Stöd Ukraina

Gullnas blogg

Onsdag 5 December 2007 - Barcelona

Barcelona 2007-12-05

T-shirtväder. Åkte till Güell-parken, med en från Australien från vandrarhemmet, med ett antal konstruktioner och byggnader av Gaudí.

Därefter kollade vi in Gaudís ofullbordade mästerverk, kyrkan Sagrada Familia som står mitt i stan och är högre än allt i närheten. Byggandet påbörjades 1882 och pågår fortfarande. Det beräknas vara klart kring 2026. Det är en helt enastående konstruktion. Riktigt inspirerande att se ett nytänkande, en nyskapande arkitektur, en stil som jag aldrig sett någon annanstans. Det är svårt att förklara i ord och svårt att fånga på bild, dels på grund av att kyrkan är så hög och stor, dels på grund av komplexiteten med torn, vinklar och skulpturer. Och som sagt, man bygger fortfarande så det är inte enbart vackert heller. Helt klart värt pengarna, 8 EUR. Och 2 EUR extra för att ta hissen upp (rekommenderas!) i ett av tornen. Du hamnar då 75 meter upp eller nåt, utomhus, går över till ett annat torn och går hela vägen ner i en brant spiraltrappa med utsikt genom gluggar.

Australiensaren drog tillbaka till vandrarhemmet. Jag käkade lunch och tog mig till Torre Agbar, hamnen, kasinot och stranden och sedan tillbaka till vandrarhemmet.

Senare på kvällen går vi iväg några stycken, två tacos-ätande tjejer från Bilbao-trakten, en trevlig familj från Portland, Oregon, bror, syster och mamma med Marge Simpson-röst, med Danilo som jobbar på vandrarhemmet. Den här amerikanen, Sam, babblar ju på som alla amerikaner och frågar om det är sant, det han hört, att spaniorer aldrig bjuder hem vänner till sina lägenheter. Och det gör de faktiskt inte. De möts på stan. "What about if you wanna play X-box or Playstation?" Jaja, Danilo visar lägenheten där han bor, om han nu tänkte göra det från början eller inte det fattade jag inte. Amerikaner ... :) Hur som helst, han ville visa vart han bodde i stan och favoritpubarna där.

En hyfsat lång promenad i alla fall, egentligen mellan två byar en gång i tiden, från Barcelona till Gracía. Det är tydligt på en karta (prova satellitkartan på maps.google.com). Dessa två byar byggdes ihop med ett rutnät av stora kvarter som skiljer sig från de gamla städernas små och smala gator. Det är också i mellanområdet som vandrarhemmet ligger. Varje gatukorsning är här likadant; varje kvartershörn är avklippt diagonalt så att korsningen blir ljusare och rymligare.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Stockholm 2008-05-16
15 år sedan
Tallinn 2008-05-15
15 år sedan
Pirita 2008-05-14
15 år sedan
Narva - Tallin 2008-05-13
15 år sedan
Narva 2008-05-12
15 år sedan