Stöd Ukraina

Gubbar_pa_drifts blogg

Tisdag 5 Februari 2013 - Udaipur

Den vita staden.

Vi tog en nattbuss vidare norrut till Udapuir i Rajastan. Resan tog över sjutton timmar så det var två trötta resenärer som anlände på morgonkvisten. Efter att ha letat rätt på ett billigt ställe att bo på så hade vi ändå ork nog för att besöka City Palace. Ett enormt bygge som är det näst största palatset i staten och kanske även i Indien. Trettio meter höga murar skyddar strandsidan och hela den fasaden är 244 meter lång. Som besökare får man tillträde till den del som är museum och det är endast en bråkdel av ytan. Ingen Maharadja finns förståss kvar men det fanns faktiskt en drottning boende i palatset så sent som 1973.

Nedanför palatset så ligger sjön Pichhola där det finns två öar som också är bebyggda av ståtliga palats. Det mest kända är Jag Nivas och där spelades delar av Bondfilmen Octopussy in. Befolkningen här är mycket stolta över detta faktum och filmen går varje kväll på merparten av turistrestauranterna.

Vandrade runt i staden under ett par timmar för att se vad som fanns förutom palatset och upptäckte att det var en trevlig stad med mycket små gränder. Lite Varanasikänsla då och då och någon gång gick vi bort oss fullständigt och hade ingen aning om var vi var. En stor del av husen är vitmålade och den kallas mycket riktigt "den vita staden".

Vi hittade även på ett ställe att spela biljard på och slog ihjäl ett par timmar på kvällen. Det var två riktigt utmattade gubbar som slutligen gjorde kväller och somnade som ett par klubbade sälar.

Utsövda efter en god natts sömn så hyrde vi oss ett par cyklar och drog iväg för att utforska landsbygden runt staden. Färden gick norrut och vi passerade sjöarna Tiger lake och Fatehsagar. En himla motvind på hemvägen, men annars en mycket trevlig tur.

I kväll tar vi en ny nattbuss och ställer nu kosan mot Jaisalmer som inte är så värst många mil från Pakistan. Där tänker vi oss att se lite mera palats och kanske även något fort. Men mer om detta en annan dag.

/Conny o Stefan
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Hemma.
2 veckor sedan
Två etapper klara två kvar.
4 veckor sedan
Sista rycket!
4 veckor sedan
Dagarna flyger iväg.
5 veckor sedan
Stillheten.
6 veckor sedan