Stöd Ukraina

Haakans blogg

Tisdag 12 Juli 2011 - Playa del Carmen

Cenotes

Dykningen i cenotes var en av de häftigaste upplevelser vi haft. Som att gå in i en stor grotta, men man flyter omkring på olika nivåer i de stora salarna. En annan fördel är att vi inte behöver klättra i de trånga genomfarterna, utan lätt kan glida igenom. Annars samma typ av stalaktiter/stalagmiter som i grottor ovan vatten. Dykningen var lite annorlunda - färskvatten, smakade som från kranen men svider inte i ögonen eller näsan. Fick för mycket vikter så det blev att jobba med luft i västen för att väga rätt, men det var inga större djup eller nivåskillnader, för det mesta mellan 5 och 11 meter. Där fanns heller knappast några tecken på liv, bara några småfiskar som nyfiket höll sig framför lampan och gav skuggor som såg ut som stora fiskar på väggarna (och andra dykare och snorklare såklart). Sikten var närmast oändlig, vi kunde se så långt lampans sken räckte, och många små prång och öppningar som kunde sätta igång fantasin. Eftersom vår kamera la av på Isla Holbox så kan vi bara ta bilder med våra gamla mobiltelefoner. Typiskt när vi köpte undervattenshus till den innan avresa. Som tur är så har en del specialiserat sig på att ta bilder på folk som dyker där, och vi väntar nu på att få CDn levererad till hotellet som utlovat.

Yucatans cenotes är, enligt vår guide, världens näst största vattenreserv, den största är glaciärerna. Informationen ger lite perspektiv på hur känsligt vårt ekosystem ändå är.

Det känns som vi har fastnat i Playa del Carmen, men faktiskt, i morgon åker vi över till Cozumel! Har bokat två nätter där. Ska dyka på deras berömda rev-väggar har vi tänkt. Sen har vi tre oplanerade nätter som vi inte vet vad vi ska göra med, får se vad magkänslan säger. Avslutningen på resan har vi faktiskt planerat, men återkommer...
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Hemma
12 år sedan
Isla Mujeres II
12 år sedan
Cozumel - Tulum
12 år sedan
Cenotes
12 år sedan
Tulum - Chichen Itza
12 år sedan