Stöd Ukraina

Khakis blogg

Tisdag 1 Juli 2008 - Korsika

Fem måsten på Korsika

Korsika är en sån där plats som låter spännande men som få verkligen har besökt.
Ön är framför allt ett måste för dig som älskar spännande natur men det finns också massor av bra stränder.
Vi har letat upp de fem måsten på medelhavsön Korsika.

Calanches rosa klippor
De rosa klipporna söder om Porto heter Calanches de Piana och är skyddade som ett världsarv. Klipporna består av rosa porfyr som under århundraden formats till fantastiska skepnader av vind och vatten. Många av klipporna har fått namn som ”björnen”, ”hundhuvudet” och ”herdinnan”. Det enklaste sättet att se klipporna är att åka med en bussrundtur men du kan också hyra bil eller cykel. Under juli-augusti är vägen D81 full med bilar och bussar och ett besök kan ta en hel dag. Det finns flera vandringsleder som tar dig genom Calanche.

Spana in Napoleon
I Korsikas största stad Ajaccio är det svårt att missa den franske kejsaren Napoleon som föddes på ön år 1769. Centrum är fylld med Napoleon-statyer och det går att köpa massor av Napoleon-souvenirer och Napoleon-affischer trots att han bara var tio år när hans familj flyttade till fastlandet. På torget Place de Gaulle finns en jättelik bronsstaty av Napoleon till häst och runt hörnet finns museet Maison Bonaparte, huset där kejsaren föddes. I museet finns det 100-tals tavlor, brev och möbler från tiden då familjen bodde här.
Inträde: 5 euro. Mer info: http://www.musee-maisonbonaparte.fr

Maquis-skogarna
Var du än är på Korsika så kommer du att känna doften från buskskogarna, maquis. Den täta buskskogen är fylld av välluktande blommor och växter, bland annat rosmarin, klibbdittrichia, lavendel, nejlikor, granatäpple, myrten, salvia och enbuskar. Maquis täcker 20 procent av öns yta och var förr ett perfekt gömställe. Här gömde sig många av öns ökända banditer och här höll motståndsrörelsen under andra världskriget till.
Mer info: http://www.fleurdecorse.com/Corse_plants.html

Köra på serpentinvägarna
Du får inte vara rädd för vilda grisar, fartgalningar eller höga höjder om du kör hyrbil på Korsika. I stort sett varenda väg på hela ön slingrar sig uppför (eller nerför) ett berg, inte så konstigt kanske med tanke på att medelhöjden på ön är 548 meter över havet och att det finns 20 bergstoppar över 2 000 meter. Den vackraste (och mest spännande) serpentinvägen går från kuststaden Porto till bergsstaden Évisa och är tre mil. Hyrbil kostar från ca 1 500 kronor/vecka. De flesta stora internationella hyrbilsfirmor har kontor på ön.

Klippornas Bonifacio
Allra längst söderut på Korsika ligger den spännande fiskestaden Bonifacio. Den ligger otillgängligt på en halvö vilket gjort att man här levde helt isolerat från övriga Korsika med egna lagar och egen dialekt tills långt in på 1800-talet. I dag är Bonifacio ett populärt utflyktsmål och ingen resa till Korsika är komplett utan att ha sett husen som ligger uppradade på klipporna. Du tar dig hit med hyrbil, buss från Ajaccio eller med flyg till Figari. På andra sidan sundet ligger Sardinien dit du kan ta färja från Bonifacio.
Mer info: http://www.bonifacio.fr

Fakta Korsika
Officiellt namn: Collectivité territoriale de Corse.
Storlek: 8 682 km2 (som Södermanland)
Huvudstad: Ajaccio.
Invånare: 279 00 personer.
Språk: Korsikanska & franska.
Kust: 1 047 km.
Stränder: 300 km.
Högsta punkt: 2 710 m ö h (Monte Cinto).
Flyg: Stockholm-Ajaccio t/r kostar ca 4 000 kronor med Air France.
Mer info: http://www.visit-corsica.com & http://se.franceguide.com/
Dela med andra:    

Kommentarer
Gullsing säger:
Intressant beskrivning av Korsika.

Gilla
Postat 2008-07-03 19:19  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Fem måsten på Korsika
15 år sedan
Ingen lakrits i Las Vegas
17 år sedan