Stöd Ukraina

Alfios blogg

Torsdag 25 September 2008 - Rom

En tur till Padre Pio

Medan vi svenskar kan välja på slöjdmässor, julbord och äppelmarknaden i Österlen så har många av de organiserade bussresorna för invånarna i Italien en helt annan typ av mål. Här kan ett veckoslut förvandlas till en resa i religiösa tecken.

Varje år besöker mängder av italienare de olika kyrkor, sanktuarier och heliga platser som finns runt om i landet. Och det finns, minst sagt, många olika destinationer att välja bland. En av de mest populära platserna att besöka är il Santuario di Padre Pio. Padre Pio är ett sentida helgon som var verksam under första hälften av 1900-talet. År 2002, trettiofyra år efter sin död, blev Padre Pio från Pietrelcina helgonförklarad av påven Johannes Paulus II, och har därefter blivit firad den 23 september varje år. Padre Pio, som var en kapucinermunk, sägs ha varit en karismatisk man med ett livligt humör - och med den mycket speciella gåvan att kunna hela genom handpåläggning. Han var oerhört folkkär under sin levnadstid och idag besöks sanktuariet i San Giovanni Rotondo, där hans reliker ligger, årligen av tusentals troende.

San Giovanni Rotondo, ett par timmars resa från Rom, kan man bland annat nå genom att boka en tvådagars bussresa hos en resebyrå med namnet Dynasty travel. Dynasty erbjuder resa, del i dubbelrum, mat och dryck och en ”överraskning” för bara 41 euro. På schemat för dag 1 finns både resa och ankomst till hotellet, lunch, museibesök + il Santuario och middag. Dag två är det dags för hemfärd. Men arrangörerna av bussresan drar sig inte för att tjäna en extra hacka och passar, dag två, på att hålla en ”kort och underhållande” demonstration av de senaste produkterna de säljer. Det kan, exempelvis, vara ett komplett set med rostfria kastruller och grytor. Eller handdukar och badrockar för både honom och henne. Vad nu kastruller har att göra med ett besök hos Padre Pio är svårt att förstå och jag undrar om resenärerna behöver trängas med eventuella inköp på bussen hem eller om artiklarna blir hemkörda vid ett senare tillfälle.

Utanför landets gränser finns ett annat populärt, religiöst resmål: Lourdes, i Frankrike. En ständig ström av italienare, både sjuka och friska, anländer till staden för att dricka eller tvätta sig i det berömda, sagda helande vattnet. Även dit tar Dynasty dig. Om du inte fått nog av kastruller, vill säga.

Vi ska inte glömma de fantastiska vinresor och fotbollsresor som Italien har att erbjuda, utöver de religiösa resmålen. Det kanske även ska tilläggas att det självklart inte är alla researrangörer som försöker pracka på en köksredskap med risk för att förstöra stämningen.

från alfio.nu
Dela med andra:    

Kommentarer
Volpe säger:
Lärorikt det här :-)
Postat 2008-09-27 13:47  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Tre stämningsförstörare i Rom
15 år sedan
Ett alldeles speciellt mode
15 år sedan
Påhittighet
15 år sedan
En tur till Padre Pio
15 år sedan
La Madonna della Neve
15 år sedan