Tips på resmål runt Rio de Janeiro?

Av Chogge
23 nov. 2010 13:39
Visningar: 4290
Hej!
Jag och en kompis ska till Brasilien för första gången i Jan/feb 2011.

Vi kommer börja med Rio i ett par dagar kanske en vecka och sedan ville vi se lite mer i närheten av Rio. Har hört talas om Buzios och Ilha Grande men undrar om någon kan tipsa om ställen som är bättre eller om dessa ställen är att rekommendera? Vi är ute efter fina stränder och lite festande. Gärna lite aktiviteter att göra också på dessa resmål.

Sedan undrar vi vad som är bäst vad gäller boende, hotell eller hyra lägenhet på dessa resmål? Alla tips är välkommna!

Vänligen
Chogge
Av Theelf
23 nov. 2010 16:19
Hej Chogge,

Här kommer några tips som kanske kan vara av intresse. Det är ganska mycket text. Du får sålla och plocka ut det som kan vara nyttigt för dig.

ILHA GRANDE: Ett kanonställe. Jag gillar det så mycket att jag faktiskt har skrivit en liten introguide. Här är den:

Introguide till Ilha Grande, Rio de Janeiro
Ilha Grande är ett toppenställe som alla älskar. Åk dit! Börja med att läsa denna artikel och kolla in www.ilhagrande.org för att orientera dig.

Har nu besökt Ilha Grande vid ett flertal tillfällen. Det är svårt att inte tycka om stället. Ilha Grande är speciellt bra är det om man gillar vacker natur och fantastiska stränder. Mindre bra om man är ute efter hålligång. Det finns ett väl utmärkt och välskött system av stigar och leder på ön. Ön är stor som en tredjedel av Öland och liknar faktiskt en vulkanisk söderhavsö. Trots att den inte är större finns höga berg och den högsta toppen når precis över 1000 meter. Det finns en topp (bico do papagaio - papegojnäbben) som går att nå på c:a 4 timmar hård vandring från byn Abraão. Min son, 9år gammal, har varit däruppe (inte jag) och det är en hisnande upplevelse. Att rekommendera!

Transport dit:
Båt till IG går från Angra dos Reis och Mangaratiba. Vill du hålla ner kostnaderna tar du bussen dit från busstationen i Rio (busstation på portugisiska heter Rodoviária). Kolla båttider på www.ilhagrande.org. Klicka på "Como chegar" och sedan på "Barcas SA". Väl där kliver du iland i Abraão som är det största samhället / byn på ön. Ön har status som naturreservat och därför finns det inga stora hotell och knappt några fordon alls. De fordon som finns är för transportera bofasta till andra delar av ön, traktor för sophämtning, brandkår o dyl. Inga turisttransporter. De sker med båt eller till fots.

Boende:
Inga stora hotell alltså, bara små "pousadas" (pensionat) och dessa finns i olika prisklasser. På websiten finns alla listade. Jag har bott på tre av dem: Cambeba, Sanhaco och Pedacinho do Ceu. Alla är billiga, trånga, enkla men trevliga. En typisk brasiliansk frukost bestående av bröd, ost, kaffe, frukt och juice brukar ingå. Abraão är så litet så det spelar mindre roll var man bor tycker jag.

Aktiviteter: Båtutflykter, strandhugg och vandringar.
Det finns fina stränder i närheten av Abraão som går att nå till fot. Den finaste tycker jag är Abraãozinho, som tar c:a en halvtimme att nå (ligger i viken öster om Abraão om du tittar på kartan). Många tycker om den svarta stranden som ligger mycket nära byn (väster om byn). Där finns även en stor naturlig sötvattenspool och ruinerna efter olika byggnader och en akvedukt.

IG var till i mitten av nittiotalet mest känt för sitt fängelse. Där förvarade man Brasiliens allra farligaste fångar, bl.a. ledarna för Rio´s och São Paulos knarkkommandon. Inga kul killar. Ingen ville vara där och därför har turismen inte tagit fart förrän för c:a 10 år sedan. Ruinerna efter fängelset finns kvar och ligger i en by som heter Dois Rios. Att vandra dit under en dag är min favoritutflykt alla kategorier på ön. Det är 14 km tur och retur. Det tar en hel dag och är ganska jobbigt (speciellt hemgången) Men det är fantastiskt. Dois Rios ligger på utsidan av ön (titta på kartan) och byn ligger vid en av öns vackraste stränder. Namnet (Dois Rios = två floder) kommer av att två floder mynnar i varsin ände på stranden. Dois Rios var från början en sockerplantage och blev sedan en by där de anställda på fängelset bodde. Det är till stora delar en spökstad där man kan se spår av eleganta gator med gatubelysningar, fontäner, torg med parker osv. Nu bor några familjer där som huvudsakligen tar hand om några få byggnarder som ägs av Universitetet i Rio. Lunch (kött-svarta bönor-ris) kan man äta för c:a 10 Reaís hos de familjer som serverar mat i sina trädgårdar nära stranden. På promenaden dit och hem kan man stanna och bada i sötvattenskällor - jättefint ställe som kallas Piscina dos Soldados (soldaternas pool).

Det finns flera företag som erbjuder olika utflykter med båt. Ön är mycket kuperad och att ta sig till stränderna till fots kan ta lång tid. Alla erbjuder samma sak. Shoppa runt och jämför priser. Om man är fler kan det bli rabatt, liksom om man köper flera utflykter av snabba ställe. Ett ställe man bör åka till är stranden Lopes Mendes som är fantastisk tillika den mest kända på ön. 3 kilometer vit strand på öns utsida - fantastiskt vackert. På vägen dit ser man ofta dvärgsilkesapor - sådana de har på Skansens akvarium. Ett annat fint ställe är Praia da Feiticeira (häxans strand) och Freguesia de Santana (öns första bosättning med fin strand). Finns massa bilder på websiten. Kolla där.

MAT och kostnader:
Det finns flera bra restauranger i varierande prisklass i Abraão. För utflykter köper man bröd, frukt, dricka osv i något av de små snabbköpen som finns. Allt på IG är mkt enkelt men kostar lite mer än i t.ex. i Rio. Allt transporteras på båt och de har sin säsong då pengarna skall tjänas.

Att åka till Ilha Grande kan vara beroendeframkallande - väl där vill man inte därifrån.

ANDRA STÄLLEN ATT BESÖKA I STATEN RIO DE JANEIRO:

Lumiar: Ligger upp i bergen nära Serra das Orgãos. Pittoreskt samhälle som blivit centrum för upplevelseturism. Bergsklättring, forsränning, vandringar, mountainbike, hästridning, you name it. Fantastiskt ställe. Rekommenderar Pousada Pedra Riscada.

Petropolis: Stad en timmes bussresa från Rio. Hit flydde kejsarfamiljen undan sommarvärmen och byggde ett palats som numera är museum. Trevligt ställe som för tankarna till Europa och framförallt alpländerna. Många korsvirkeshus. Området hyser många ättlingar till schweitsare som kom hit i slutet av 1800-talet. Närbelägna staden Nova Friburgo ser ut som rena rama Schweiz!

Parati: Fantastiskt vacker kuststad som tjänade som utskeppningshamn för kaffe och guld under kolonialtiden. Ligger på den välkända vägen mellan Rio-Santos. Nära Angra dos Reis där man tar båten till Ilha Grande.

UTANFÖR STATEN RIO:

Om du fortsätter på vägen Rio-Santos och in i staten São Paulo så kommer du till Ubatuba, Caraguatatuba och São Sebastião som är strand och festarställen.

C:a 14 timmar med buss norr om Rio i staten Minas Gerais ligger Ouro Preto. En gammal kolonial stad som är i allra högsta grad levande. Inget annat än ett fantastiskt ställe som finns med på världsarvslistan. Googla och kolla bilderna så förstår du vad jag menar.

UTFLYKTSMÅL ETC I STADEN RIO DE JANEIRO:

Rio är ett sådant där jobbigt ställe som har saker man MÅSTE göra och det tar ju tid från andra coola saker man kan sysselsätta sig med. Sockertoppen och Corcovado (Kristusstatyn) är värda ett besök även om det är dyrt och en massa folk där.

Sockertoppen (Pão de Acucar): Från Zona Sul (Leblon-Ipanema-Copacabana) tar du bussen till Urca som stannar några meter från linbanestationen. Det finns bara en buss som går dit – bussbolaget heter São Silvestre, bussen är beige med blåa och röda inslag, och det URCA stort i fronten på bussen. Jag är så här utförlig eftersom när du står där och väntar på bussen så kommer det massvis av bussar och du måste ha något att gå på.

Corcovado: Från Zona Sul (Leblon-Ipanema-Copacabana) tar du bussen till Cosme Velho. Bussen stannar precis vid tåget upp. Samma bussbolag med samma färger, men det står COSME VELHO över föraren. Går att åka bil upp också men det är dyrare och jag tycker man missar mycket.

När du har klarat av måstena kan du koncentrera dig på ännu roligare saker. Jag tycker att det är kul att se Maracanã stadion. Det bästa är såklart match, men även utan match är det faktiskt riktigt bra. Man får se omklädningsrummen, uppvärmningsrummet, gå ut på planen och åka upp på hedersläktaren. Dessutom finns ett museem med många fina grejer och avtryck i cement från de största spelarna. Gillar man fotboll = mkt bra.

Andra kul saker att göra:

1. Pedra Bonita: Rio handlar mycket om kullar och berg. Pedra Bonita är "avskjutningsramp" för deltavingsflygning". Landar gör man nere på São Conrado stranden. Även om du inte tänker flyga går det bra att ta sig upp här för att avnjuta en fantastisk utsikt och för att se folk kasta sig rakt ut i ingenting

2. Området kring Largo do Machado i Flamengo är trevligt. Här finns många barer och kaféer och man får en känsla av hur det lite äldre Rio ser ut. Är man intresserad av historia som jag finns två intressanta ställen att besöka: Palácio do Catete som var bostad för president Getúlio Vargas (Rio var huvudstad innan man invigde Brasília 1960). Det ligger på Rua do Catete och är egentligen ett museum om Getúlio Vargas - en mycket viktig person i Brasiliens historia. Palácio de Laranjeiras (ligger på Rua das Laranjeiras) kan sägas vara det ställe där militärkuppen 1964 startade. President Goulart hade under en längre tid retat upp militären till vansinne. När tanksen svängde upp utanför palatset hade Goulart dock redan flytt till Uruguay. Laranjeiras är för övrigt en trevlig stadsdel med många gamla fina hus.

3. Bästa shoppingcentret i stan heter Rio Sul och ligger precis vid tunneln mellan Copacabana och Botafogo (på Botafogosidan). Du åker förbi det på väg till Sockertoppen och Corcovado. Storst och bast ar dock Barra Shopping som ligger i Barra da Tijuca, det nya Rio. Ta en taxi (finns buss också men den tar mycket lång tid på sig och är inte helt säker då den passerar flera favelas) och be chauffören ta Avenida Niemayer som går förbi Hotel Sheraton och längs havet till São Conrado. Det tar 20-30 minuter att ta sig hit. Barra Shopping är Rio största mall - en viktig del i den shoppinggalna brasilianska medelklassens liv. Min fru tycker om skoaffären Andarella ....

Äta i Rio

1. Missa inte att gå på ”Churrascaria” dvs brasilianskt stekhus. Vi brukar gå på Porcão Ipanema. Finns även i Botofogo med utsikt över Sockertoppen. Kostar c:a 70 Reais och du äter hur mkt kött, suchi och andra saker du vill. Dricka tillkommer.

2. Ett annat riktigt bra Riohak tycker jag är Barril 1800 som ligger i östra änden på Viera Souto (strandavenyn i Ipanema) mkt nära Hotel Arpoador Inn. Gå en lördag och ät deras nationalrätt Feijoada (svarta bönor med ris + tillbehör). Många stammisar.

3. Ett ställe som är kanon är Via Sete som ligger på Rua Garcia dÁvila i Ipanema. Jättebra mat och mycket folk. Jättepoppis dock. Var beredd på lite kö för det går inte att boka bord. Bara riktiga Riobor där.

Barer i Rio

1. Flamengos supportrar samlas på Clipper Bar innan match. Ligger i hörnet Ataúlfo de Paiva (huvudgatan i Leblon) och Rua Carlos Gois.

2. En annan bra bar är Bracarense några tvärgator längre bort. Kommer inte ihåg vad gatan heter.

3. Annars är Sindicato do Chopp bra ställen för att äta och dricka. Det är en kedja som finns på flera ställen i Rio. Bland annat i Leme och på Ataúlfo de Paiva nära Clipper Bar.

4. Runt Praca General Osorio i Ipanema finns manga trevliga barer dar lokalbefolkningen hänger

BO I RIO:

Några ställen som jag har bott på och gillat:

- Arpoador Inn: Enda stället i Zona Zul som inte har en gata mellan hotellet och stranden. Mycket trevlig och hjälpsam personal. Arpoador är den del av Ipanema som ligger närmast Copacabana. Här håller surfarna. Bästa stranden i Rio om du frågar mig.

- Ipanema Inn: Ligger på Rua Maria Quiteria omedelbart bakom lyxhotellet Ceasar Park. Ett halvt kvarter från stranden. Små rum men mkt trevlig och hjälpsam personal.

- Hotel Vermont: Ligger på huvudgatan i Ipanema Visconde de Pirajá. 3 kvarter upp från stranden. Trevligt, enkelt och prisvärt.

- Hotel Turistico: En backpackerklassiker i stadsdelen Glória. Gatan heter Ladeira da Glória.

Avslutningsvis: Om du ska åka till till Rio är den bästa siten att besöka: WWW.IPANEMA.COM - här finns allt om Rio.

Over and Out and lycka till!

TheElf
Av Chogge
24 nov. 2010 10:09
Tack för tipsen, det var helt perfekt, precis vad jag behövde. Du kan Brasilien märker jag. Ser fram emot avfärden i januari!

MVH
Chogge
Av Begesk
24 nov. 2010 10:37
Citerat från chogge:
Tack för tipsen, det var helt perfekt, precis vad jag behövde. Du kan Brasilien märker jag. Ser fram emot avfärden i januari!

MVH
Chogge
Undrar om han glömde "Sockertoppen"? Bra info!

I en handbok om Rio kan du läsa ännu mer! :=)

Kanon land, men passa på att besöka Amazonas. EX: En natt i mangroveträsket är en höjdare.
Av Theelf
25 nov. 2010 07:46
Håller med dig Begesk. Amazônia är det bästa med Brasilien. Oslagbart!
Av Begesk
25 nov. 2010 08:37 (redigerad)
Citerat från theelf:
Håller med dig Begesk. Amazônia är det bästa med Brasilien. Oslagbart!
Hej Theelf, du uttrycker dig som en brasilianare. Jag antar att du är proffs? (Sneglat på din profil. :=) ). Ditt inlägg var "bländande" och jag förmodar att du kan lägga upp en bra reserutt i Brasiliens regnskogar med inslag av boaormar typ anakondor, kajmaner, myror, etc?

Och du, man kanske skall varna för att inte ha plånboken lätt åtkomlig och att inte ha på smycken och klockan på sig. OK jag vet, någon hade det i flera timmar och det hände inget, men jag kan berätta motsatsen. I likhet med många andra storstäder, som Göteborg. :=), så kan det vara farligt att tänja på gränserna. Ligger en lös väska på Copacabanas strand så är det en stor utmaning. Dessutom SKALL man undvika att springa efter om man har blivit rånad. Tyvärr så kan jag skriva en A4 om varför man inte skall det. Tjuven är oftast inte ensam!! ... skjutvapen är vanliga, men polisen håller på att städa inför de stora idrottsfestligheterna.
Man måste resa också med insidan. :=)
Av Theelf
25 nov. 2010 08:42
Tack för de vänliga orden Begesk. Jag gillar Rio men älskar Amazõnia. Hjälper dig gärna med resrutt.

/TheElf
Av Begesk
25 nov. 2010 08:52
Snabb är du också så mitt inslag kom fel. :=)

Här fortsätter det och i "rätt" ordning:
Och du, man kanske skall varna för att inte ha plånboken lätt åtkomlig och att inte ha på sig smycken och klockan.
OK jag vet, någon hade det i flera timmar och det hände inget, men jag kan berätta motsatsen.

I likhet med många andra storstäder, som Göteborg. :=), så kan det vara farligt att tänja på gränserna. Ligger en lös väska på Copacabanas strand så är det en stor utmaning. Dessutom SKALL man undvika att springa efter om man har blivit rånad. Tyvärr så kan jag skriva en A4 om varför man inte skall det. Tjuven är oftast inte ensam!! ... skjutvapen är vanliga, men polisen håller på att städa inför de stora idrottsfestligheterna.
Man måste resa också med insidan. :=)
Av Theelf
17 dec. 2010 08:25
Ingemar e - du har helt rätt:

São Luis är ett mycket trevligt ställe att besöka. Har egentligen allt men ligger så till att det blivit lite bortglömt.

Trevlig helg

önskar

TheElf