning 1968 och 1969. Den nuvarande kyrkan, är en treskeppig byggnad, med brutet tak, fjorton valvbågar som hålls upp med pelare och pilastrar. Framsidan har tre ingångar, och på sidorna finns ytterligare två, samt stora fönster och glasmosaik som illustrerar rosenkransens mysterium.
Teror är en av de bästa platserna för att få tag på kanariska hantverksprodukter. Dessutom erbjuder kommunen god matlagning och goda matprodukter, vilka säljs på marknaden tillsammans med hantverksprodukterna. Varje söndag, mellan 8.00 och 15.00, anordnas den populära marknaden i Teror på gatorna runt kyrkan. Här kan kan man inhandla lokala produkter, typiska kakor och sötsaker, kläder samt det lokala hantverket från Teror. (google)
__________________________________________________________________________________
Arucas
Staden Arucas ligger i en region med stor arkitektonisk och urbanistisk tradition. Stadskärnan av stort historiskt och konstnärligt värde är ett obligatoriskt besök.
Församlingskyrkan tillägnad Johannes Döparen är det mest representativa och omtyckta byggnadsverket i kommunen. Kyrkan, som byggdes 1909, är helt och hållet tillverkad i sten från Arucas, av lokala stenhuggare. Här finns rikt utsmyckade pelare och tornspiror, vackra glasfönster, målningar av den kanariske konstnären Cristóbal Hernández de Quintana samt en imponerande träskulptur föreställande den liggande Kristus, av skulptören Manuel Ramos från Arucas. (google)
_________________________________________________________________________________

Firgas
Firgas historiska kärna har flera kulturella såväl som religiösa sevärdheter, som man kan se då man promenerar genom byn. Den förr så kallade, calle Real del Centro (Kungsgatan),har byggts om till Paseo de Gran Canaria och Paseo de Canarias, vilka är gågator. Den naturliga lutningen har utnyttjats till att göra ett vattenfall på 30 meter, byggd helt i sten, vilket avslutas med ett vackert monument, en fontän som symboliserar traktens rika vattenförkomster. Gågatans ena långsida har dekorerats med 22 sköldar, som representerar alla kommunerna på ön, samt en som representerar ön i sin helhet. Dessutom finns samtliga sju öar avbildade i miniatyr med sina respektive vapensköldar och en representativ bild från var och en av öarna. (google)
__________________________________________________________________________________
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Slutspurten
38 veckor sedan
Meditationsvandring
38 veckor sedan
Min sommarsäng
38 veckor sedan
Kyrkbröllop
38 veckor sedan
Skur efter skur........
38 veckor sedan