Stöd Ukraina

Bibchens blogg

Söndag 23 November 2014 - Las Palmas

ARC start i Las Palmas

ARC är ett "måste göra" för många seglare, och lockar över 200 båtar och 1200 människor varje år att segla 2700 NM över Atlanten från Gran Canaria till Saint Lucia.

ARC är till för alla; barnfamiljer, tuffa åkare, cruising par, stora båtar och blygsamma båtar. Korsar Atlanten tillsammans, men har sina egna äventyr. Mer än bara en båt race, ARC är om vänskap görs i land under de två veckor före avresan verksamheten fortsatte över radio nätet till havs. Det handlar om anländer i Saint Lucia som skall uppfyllas på kajen med en rom punch och en kall öl, att veta att du har uppnått något fantastiskt - korsa en ocean på en liten segelbåt. (Googleöversättning!!)
______________________________________________________________________________________

Vi var fyra som åkte bil genom de 11 tunnlarna från Puerto Mogan till Las Palmas för att bevittna starten på segelracet ACR över Atlanten. Lätt att parkera på kajen och där gick vi längs med kajerna och de ömsom stora och ömsom mindre segelbåtarna med entusiastiska sjöfarare som väntade på start. Många sekundmeter, alldeles för många för en bra start, så den blev uppskjuten ca ett dygn. Men feststämningen var det ändå inget fel på. Orkester, fotografering, intervjuer, glada hurrarop följde oss längs kajerna. Vi letade svenska båtar och danska (maken dansk!). Av 180 startande var 12 svenska och 4 danska.
Vi hittade en svensk snygg båt och fick en stunds snack med en av besättningen. Båtens namn är "Thalassa", vilket lär betyda något som grekisk havsgudinna. Besättningen består av tre 25-åriga killar, barndomskompisar, som länge haft en dröm om detta äventyr. En har tagit tjänstledigt och de andra studerar. De har tididigare erfarenhet av att segla till Kap Verde.
Ombord har de torrfoder, konserver och vattendunkar. Det värsta som kan hända (enl. dem) är om det blir stiltje/bleke. Då har de diesel och solfångare som drivmedel. Dessa hjälpmedel får dock ej användas av dem som är med i racet. En del deltar racet andra enbart kryssning. Det kan man avläsa på om deras banderoller hänger på badbord eller styrbordsida. De har radiokontakt med satellittelefon.
Du kan följa dem på http://sythalassa.se/index.html
Lycka till sa vi, när vi tackade för intervjun och sedan begav oss in till gamla stan för en bit mat. Nu nådde oss regnet och vi fick hoppa mellan olika skyltfönster som hade markis.
När vi återkom till Puerto Mogan lyste en fantastisk regnbåge upp en bergssidan!
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Slutspurten
37 veckor sedan
Meditationsvandring
38 veckor sedan
Min sommarsäng
38 veckor sedan
Kyrkbröllop
38 veckor sedan
Skur efter skur........
38 veckor sedan