Våra foton på drift!

Av Heliuss
22 okt. 2013 11:44
Visningar: 821
Vet alla om att foton som vi publicerar här på reseguiden inte stannar på sajten utan är på drift lite varstans ute i cyberrymden?

Jag har nyligen hittat flera av mina bilder ute på nätet, på sajter jag aldrig tidigare besökt. Det handlar om foton som enbart har publicerats här på reseguiden. Det spelar kanske ingen roll när det handlar om enbart vyer som i mitt fall men det kanske inte är lika roligt att hitta foton på sin familj lite varstans ute på alla möjliga sajter?
Tänk gärna på det om du vill behålla din integritet!
Av Tubbe
22 okt. 2013 12:01
Citerat från Heliuss:
Vet alla om att foton som vi publicerar här på reseguiden inte stannar på sajten utan är på drift lite varstans ute i cyberrymden?

Jag har nyligen hittat flera av mina bilder ute på nätet, på sajter jag aldrig tidigare besökt. Det handlar om foton som enbart har publicerats här på reseguiden. Det spelar kanske ingen roll när det handlar om enbart vyer som i mitt fall men det kanske inte är lika roligt att hitta foton på sin familj lite varstans ute på alla möjliga sajter?
Tänk gärna på det om du vill behålla din integritet!
...

Denna typ av diskusitioner har varit med tidigare här på RG och Du kommer säker få ett svar från reseguiden om deras användarvilkor.

De har lovat vid flera tillfällen att de frågar ALLTID först, så det har säkert gjort så....

/ R
Av Heliuss
22 okt. 2013 12:10
Tack för svaret Tubbe!
Visste inte om att frågan varit uppe tidigare eftersom jag inte är så flitig besökare här.
Ett vet jag dock säkert: INGEN har frågat mig!
22 okt. 2013 12:34
Det är väl ett öde som drabbar många. Exempelvis låtskrivare, författare och utgivare. Att vissa publicerar deras verk utan tillåtelse. vad gäller bilderna som läggs ut är det bara att högerklicka och spara bild som.....

Detta är Internet. På gott och ont.
22 okt. 2013 12:50
Den frågan vill jag också ha svar på! Jag vill verkligen inte hitta mina foton här och var! Jag bestämmer själv var mina foton ska hamna!
RG vänligen svara om detta!
Mvh

P.s. Hittade detta på användarvillkor och där står det ju att medlemmen måste tillfrågas INNAN och man ska få en ersättning:
Bilder och texter som du laddar upp publiceras på Reseguiden.se och kan även publiceras i Reseguidens nyhetsbrev, i Reseguidens tjänster och appar, i Reseguidens artiklar samt i Reseguidens flöden inom sociala
medier. Publiceras texter eller bilder på webbplatser som ingår i Reseguidens nätverk tillfrågas medlemmen innan. Dessutom utgår en ersättning.
Du kan när som helst välja att ta bort dina bilder, filmer och texter med mera från din sida på Reseguiden. Material som används i Reseguidens nyhetsbrev kan av praktiska och tekniska skäl inte tas bort i efterhand.
22 okt. 2013 13:03
Ja, jag har varit kritisk till dessa villor hela tiden, och man har ju justerat villkoren lite till att man ska "fråga" i vissa lägen.
Jag har varnat flera gånger för att lägga ut bilder på sina barn o.s.v. och blivit hånad för det.
Nåja var och en godkänner villkoren här genom att använda sidan men jag tycker att man ska tänka sig för innan man ger bort sitt material, det gäller ju för övrigt allt, reseberättelser, tips mm. som man delar med sig av. Vill man vara med på en sida som reseguiden eller andra så måste man anpassa sig till reglerna och fundera på vad allt innebär.
Detta gäller ju massor av sidor på nätet och det är skrämmande att se hur folk delar med sig av de privataste saker om sina barn, som nog inte har något inflytande över det hela och kan få lida för detta hela sitt liv då saker som lagts ut aldrig försvinner. Alla människor har inte goda avsikter och allt kan stjälas och missbrukas, ibland i de mest groteska former så snälla tänk till innan.

PS. tråden borde nog ligga under "Feedback på siten" för att inte bryta mot reglerna.
Av Tubbe
22 okt. 2013 13:29
Citerat från Heliuss:
Tack för svaret Tubbe!
Visste inte om att frågan varit uppe tidigare eftersom jag inte är så flitig besökare här.
Ett vet jag dock säkert: INGEN har frågat mig!
Skämta lite med dig, när det gäller den frågan så är det mycket snack och lite verkstad från RG-s sida.

/ R
Av Reseguiden - Medlemssupport
22 okt. 2013 13:33
Precis som Canada2000 skriver står följande i våra användarvillkor:
<span style="font-style:italic;">"Bilder och texter som du laddar upp publiceras på Reseguiden.se och kan även publiceras i Reseguidens nyhetsbrev, i Reseguidens tjänster och appar, i Reseguidens artiklar samt i Reseguidens flöden inom sociala medier.
Publiceras texter eller bilder på webbplatser som ingår i Reseguidens nätverk tillfrågas medlemmen innan. Dessutom utgår en ersättning.
Du kan när som helst välja att ta bort dina bilder, filmer och texter med mera från din sida på Reseguiden. Material som används i Reseguidens nyhetsbrev kan av praktiska och tekniska skäl inte tas bort i efterhand".</span>
http://www.reseguiden.se/xpress/Anvaendarvillkor

Det stämmer alltså att medlemmen tillfrågas och det utgår ersättning om bilder publiceras på webbplatser som ingår i Reseguidens nätverk. Främst handlar det om redaktionens artiklar med bilder som publiceras hos våra mediapartners. Man blir dock inte tillfrågad om bilden publiceras här på Reseguiden.se eller i ovan beskrivna delar av sajten.

Heliuss, vilka sajter har du hittat dina foton på? Misstänker att det inte är en sajt som är med i vårt nätverk eller hör ihop med Reseguiden.se på något sätt?

Precis som Nisse524 och Floridasidan skriver är det ju tyvärr enkelt idag att spara ner eller skärmdumpa bilder från nätet och lägga upp dem som sina egna. Det gäller ju alla publika sidor, dvs så väl bilderna på Reseguiden, som bilder i bloggar, på hemsidor etc.

Hälsningar
//Vi på Reseguidens medlemssupport
Av Heliuss
22 okt. 2013 18:27
Jag har (väl lite enfaldigt) trott att de bilder jag lägger ut här endast kan ses av medlemmar på reseguiden. Efter att ha kollat runt på webben en stund kan jag konstatera att nästan alla mina bilder går att nås av andra med ett enkelt "klick".

Nu bryr jag mig personligen inte så mycket om att hela världen så enkelt har tillgång till mina resebilder som mest består av vyer. Faktiskt lite roligt att alla kan nå mina foton enkelt genom att trycka "bilder" på exempelvis google men........ jag undrar om alla är medvetna om att det ligger till så här, många lägger ju ut bilder på familjemedlemmar. Kanske bör man tänka över vad man publicererar.

Mitt namn finns inte med på de publicerade fotona utan reseguiden.se står som ägare till varje foto.
Kunde ju vara intressant att veta vad ni tjänar ekonomiskt genom att publicera medlemmarnas foton på andra sidor än reseguiden.
22 okt. 2013 19:23
Ja jag tog bort några av mina bilder! Har ingen lust att ha bilder på RG som far på vift! De bilder som är där får vara kvar nu.
Det är nog många många här som borde ta bort lite....
Mvh
Av Tubbe
22 okt. 2013 20:08
Hittar mina också lite runt om i cyper rymden.....

Eftersom jag inte fått några frågor och således följer inte ni vårt avtal så blir det inga fler foto från mig.

Kortfattat.........Ni får inte mina bilder om ni inte ger mig som medlem respekt..

/ T
22 okt. 2013 21:24
Och era bilder på facebook kommer ingen åt gissar jag...........
Av Heliuss
22 okt. 2013 22:17
På fb har jag inga bilder eftersom vi väl alla vet att foton på fb är allmän egendom. Rg däremot fick jag för mig var en mer seriös sajt. Nu bryr jag mig inte särskilt mycket om att mina bilder ligger ute lite varstans eftersom jag inte lagt ut privata familjefoton. Egentligen borde man kanske vara smickrad att semestervyerna ligger ute för allmänheten. Det som stör mig är att rg tydligen gör sig en slant varje gång någon klickar på bilderna.
23 okt. 2013 00:16
Det är fördjävligt det håller jag med om, men som någon skrev - this is internet! Dags att förstå vad det innebär.

Det har ju ingenting med seriositet på sajten att göra, som folk ovan har påpekat är det ju hur enkelt som helst att spara ned vilken bild som helst på Internet för att vid behov sprida vidare. På mobilen är det om än ännu enklare än på datorn att göra en skärmdump. Skrämmande (tycker jag) att folk inte har förstått det vid det här laget.

RG är tillgängligt för vem som helst. Facebook (eftersom det nu nämnts) är det INTE. PÅ FB kan du åtminstone begränsa tillgångligheten (även om många är dumma nog att INTE göra det...). Som sagt varför lägga ut bilder på människor som man inte vill ska vara till allmän beskådan? Att någon snor ens solnedgång eller vågskvalp får man räkna med, skulle de tjäna pengar på den, är det ju värre... Vill man märka sin bilder lägger man en vattenstämpel eller dyl på den.
23 okt. 2013 09:11
Håller helt med Nisse2ears! Reseguiden är inte på något sätt en stängd sajt och jag tror heller inte att de skänker bort våra bilder hur som helst heller.
Det är superenkelt att googla bilder och spara ner på sin egen hårddisk, oavsett vilken sajt de ligger på. När man gör det står det inte vems bilden är, bara vilken sida den ligger på.
Så lägger man ut bilder på Internet får man räkna med att de kan användas av andra, även om det egentligen inte är tillåtet.

Mitt råd till er som hittar era bilder på andra människors hemsidor är att kontakta den som står bakom och be dem ta bort bilden eller begära ersättning för den!
Av Reseguiden - Medlemssupport
23 okt. 2013 10:01
Citerat från Tubbe:
Hittar mina också lite runt om i cyper rymden.....
Eftersom jag inte fått några frågor och således följer inte ni vårt avtal så blir det inga fler foto från mig.
Tubbe, vilka sidor hittar du dina foton på?

För att försöka förtydliga, vi säljer alltså inte vidare några bilder. Däremot använder vissa dagstidningssajter våra söktjänster och artiklar på sina reseavdelningar. Om artikeln illustreras med en medlemsbild, tillfrågas medlemmen och det utgår en ersättning. Det är detta som står i användarvillkoren.

Att fotona är sökbara på Google, samt om någon helt enkelt laddar ner en medlems foto och lägger upp på sin egna sajt har vi svårt att göra något åt. Precis som Marie78 skriver är det bästa att då kontakta den som står bakom sajten och be dem ta bort fotot.
23 okt. 2013 11:08
Kom att tänka på samlingssidor på nätet för bilder, t ex Pinterest.

Pinterest bygger på att "nåla" (pin it) bilder man gillar som sedan andra medlemmar kan "nåla" på sina egna listor. På så sätt delas de vidare bland andra på sajten OCH de är även sökbara och synliga för personer utan konto. Bilder kan man antingen själv ladda upp eller hämta från andra sajter, t ex RG. Så jag kan alltså hitta en bild jag gillar här på RG och lägga den på mitt pinterestkonto. Varifrån den är hämtat syns - så länge det bara är inom Pinterest den cirkulerar, men så fort någon sparar den till egen hårddisk så är vi där igen...vi tappar kontrollen!

Jag gjorde en sökning och hittade följande:
(Jag vet inte vem medlemmen är och avsikten är inte att hänga ut henne, utan att visa hur lätt era bilder på RG sprids utanför RGs kontroll)

http://www.pinterest.com/t2hog/been-there/

En sökning på RG visar källan till en av bilderna härifrån:
http://www.reseguiden.se/forum/bilder/ljudlost-gled-vi-fram-pa-floden-yangshuo-kina-399918

Så det är dags att fundera på vad man lägger upp på internet.

(Skall tilläggas att Pinterest har copyrightregler som medlemmar skall följa, men jag undrar hur det fungerar och efterföljs av medlemmarna. Det är dock inget som skall diskuteras här. Jag bara nämner det).

PS Jag inser nu att bildens ägare Ziesta jobbar på RG, vilken slump!
Av Ziesta
23 okt. 2013 11:21
Nisse2ears, eftersom du råkat välja en av mina bilder kan jag berätta att Pinterest-kontot är mitt också.. :-) Instämmer att det är lite oklart med Pinterest och rättigheter etc. Det har ju också varit en del debatter om det i media. För säkerhets skull har jag därför valt att endast "pinna" min egna bilder på Reseguiden, inte andra medlemmars. Fast det är ju inget som hindrar att andra Pinterest-användare lägger upp den på sina boards också.

Om man klickar på en bild på Pinterest kommer man också till källan.
23 okt. 2013 11:28
HaHa Ziesta - det var ju i och för sig bra :) Och inte alls meningen att "outa" dig, ren slump!

Men på temat hur bilder sprids så kan vi ta din andra bild "Love" som är "repinned" av två personer (kanske folk i din bekantskapskrets, men det hör ju egentligen inte hit, för jag skulle ju kunna göra det)

Här finns fler blider som alla är från Reseguiden:
http://www.pinterest.com/source/reseguiden.se/
Av Heliuss
23 okt. 2013 13:21
Intressant och trevligt att denna fråga har engagerat fler än mig.
Som så många har påpekat så flyter våra bilder fritt ute i etern så det skadar nog inte att tänka till en extra gång innan vi exponerar bilder av privat karaktär.
Att vi raderar egna foton är långt ifrån någon garanti att de försvinner har jag insett....många kopior kan redan vara i omlopp. Ska kolla upp det här med vattenstämpel, låter bra att kunna signera sina egna foton.

Upptäckte igår att ett hotell i Asien använder ett par av mina bilder som egenreklam...känns lite tveksamt, vet inte om jag bör vara stolt eller stött över "stölden".

En bra dag till Er alla :-)
Av Bengtar
23 okt. 2013 14:33
Heliuss!
Det är du, och ingen annan som har upphovsrätt till dina bilder. Det må vara att man ger sitt tillstånd till RG att publicera i Rg;s lierade medier.
Det är du som har exklusiv rätt till dina bilder. Upphovsrättsligt får ingen annan ta sig den rätten utan att vidtala dig förrän efter 70 år. Lämplig betalning bör ligga på 20000 Sek per bild.
Ett bra sätt att hindra okontrollerad spridning är att ladda upp så små filer som möjligt. T.ex 160 Kb. Dom som tycker sig ha utbyte av bildstöld vill helst ha användbara filer, och då handlar det om flera Mb.
23 okt. 2013 14:59
Citerat från Heliuss:
Intressant och trevligt att denna fråga har engagerat fler än mig.
Som så många har påpekat så flyter våra bilder fritt ute i etern så det skadar nog inte att tänka till en extra gång innan vi exponerar bilder av privat karaktär.
Att vi raderar egna foton är långt ifrån någon garanti att de försvinner har jag insett....många kopior kan redan vara i omlopp. Ska kolla upp det här med vattenstämpel, låter bra att kunna signera sina egna foton.

Upptäckte igår att ett hotell i Asien använder ett par av mina bilder som egenreklam...känns lite tveksamt, vet inte om jag bör vara stolt eller stött över "stölden".

En bra dag till Er alla :-)
Heliuss!
När någon annan tar cred för ens bilder eller de (ännu värre) används i kommerssiellt syfte - det är ju då man börjar bli förbannad :( Tyvärr har jag inga tips hur man hanterar det, men du bör ju så klart kontakta dem. (Så jvla lågt av en affärsrörelse att inte kunna ta egna bilder...eller anlita någon eller betala för bilderna...)

Det här med "vattenstämpel" - bara för att klargöra så att ingen missförstår - jag vet inte alls hur det hjälper en lagligt, men man förstör ju åtminstone bilderna så att andra inte kan eller vill använda dem. Står det tvärsöver att det är Kalle Kulas bild, så skulle iaf inte jag använda den annat än för att visa "kolla va snygga bilder Kula tar".

Kanske någon annan vet hur det funkar med Copyright och vattenstämpel?
23 okt. 2013 16:28
Citerat från Heliuss:
Intressant och trevligt att denna fråga har engagerat fler än mig.
Som så många har påpekat så flyter våra bilder fritt ute i etern så det skadar nog inte att tänka till en extra gång innan vi exponerar bilder av privat karaktär.
Att vi raderar egna foton är långt ifrån någon garanti att de försvinner har jag insett....många kopior kan redan vara i omlopp. Ska kolla upp det här med vattenstämpel, låter bra att kunna signera sina egna foton.

Upptäckte igår att ett hotell i Asien använder ett par av mina bilder som egenreklam...känns lite tveksamt, vet inte om jag bör vara stolt eller stött över "stölden".

En bra dag till Er alla :-)
Det är verkligen INTE ok att göra så! Skicka en faktura på vad bilderna kostar för att de att använt dem!
Mvh
Av Tubbe
23 okt. 2013 16:30
Del av citat från Nisse 2ears

Kanske någon annan vet hur det funkar med Copyright och vattenstämpel?

Jag skulle också vilja vet mer om just detta....
Ser t.ex att många har en lite fin liten vattestämpel i något av hörnen. Då är det busenkelt att
ta bort den och använd bilden ändå ...eller ?

/ R
23 okt. 2013 16:48
Vad jag vet har man ju rätten till sina egna bilder och det är inte tillåtet för någon annan att använda dem utan tillstånd.

Sen blir det ju snårigt om man ger tillstånd till någon att använda dem, det bör ju framgå väldigt tydligt genom avtalet hur, av vem, i vilken form och till vad materialet får användas. Jag använder inte Facebook privat och lägger inte ut något på nätet som är känsligt men undrar om det inte på vissa sidor (kanske Facebook? är så att man helt ger dem rätten till materialet (hur många orkar bry sig om att läsa allt i dessa oändliga villkor som ska godkännas överallt? Många gör det nog inte och det vet företagen)). Det kan ju i.s.f. bli svårt att få rätsida på om bilder kommer på avväga. Reseguidens villkor t.ex. känns inte helt glasklara när det gäller detta och det finns frågetecken, vilka är alla som ingår i deras nätverk och om Reseguiden säljer en bild vidare, vem har då rätt till den. De säger att de ger ersättning, har de då köpt rätten till bilden? Ersättningen ska Reseguiden betala in skatt på, gör de det?

Vattenstämpel är ju ett sätt, men som ni säger förstör den ju bilden, sätter man den mitt i bilden förstör den kanske hela bilden, den går ju också att redigera bort om man vill, sätter man den i kanten kan man lätt beskära bilden så den försvinner.

Det är kanske mer för sakens skull att någon använder ens bild utan att fråga som stör en, själv hade jag definitivt kontaktat dem om det var en hemsida eller företag som använde någon av mina bilder utan lov, att till att börja med upplysa dem om att man inte gillar tilltaget, sen kanske man kan komma överens, annars anmäla dem och se om det ger något resultat.
Av Sierra
23 okt. 2013 18:00
Dina bilder, fotografier, är upphovsrättsligt skyddade från den stund du tagit bilden. Det krävs ingen registrering eller annan administrativ åtgärd för att skyddet ska inträda.

Det är en bra information att ange vem som har upphovsrätten = © så att den som vill använda din bild vet till vem man ska vända sig med sin förfrågan. Detta kan man göra genom en © markering med namn. Numera © markerar jag alla mina bilder.
Av Babbo
23 okt. 2013 18:17
Reseguiden har i augusti, utan att fråga mig, lagt ut en av mina bilder på Facebook. Man har dessutom beskurit bilden utan lov. När jag påpekar detta får jag detta svar ifrån Reseguiden:

"Vi frågar dig om lov när bilden ska illustrera en artikel som syns bland annat på Reseguiden.se, Expressen och MSN. Men inte när vi använder bilden på till exempel Facebook."
Sedan hänvisar man till användarvillkoren.

Att lägga ut min bild, utan ersättning, på Facebook och framför allt utan att fråga är inte ok. Att beskära den är ett brott mot upphovsrätten. Likaså att RG ger Facebook rättigheten att använda MIN bild. När jag registrerade mig 2006 fanns knappt Facebook i Sverige och de villkor jag kryssat för är inte de som är idag. Om ändring av villkoren är av betydande karaktär så ska medlem informeras om detta. Att RG vill nyttja mina bilder gratis utan att meddela mig så borde det vara en betydande ändring.

Nu ska jag börja rensa ut bland mina bilder. Eller ta bort samtliga.
Av Babbo
23 okt. 2013 19:40
P.S. Bilden var inte en del i ert flöde i sociala nätverk. Den låg som omslagsfoto för Reseguiden på Facebook.
Av Tubbe
23 okt. 2013 20:30
Titta lite på punkt 4 och där står det,4. Ändrade villkor.

citat:
Villkor för nyttjande av tjänsten kan ändras utan förbehåll. Vi rekommenderar våra användare att regelbundet kontrollera denna sida. Om ändringar är av sådan karaktär att användandet av Reseguiden.se förändras på ett betydande sätt kommer detta att meddelas till dig som användare.

Och om jag inte har missförstått detta så..

I praktiken innebär det att vi blir lovade något här i forumet, och dagen efter ändrar Rg det igen.
För det är RG som avgör vad ett betydande sätt är .....och lägga din bild som omslagsfoto för Reseguiden på Facebook är väll då inte ett "betydande" sätt.

Och jag är faktiskt tveksam till att detta är ok, mig veterligen så ska förändringar i villkoren informeras till den andra parten......någon som vet ?

Ett flyttande regelverk som de inte behöver informera förändringar om till medlemmarna .men att beskära ibland bildernas medlemmarnas bilder kommersiella syfte är ok..... Varför ställer vi upp på detta ?

/ R
23 okt. 2013 21:27
Nej detta är verkligen inte ok och alla dessa regler som kan ändras utan att man vet om det är ännu mindre ok!
Man ska nog verkligen rensa bland sin bilder om man inte redan gjort det.
Mvh
Av Reseguiden - Medlemssupport
24 okt. 2013 16:28
Hej!
Babbo skriver "Att lägga ut min bild, utan ersättning, på Facebook och framför allt utan att fråga är inte ok."

Vi ber om ursäkt och beklagar såklart att Babbo tagit illa vid sig. Vanligtvis blir våra medlemmar glada när de får se sina bilder utvalda på Facebook och ser det som en ära. Men alla är olika och några vill såklart inte vara med. Hädanefter kommer vi att meddela att vi publicerar en medlems bild på Facebook. När vi lånar en bild till en artikel ger vi bort Trisslotter för att visa vår tacksamhet över lånet. Artikeln handlar oftast inte om medlemmen i sig, så därför är det ett lån av bilden. Men när vi visar din bild på Facebook ger vi inte bort något Triss eftersom bilden publiceras för att locka fler att klicka sig vidare in på profilen. Då lyfter vi medlemmen och dess bilder.

Både Babbo och Tubbe tycker att ändring av villkoren förmedlas för dåligt. Det tar vi också till oss och hädanefter kommer vi att meddela när vi gör någon större ändring.

Jag vill även påpeka att vi inte säljer vidare några av våra medlemmars bilder. Vi använder bilder till artiklar, som sedan visas på Reseguiden.se och några av våra medianätverk som Expressen och MSN. Då står det alltid vem bilden tillhör, samt att artikeln är signerad med redaktör från Reseguiden.se
24 okt. 2013 18:30
Ladda inte upp "privata" foton där vem som helst har åtkomst till dem utan använd ställen där du måste ha lösenord eller liknande för att se dem.

LÄS avtalen och FÖRSTÅ internet innan du laddar upp något!
Av Olanate - Utvecklare Reseguiden.se
8 nov. 2013 16:08
Hej!

Jag ansvarar för alla er medlemmar och besökare här på Reseguiden.

T.ex att ni har det trevligt, får rätt information i rätt tid men även att vi följer PuL och lagar och regler gällande den data ni lämnar ifrån er så att det skyddas på ett korrekt och säkert sätt. Ca 2.6 milj besökare har någon gång kontakt med innehåll från Reseguiden på en månad. (Så det är en del att hålla reda på)

Medlemmarnas bilder på Reseguiden.se är viktiga beståndsdelar av Reseguiden som många tycker är trevliga och bra komplement till sajten och det laddas upp och kommenteras bilder som aldrig förr!

Det är viktigt att om man laddar upp bilder och kommunicerar här att det hålls privat om ni önskar det, både Google och Facebook har gått mer mot den principen också vi. Vill man ladda upp bilder som bara dina vänner eller medlemmar ska ha åtkomst till så ska man kunna det.

Vi har under en tid jobbat hårt med funktioner som gör att just bilder och annat som kan vara känslig information kommer vara mer skyddade så att bara medlemmar kan se dom. Jag kan inte avslöja ännu exakt vad och när det kommer ut på sajten ännu men jag tycker det är bra att ni vet om att vi absolut tänker i sådana banor. Jag kommer återkomma till detta per mail till alla medlemmar framöver.

I mycket av den utveckling vi planerar använder vi synpunkter från våra medlemmar, så det är bra att ni tycker till och det leder till förändring som gagnar oss alla.

* Gällande ändring av villkoren så finns det lagar och regler för detta och en av dom är numera att alla sajter inom EU måste berätta när dom har signifikant förändrade användarvillkor som man tidigare godkänt. Sen tycker jag personligen att alla sajter borde göra detta oavsett.

Det kommer vi också att göra nästa gång vi ändrar, bland annat via mail och interna meddelanden.

* Gällande beskärning av bilderna så sker detta ofta per automatik Reseguiden.se, hade vi inte gjort det så hade upplevelsen av Reseguiden sett väldigt konstig ut. Gällande beskärning av bilder på externa media som man använder i flödet är det samma.

* Att vi använder en medlemsbild som hel eller del av Headerbild på Facebook utan tillåtelse och beskär den på olämpligt sätt är det beklagligt, men som sagt tidigare av vår eminenta medlemssupport ska vi bättra oss på den punkten.

Mvh Ola
19 nov. 2013 22:16
Jag uppskattar att ni ser över möjligheten att bilder på RG inte är synliga för vem som helst!
Av Hkn
27 nov. 2013 01:14
Hejsan,

det här är ju en debatt som kommit och gått under de år jag varit medlem på RG.
Jag uppskattar ditt svar Ola. Jag tror nämligen att det är hög tid att RG tar frågan riktigt mycket på allvar.

Ett sätt att hantera problematiken, kan ju vara att jag själv som medlem får välja graden av offentlighet när jag lägger upp bilden. Typ kryssa i en eller ett par rutor:
[ ] Godkänner att den här bilden används av RG i sociala medier och på webbplatser som ingår i Reseguidens nätverk.
[ ] Godkänner att denna bild visas för alla medlemmar.
[ ] Denna bild ska endast visas för mina vänner.

- - - -

Men det finns andra frågor att handskas med. Lagen om namn och bild i reklam, t ex.
Jag kanske har familjemedlemmar eller vänner i bilden som inte alls blir glada över att se sig själva i ett kommersiellt/publikt sammanhang.
Just den aspekten är kanske ett av de tydligaste 'övertrampen' när medlemsbilder börjar användas i kommersiella nätverk.
Om inte RG har försäkrat sig om att alla personer som kan identifieras i bilden har givit sitt medgivande till publicering (model release) så kan inte bilden användas i kommersiella sammanhang.
Även RGs Facebook-sida är ett exempel på ett just ett sådant sammanhang.
Och det skulle i sin tur betyda att alla fotografer/medlemmar måste försäkra sig om model release för sina bilder. Smaka på den.

- - - -

Om att skydda medlemmarnas bilder:
Om ni vill värna era medlemmars lust att bidra med bilder, så kunde varje bild som läggs upp på RG automatiskt få ett enkelt och diskret vattenmärke 'medlemsbild på Reseguiden'.
Det kommer direkt att avhålla 8 av 10 bildtjuvar. Tjuvarna är lata. Det är stor skillnad på att behöva beskära eller retuschera en bild jämfört med att bara ta en skärmdump.

Det ska hur som helst bli intressant att se hur de förändringar som Ola nämner kommer att ta sig ut.
Jag är helt övertygad om att det är nödvändigt. Om inte annat för att medlemmarna ska känna sig komfortabla med att bidra med bildmaterial.

All the best,

:: hkn ::
Av Olanate - Utvecklare Reseguiden.se
27 nov. 2013 10:03
Hej!

"Ett sätt att hantera problematiken, kan ju vara att jag själv som medlem får välja graden av offentlighet när jag lägger upp bilden. Typ kryssa i en eller ett par rutor:"

Ja, det är väl ungefär i dom banor vi tänker. Och angående vattenmärkning så är det självklart enkelt rent tekniskt att åstadkomma, men jag tror nog att även detta måste vara valbart och att vi måste vara försäkrade om att det är den medlemmen som har upphovsrätten till bilden. Sen så skriver v nästan överallt också ut vilken medlem som tagit bilden, det tycker jag är viktigt.

Gällande model release så är det skillnad på bilder som används i reklamsyfte och som används i redaktionellt innehåll. Facebook är helt klart rent reklamsyfte samt även om vi kopplar ihop en bild med ett pris t.ex. Och där finns det fastställda prislistor vi kan rätta oss efter. Vi har också ställen som kan räknas som redaktionellt innehåll eftersom vi räknas som en "Anonym" och "Stor" sajt som man brukar kalla det.

När man har ett Community så kan man säga att både vi och användaren räknas som en Publicerare,
Användaren laddar upp och måste enl lag och våra användarvillkor kolla av så att bilden inte är upphovsrättsskyddad. (Jag tycker inte detta är riktigt klart i våra användarvillkor idag gällande modelrelease, så det får vi uppdatera)

I klartext: Ska du ladda upp en bild hos oss vill vi att du har godkänt från upphovsrättsinnehavaren och ett model release på igennkänbara individer.

(Allt detta går att läsa i Svenska lagen (1978:800) om namn och bild i reklam, om man nu är mer intresserad)

Jag vet att detta är ett stort problem på alla community och att Facebook t.ex kräver likadant att du måste ha godkännande från de personer som är identifierbara på bilderna. (Sen så är det nog 1% av medlemmarna som tänker på det tyvärr)

Hur som helst, vi ska försöka värna om våra medlemmars Integritet, oavsett vad det gäller. Och detta håller vi på att jobba med.

Mvh Ola
Av Tubbe
5 dec. 2013 00:06
Hej Ola,

Några frågor...

Innan ni lägger ut en bild så får medlemmen först en förfrågan av er för ett gillande.
Så har Ni sagt , men inte alltid gjort. Men Ni har vägrat att skriva in det i medlemsvillkoren.
Varför då ?

Och om ni ska få ett godkännande hur ska det gå till. Sist fick jag svaret att ...vi skickar ett mail till dig, om du inte svara nej inom 2 dagar så anser vi att Du godkänner att vi använder bilden. Mmhhh man kan nog misstänka att en del medlemmar reser en del, eftersom det är en resesajt. Detta är vad din föregångare
tyckte ...så frågan är, hur Du vill att det ska gå till ?

Ni har "medlemmar" som inte varit inne på flera år, de kanske inte ens har samma mail adress.

Hoppas du är den som ska reda ut denna härvan. Den som varit ansvarig bildhanteringen
har gjort ett extremt dåligt arbete och borde tömma diskmaskinen på Rg en bra tid framöver.

Mvh Rickard

Av Olanate - Utvecklare Reseguiden.se
5 dec. 2013 09:51
Hej Tubbe!

Det står i våra användarvillkor redan. Dom som man måste godkänna innan man blir medlem. Vi måste se till att det blir tydligare och där har vi börjat med det arbetet.

"Bilder och texter som du laddar upp publiceras på Reseguiden.se och kan även publiceras i Reseguidens nyhetsbrev, i Reseguidens tjänster och appar, i Reseguidens artiklar samt i Reseguidens flöden inom sociala medier."
Det är alltså bilder vi använder internt för att göra tjänster bättre, t.ex visa en medlemsbild kopplad till en forumtråd.

"Publiceras texter eller bilder på webbplatser som ingår i Reseguidens nätverk tillfrågas medlemmen innan. Dessutom utgår en ersättning."
Publiceras bilden t.ex på Facebook, Pinterest, Instagram i annat än redaktionella artiklar i syfte att göra reklam så ska en ersättning utgå.

På den andra frågan tycker jag inte tillvägagångssättet är bra. Vi har två plikter: en moralisk och en laglig. Lagligt så är det ok, men moraliskt inte riktigt. Har man inte svarat så kan man inte tycka till, och för de flesta vi har kontakt med som svarar vill gärna att vi använder dom. Vi har betydligt fler som vill synas tillsammans med oss än som inte vill det.

Jag har planer och mandat att förändra saker gällande det vi pratar om och det ska vi göra portionsvis.
Allt kommer inte förändras på en dag men en hel del kommer det. Mycket av förändringarna handlar om Bildhantering, Privacy, Forum och Användarvillkor och att informationen till våra besökare går fram.

Sen får vi se hur väl det överensstämmer med gamla/nya medlemmars önskemål men många av de önskemål ni skickar in till oss är medtagna.

Det är en svår uppgift att göra 3.6 miljoner besökare som kommer i kontakt med oss helt nöjda men vi försöker hela tiden :)

Over and out
//Ola
Av Tubbe
28 apr. 2014 19:41
Hej,

Nu är det ca ett halvår sedan tråden startades.Vad har hänt sedan dess.

/ R
Citerat från Olanate:
Hej Tubbe!

Det står i våra användarvillkor redan. Dom som man måste godkänna innan man blir medlem. Vi måste se till att det blir tydligare och där har vi börjat med det arbetet.

"Bilder och texter som du laddar upp publiceras på Reseguiden.se och kan även publiceras i Reseguidens nyhetsbrev, i Reseguidens tjänster och appar, i Reseguidens artiklar samt i Reseguidens flöden inom sociala medier."
Det är alltså bilder vi använder internt för att göra tjänster bättre, t.ex visa en medlemsbild kopplad till en forumtråd.

"Publiceras texter eller bilder på webbplatser som ingår i Reseguidens nätverk tillfrågas medlemmen innan. Dessutom utgår en ersättning."
Publiceras bilden t.ex på Facebook, Pinterest, Instagram i annat än redaktionella artiklar i syfte att göra reklam så ska en ersättning utgå.

På den andra frågan tycker jag inte tillvägagångssättet är bra. Vi har två plikter: en moralisk och en laglig. Lagligt så är det ok, men moraliskt inte riktigt. Har man inte svarat så kan man inte tycka till, och för de flesta vi har kontakt med som svarar vill gärna att vi använder dom. Vi har betydligt fler som vill synas tillsammans med oss än som inte vill det.

Jag har planer och mandat att förändra saker gällande det vi pratar om och det ska vi göra portionsvis.
Allt kommer inte förändras på en dag men en hel del kommer det. Mycket av förändringarna handlar om Bildhantering, Privacy, Forum och Användarvillkor och att informationen till våra besökare går fram.

Sen får vi se hur väl det överensstämmer med gamla/nya medlemmars önskemål men många av de önskemål ni skickar in till oss är medtagna.

Det är en svår uppgift att göra 3.6 miljoner besökare som kommer i kontakt med oss helt nöjda men vi försöker hela tiden :)

Over and out
//Ola
Av Olanate - Utvecklare Reseguiden.se
29 apr. 2014 09:36
Hej Tubbe

Mycket! Inte så mycket som du ser i förgrunden ännu, vi jobbar nu med några projekt som berör detta och som skall vara klart innan sommaren:

* Forumprojekt med förbättringar för våra användare.
* Privacy settings - Inställningar som möjliggör skyddande av medlemmarnas information och bilder för dom som vill ha det.

När vi lanserar detta kommer vi också släppa nytt användarvillkor som är bättre och tydligare i bland annat bildfrågan.

Mvh Ola
Reseguiden.se
Av Tubbe
18 maj 2014 01:49
Citerat från Olanate:
Hej Tubbe

Mycket! Inte så mycket som du ser i förgrunden ännu, vi jobbar nu med några projekt som berör detta och som skall vara klart innan sommaren:

* Forumprojekt med förbättringar för våra användare.
* Privacy settings - Inställningar som möjliggör skyddande av medlemmarnas information och bilder för dom som vill ha det.

När vi lanserar detta kommer vi också släppa nytt användarvillkor som är bättre och tydligare i bland annat bildfrågan.

Mvh Ola
Reseguiden.se
Vet inte om du är medveten om att det inte är första gången som någon från Reseguiden i din position har lovat"guld och gröna skogar". Hoppas att du inte blir en "siffra" i RG -s personal register som negligeras
p.g.a. viljan att faktiskt åstadkomma något som är rätt och riktigt.

Lycka till

/ R