Rio de Janeiro med mera

20 dec. 2013 18:50
Visningar: 3252
Lite impulsivt köpte jag två flygbiljetter till Rio de Janeiro, vi reser i slutet av mars. Så nu önskar jag mig tips! Jag tänker mig att vi ska starta och avsluta med ett par dagar i Rio. Mellan detta funderar jag på Ilha Grande. Är det någon som vet ett mysigt inte för dyrt boende i Rio? Finns det något vi inte borde missa? Jag vill också ha tips på härliga avslappnade stränder att besöka mellan Riodagarna som alternativ till Ilha Grande, och tips på boende där. Jag vill gärna besöka lite regnskog, men inte resa långt, är det möjligt? Vi äter inte kött, men fisk, restaurangtips kanske?

Tusen tack för svar!
21 dec. 2013 10:27
Hej, jag var till Brsilien och bl.a. Rio i oktober i år.

Vi besökte inte några stränder mer än de i Rio, men jag vet att det finns ett antal strand-destinationer att välja på på bilavstånd från Rio.
Mitt tips är att kolla de nischade resebyråernas hemsidor, vilka kombinationsmöjligheter till Rio som de erbjuder. Då får man en ganska bra hint om vad som finns.
T.ex.
http://www.sambatravel.com/strander.htm
eller
http://www.brasilienexperten.se/index.php/resmal/badorter-utanfoer-rio

Rio är en ganska dyr stad när det gäller boende. Åtminstone om man vill bo vid Copacabana eller Ipanena-stränderna.
Vi bodde här:
http://sv.hotels.com/hotel/details.html?pa=16&pn=1&ps=16&tab=description&destinationId=146100&searchDestination=Rio+de+Janeiro&hotelId=195627&arrivalDate=20-5-2014&departureDate=21-5-2014&rooms[0].numberOfAdults=2&roomno=1&validate=false&previousDateful=false&reviewOrder=date_newest_first

Mysigt är inte rätt ord för detta hotell.
Ett maistream turisthotell med ganska spartanska rum, men med perfekt läge och bra prisbild, skulle jag vilja säga...
Något kvarter ifrån både Copacabana och Ipanema. Ett kvarter ifrån buss till både Jesus och Sockertoppen.

I Rio får du förstås inte missa Jesusstatyn, Sockertoppen samt strandliv på Copacabana och Ipanema.
Ett besök i en favela är säkert intressant.
Rio ligger i ett område av "atlantregnskog". Det finns olika utflykter man kan göra i det som finns kvar av denna regnskog. Hur genuint det är vet jag inte, eftersom vi inte hade tid för en sådan, men värt att kolla upp...
Vi åt på strandserveringarna längs Copacabana...

Här kan du läsa mer om vår resa:
http://www.4000mil.se/?p=1152
21 dec. 2013 13:52
Tack för ditt svar! Jag har faktiskt läst din blogg för ett par veckor sedan, väldigt inspirerande. Jag är verkligen sugen på Pantanal och Iguassufallen också, men tiden känns knapp, jag vill ta det ganska lugnt och inte ha för många resdagar, så jag hoppas på fler Brasilienresor i framtiden. Det kommer nog bli Ilha Grande emellan Rios start och slut. Fast det är låååång tid kvar till avresa.
26 dec. 2013 01:46
Kul med Brasilien, fantastiskt land (utifrån de få ställen jag besökt.)
När du är i Rio: på vägen till eller från Jesusstatyn kan du åka förbi Largo Do Boticário. Inte så himla mycket att se men en fantastisk byggnad och omgivning. På en SÖNDAG ät här: Braseiro da Gávea, Praça Santos Dumont, 116 Gávea. Garanterar dig att det bara är ni och brassar. Kan vara en del kö för att få plats på restaurangen, inte så charmig i sig, men maten är fantastisk. Så värt att köa, ta en caiprinhia i baren under tiden. På en lördag kan du käka feijoada på den här restaurangen: Garota do Flamengo, Rua Senador Vergueiro 41. Sen såklart lapa stairs och St Teresa. Casa Rosa, Rua Alice 550 är en grym sambabar och ibland ingår feijoada. Åk till parque nacional da tijuca någon dag, gör en kort vandring och ni kommer till ett litet mysigt vattenfall. Återigen typ bara ni och brassar (som verkar gilla att åka dit och hänga på helgen!) Botaniska trädgården ska vara fantastisk har jag hört, likaså att cykla runt lagunen. Hoppas ni får en fantastisk resa! Drick/ät massa acai, drick lite för många caiprhinia och ät mandioca frita (en slags friterad rot), feijoada och fiskgryta! Kan tillägga att jag couchsurfade typ alla mina dagar i Rio de Janeiro så dessa restaurangtips + regnskogen (parque nacional da tijuca) besökte jag tillsammans med brassar.
27 dec. 2013 09:32
Tack så mycket för alla bra tips, det kommer att bli fantastiskt!
28 dec. 2013 15:06
Jag funderar på om vi ska bo i Santa Theresa i stället. Är det någon som har bott där och kan rekommendera något? Hur fungerar kommunikationerna att ta sig runt med Santa Theresa som utgångspunkt?
Av Vmalm1
3 jan. 2014 00:21
Hej!
Kan dela med mig av min erfarenhet av Rio/Brasilien, då jag kom därifrån för 3 veckor sen!
Flyger du med flick/pojkvän? Isåfall är Ilha grande bra för det. Du finner ingen lugnare ö på jorden (tycker jag), men väldigt fin ö med liten liten smak av regnskog, max 4 dar på denna ö. Dock om du vill ha häftig natur får du åka ner till Iguacu Falls! TAM flyger dit många gånger i veckan för inte alls dyrt pris om du bokar snarast, rekommemderar foz plaza hotel i Iguacu, jättefint till rimligt pris! I Rio rekommenderar jag verkligen Copa Hostel! Supertrevlig personal som hjälper dig med ALLT du vill göra, som även kan engelska och Dubbelsängsrum till ett bra pris ca 100m från copacabana beach. Välj inte hotell i Santa Teresa, eftersom santa teresa är stadens gamla område och ligger på ett berg i stort sätt blir det jobbigt att ta sig dit flera gånger om dagen plus att det är jättesvårt att hitta taxibilar som vill köra dit då dom anser att det är ovärt för dom då det drar mer bensin i uppförsbackarna än dom får betalt. Santa Teresa är även inte det bästa stället när det blir mörkt , sker mycket rån då. Copacabana är hursomhelst "the place to be" enligt min åsikt. Och när ni ska åka taxi, försök att alltid få med taximeter, hälften så billigt. Kom gärna med fler frågor om du undrar!
Mvh
Av Vmalm1
3 jan. 2014 00:29
Kan även tillägga att de flesta hotell/hostel har paket där det ingår: nationalparkvistelse, sockertoppen, santa teresa och jesusstatyn har jag för mig. Och ni borde verkligen besöka en favela, MED GUIDE! Även där är risken att bli rånad stor utan guide. Men en favela är väldigt häftig att se, nått man måste se med egna ögon!

Mvh
4 jan. 2014 02:03
Skulle faktiskt inte heller rekommendera dig att bo i Santa Teresa. Jag gick uppför backar i typ en timme med min couchsurfare (brasilianare) för att nå en utsiktsplats men som hela tiden sa åt mig att lägga ner kameran på grund av stöldrisk. Känner även brassar här hemma som säger att det inte riktigt är ett område man ska hänga i. Såklart man kan besöka men tror det är bättre att du bor någon annanstans och åker dit på besök istället... Kan tillägga att jag tidigare inte brytt mig så mycket om vad folk sagt om områden som "kan" vara farliga men nu blev jag själv brutalt rånad, dock i Buenos Aires, men har lärt mig att om folk, framför allt locals då såklart, säger till en att undvika områden så bör man göra det.

Och såg nu att du ville se regnskog och kan då tillägga att nationalparken med vattenfallet jag tipsade om är ju regnskog! Hoppas du har det fantastiskt.
5 jan. 2014 19:36
Tack för tipsen, tror vi lyxar till det med något boende vid Copacabana. Vet dock inte vilket ännu.
Av Mcenroe
11 jan. 2014 01:01
Finns ganska mycket redan skrivet om Rio och Brasilien på RG. Hittade följande om Rio:

BO I RIO:

Några ställen som jag har bott på och gillat:

- Arpoador Inn: Enda stället i Zona Zul som inte har en gata mellan hotellet och stranden. Mycket trevlig och hjälpsam personal. Arpoador är den del av Ipanema som ligger närmast Copacabana. Här håller surfarna. Bästa stranden i Rio om du frågar mig.

- Ipanema Inn: Ligger på Rua Maria Quiteria omedelbart bakom lyxhotellet Ceasar Park. Ett halvt kvarter från stranden. Små rum men mkt trevlig och hjälpsam personal.

- Hotel Vermont: Ligger på huvudgatan i Ipanema Visconde de Pirajá. 3 kvarter upp från stranden. Trevligt, enkelt och prisvärt.

- Hotel Turistico: En backpackerklassiker i stadsdelen Glória. Gatan heter Ladeira da Glória.

UTFLYKTSMÅL ETC I STADEN RIO DE JANEIRO:

Rio är ett sådant där jobbigt ställe som har saker man MÅSTE göra och det tar ju tid från andra coola saker man kan sysselsätta sig med. Sockertoppen och Corcovado (Kristusstatyn) är värda ett besök även om det är dyrt och en massa folk där.

Sockertoppen (Pão de Acucar): Från Zona Sul (Leblon-Ipanema-Copacabana) tar du bussen till Urca som stannar några meter från linbanestationen. Det finns bara en buss som går dit – bussbolaget heter São Silvestre, bussen är beige med blåa och röda inslag, och det URCA stort i fronten på bussen. Jag är så här utförlig eftersom när du står där och väntar på bussen så kommer det massvis av bussar och du måste ha något att gå på.

Corcovado: Från Zona Sul (Leblon-Ipanema-Copacabana) tar du bussen till Cosme Velho. Bussen stannar precis vid tåget upp. Samma bussbolag med samma färger, men det står COSME VELHO över föraren. Går att åka bil upp också men det är dyrare och jag tycker man missar mycket.

När du har klarat av måstena kan du koncentrera dig på ännu roligare saker. Jag tycker att det är kul att se Maracanã stadion. Det bästa är såklart match, men även utan match är det faktiskt riktigt bra. Man får se omklädningsrummen, uppvärmningsrummet, gå ut på planen och åka upp på hedersläktaren. Dessutom finns ett museem med många fina grejer och avtryck i cement från de största spelarna. Gillar man fotboll = mkt bra.

Andra kul saker att göra:

1. Pedra Bonita: Rio handlar mycket om kullar och berg. Pedra Bonita är "avskjutningsramp" för deltavingsflygning". Landar gör man nere på São Conrado stranden. Även om du inte tänker flyga går det bra att ta sig upp här för att avnjuta en fantastisk utsikt och för att se folk kasta sig rakt ut i ingenting

2. Området kring Largo do Machado i Flamengo är trevligt. Här finns många barer och kaféer och man får en känsla av hur det lite äldre Rio ser ut. Är man intresserad av historia som jag finns två intressanta ställen att besöka: Palácio do Catete som var bostad för president Getúlio Vargas (Rio var huvudstad innan man invigde Brasília 1960). Det ligger på Rua do Catete och är egentligen ett museum om Getúlio Vargas - en mycket viktig person i Brasiliens historia. Palácio de Laranjeiras (ligger på Rua das Laranjeiras) kan sägas vara det ställe där militärkuppen 1964 startade. President Goulart hade under en längre tid retat upp militären till vansinne. När tanksen svängde upp utanför palatset hade Goulart dock redan flytt till Uruguay. Laranjeiras är för övrigt en trevlig stadsdel med många gamla fina hus.

3. Bästa shoppingcentret i stan heter Rio Sul och ligger precis vid tunneln mellan Copacabana och Botafogo (på Botafogosidan). Du åker förbi det på väg till Sockertoppen och Corcovado. Storst och bast ar dock Barra Shopping som ligger i Barra da Tijuca, det nya Rio. Ta en taxi (finns buss också men den tar mycket lång tid på sig och är inte helt säker då den passerar flera favelas) och be chauffören ta Avenida Niemayer som går förbi Hotel Sheraton och längs havet till São Conrado. Det tar 20-30 minuter att ta sig hit. Barra Shopping är Rio största mall - en viktig del i den shoppinggalna brasilianska medelklassens liv. Min fru tycker om skoaffären Andarella ....

Äta i Rio

1. Missa inte att gå på ”Churrascaria” dvs brasilianskt stekhus. Vi brukar gå på Porcão Ipanema. Finns även i Botofogo med utsikt över Sockertoppen. Kostar c:a 70 Reais och du äter hur mkt kött, suchi och andra saker du vill. Dricka tillkommer.

2. Ett annat riktigt bra Riohak tycker jag är Barril 1800 som ligger i östra änden på Viera Souto (strandavenyn i Ipanema) mkt nära Hotel Arpoador Inn. Gå en lördag och ät deras nationalrätt Feijoada (svarta bönor med ris + tillbehör). Många stammisar.

3. Ett ställe som är kanon är Via Sete som ligger på Rua Garcia dÁvila i Ipanema. Jättebra mat och mycket folk. Jättepoppis dock. Var beredd på lite kö för det går inte att boka bord. Bara riktiga Riobor där.

Barer i Rio

1. Flamengos supportrar samlas på Clipper Bar innan match. Ligger i hörnet Ataúlfo de Paiva (huvudgatan i Leblon) och Rua Carlos Gois.

2. En annan bra bar är Bracarense några tvärgator längre bort. Kommer inte ihåg vad gatan heter.

3. Annars är Sindicato do Chopp bra ställen för att äta och dricka. Det är en kedja som finns på flera ställen i Rio. Bland annat i Leme och på Ataúlfo de Paiva nära Clipper Bar.

4. Runt Praca General Osorio i Ipanema finns manga trevliga barer dar lokalbefolkningen hänger

STÄLLEN ATT BESÖKA I STATEN RIO DE JANEIRO:

Lumiar: Ligger upp i bergen nära Serra das Orgãos. Pittoreskt samhälle som blivit centrum för upplevelseturism. Bergsklättring, forsränning, vandringar, mountainbike, hästridning, you name it. Fantastiskt ställe. Rekommenderar Pousada Pedra Riscada.

Petropolis: Stad en timmes bussresa från Rio. Hit flydde kejsarfamiljen undan sommarvärmen och byggde ett palats som numera är museum. Trevligt ställe som för tankarna till Europa och framförallt alpländerna. Många korsvirkeshus. Området hyser många ättlingar till schweitsare som kom hit i slutet av 1800-talet. Närbelägna staden Nova Friburgo ser ut som rena rama Schweiz!

Parati: Fantastiskt vacker kuststad som tjänade som utskeppningshamn för kaffe och guld under kolonialtiden. Ligger på den välkända vägen mellan Rio-Santos. Nära Angra dos Reis där man tar båten till Ilha Grande.

UTANFÖR STATEN RIO:

Om du fortsätter på vägen Rio-Santos och in i staten São Paulo så kommer du till Ubatuba, Caraguatatuba och São Sebastião som är strand och festarställen.

C:a 14 timmar med buss norr om Rio i staten Minas Gerais ligger Ouro Preto. En gammal kolonial stad som är i allra högsta grad levande. Inget annat än ett fantastiskt ställe som finns med på världsarvslistan. Googla och kolla bilderna så förstår du vad jag menar.

Avslutningsvis: Om du ska åka till till Rio är den bästa siten att besöka: WWW.IPANEMA.COM - här finns allt om Rio.
Av Mcenroe
11 jan. 2014 01:02
Och om Ilha Grande:

ILHA GRANDE: Ett kanonställe. Jag gillar det så mycket att jag faktiskt har skrivit en liten introguide. Här är den:

Introguide till Ilha Grande, Rio de Janeiro
Ilha Grande är ett toppenställe som alla älskar. Åk dit! Börja med att läsa denna artikel och kolla in http://www.ilhagrande.org för att orientera dig.

Har nu besökt Ilha Grande vid ett flertal tillfällen. Det är svårt att inte tycka om stället. Ilha Grande är speciellt bra är det om man gillar vacker natur och fantastiska stränder. Mindre bra om man är ute efter hålligång. Det finns ett väl utmärkt och välskött system av stigar och leder på ön. Ön är stor som en tredjedel av Öland och liknar faktiskt en vulkanisk söderhavsö. Trots att den inte är större finns höga berg och den högsta toppen når precis över 1000 meter. Det finns en topp (bico do papagaio - papegojnäbben) som går att nå på c:a 4 timmar hård vandring från byn Abraão. Min son, 9år gammal, har varit däruppe (inte jag) och det är en hisnande upplevelse. Att rekommendera!

Transport dit:
Båt till IG går från Angra dos Reis och Mangaratiba. Vill du hålla ner kostnaderna tar du bussen dit från busstationen i Rio (busstation på portugisiska heter Rodoviária). Kolla båttider på http://www.ilhagrande.org Klicka på "Como chegar" och sedan på "Barcas SA". Väl där kliver du iland i Abraão som är det största samhället / byn på ön. Ön har status som naturreservat och därför finns det inga stora hotell och knappt några fordon alls. De fordon som finns är för transportera bofasta till andra delar av ön, traktor för sophämtning, brandkår o dyl. Inga turisttransporter. De sker med båt eller till fots.

Boende:
Inga stora hotell alltså, bara små "pousadas" (pensionat) och dessa finns i olika prisklasser. På websiten finns alla listade. Jag har bott på tre av dem: Cambeba, Sanhaco och Pedacinho do Ceu. Alla är billiga, trånga, enkla men trevliga. En typisk brasiliansk frukost bestående av bröd, ost, kaffe, frukt och juice brukar ingå. Abraão är så litet så det spelar mindre roll var man bor tycker jag.

Aktiviteter: Båtutflykter, strandhugg och vandringar.
Det finns fina stränder i närheten av Abraão som går att nå till fot. Den finaste tycker jag är Abraãozinho, som tar c:a en halvtimme att nå (ligger i viken öster om Abraão om du tittar på kartan). Många tycker om den svarta stranden som ligger mycket nära byn (väster om byn). Där finns även en stor naturlig sötvattenspool och ruinerna efter olika byggnader och en akvedukt.

IG var till i mitten av nittiotalet mest känt för sitt fängelse. Där förvarade man Brasiliens allra farligaste fångar, bl.a. ledarna för Rio´s och São Paulos knarkkommandon. Inga kul killar. Ingen ville vara där och därför har turismen inte tagit fart förrän för c:a 10 år sedan. Ruinerna efter fängelset finns kvar och ligger i en by som heter Dois Rios. Att vandra dit under en dag är min favoritutflykt alla kategorier på ön. Det är 14 km tur och retur. Det tar en hel dag och är ganska jobbigt (speciellt hemgången) Men det är fantastiskt. Dois Rios ligger på utsidan av ön (titta på kartan) och byn ligger vid en av öns vackraste stränder. Namnet (Dois Rios = två floder) kommer av att två floder mynnar i varsin ände på stranden. Dois Rios var från början en sockerplantage och blev sedan en by där de anställda på fängelset bodde. Det är till stora delar en spökstad där man kan se spår av eleganta gator med gatubelysningar, fontäner, torg med parker osv. Nu bor några familjer där som huvudsakligen tar hand om några få byggnarder som ägs av Universitetet i Rio. Lunch (kött-svarta bönor-ris) kan man äta för c:a 10 Reaís hos de familjer som serverar mat i sina trädgårdar nära stranden. På promenaden dit och hem kan man stanna och bada i sötvattenskällor - jättefint ställe som kallas Piscina dos Soldados (soldaternas pool).

Det finns flera företag som erbjuder olika utflykter med båt. Ön är mycket kuperad och att ta sig till stränderna till fots kan ta lång tid. Alla erbjuder samma sak. Shoppa runt och jämför priser. Om man är fler kan det bli rabatt, liksom om man köper flera utflykter av snabba ställe. Ett ställe man bör åka till är stranden Lopes Mendes som är fantastisk tillika den mest kända på ön. 3 kilometer vit strand på öns utsida - fantastiskt vackert. På vägen dit ser man ofta dvärgsilkesapor - sådana de har på Skansens akvarium. Ett annat fint ställe är Praia da Feiticeira (häxans strand) och Freguesia de Santana (öns första bosättning med fin strand). Finns massa bilder på websiten. Kolla där.

MAT och kostnader:
Det finns flera bra restauranger i varierande prisklass i Abraão. För utflykter köper man bröd, frukt, dricka osv i något av de små snabbköpen som finns. Allt på IG är mkt enkelt men kostar lite mer än i t.ex. i Rio. Allt transporteras på båt och de har sin säsong då pengarna skall tjänas.

Att åka till Ilha Grande kan vara beroendeframkallande - väl där vill man inte därifrån.
11 jan. 2014 20:18
Oj! Tack supermycket för alla tips, är verkligen värdefullt. Nu känns det bara trist att det är så länge kvar till vi ska åka, och jag önskar att vi skulle stanna lääänge. Jag längtar!
22 feb. 2014 20:37
Jag har jobbat i Rio de Janeiro som volontär i 6 månader och känner till staden mycket väl. Jag erbjuder bra resetips och gör dagsturer i Rio för en liten avgift. Den som kommer till Rio för kort tid, kontakta mig och jag kommer att göra din dag i Rio minnesvärd :)
Min e-post: (Logga in för att se e-postadress)