Speedboat eller färja Koh Lipe - Langkawi

Av Myran10
30 okt. 2013 19:03
Visningar: 13910
Nästan färdigplanerade inför resan!!! Nu återstår nästan bara båttransporterna. Skulle gärna vilja ha lite råd och synpunkter. Vi kommer att åka följande sträckor med båt;
Langkawi - Koh Lipe
Koh Lipe - Koh Lanta
Kok Lanta- Koh Bulon
Koh Bulone - Langkawi ( via Koh Lipe ?)

1. Planen från början var Speedboat. Har dock hört att många tycker det är läskigt, speciellt vid blåsigt väder. Vad är "bäst" (för resp sträcka)? Kan nämna att vi har två barn i 10 års åldern med oss.

2. Vilka bolag är bra att åka med?
3. Bör man boka alla sträckor i förväg eller går det bra att göra det på plats? Finns risk att man inte kommer med om man inte bokar i förväg? Åker i dec- jan.

Tacksam för råd!
Av Katrinl
30 okt. 2013 19:29
Vi åkte mellan koh Lanta och Koh Lipe förra julen. Hade bokat speedboat men velade jättemycket om vi skulle ta den. Ja det blir lätt ostadigt i speedboat. Det är ju en plattbottnad båt så det gungar inte från sida till sida utan fören dunkar i rätt hårt i varje våg. Föraren var dock skicklig och surfade på vågorna om du förstår vad jag menar. Vi tog speedboaten och jag är glad att vi gjorde det för färjan tar så grymt lång tid. Det var inte det bästa på semestern men Lipe var värt det. Rekommenderar öronproppar! Tog sen speedboaten mellan Lipe och Langkawi. Kändes lätt som en plätt då det bara tog en timma.
Av Katrinl
30 okt. 2013 19:31
Ps. Vilka bolag, priser, tidtabell och länk till sidan man bokar biljetter kan nog Sierra bistå med :)
Av Sierra
30 okt. 2013 22:51
1. Längsta sträckan du planerar att åka är mellan Lipe och Lanta. Det tar 3 tim med speedboat, dock är det stopp vid Bulon, Mook och Ngai så det är aldrig mer än en tim i sträck. Visst kan sjön vara gropig men normalt är det liten sjögång från slutet av december till början av mars. Om ni åker speedboat försök sitta långat bak om det är sjögång. Är det lugnt är det fint att sitta längst fram då man ser bättre. Som Katrinl säger är öronproppar inte fel, särskilt om ni sitter längst bak.

2. Här har du tidtabell för samtliga dina förflyttningar. Det går inte att åka direkt Bulon - Langkawi. Du måste göra ett stopp på Lipe för immigration och passformaliteter dit du kommer 13.30 om du bokar Bundhaya Speedboat. 16.30 avgår sedan speedboaten till Telaga Harbour på Langkawi.
Som du ser i tidtabellen har du möjlighet att åka speedboat med Bundhaya Speedboat eller Satun Pak Bara Speedboat. De kör i princip samma tider förutom till Langkawi där det är Bundhaya som gäller. Personligen föredrar jag Bundhaya före SP Speedboat.
http://thaibeachtravellers.com/transport

Alternativet till speedboat är att åka med Tigerline´s färja som är billigare och tar längre tid. Den gör dock inte stopp vid Bulon. http://tigerlinetravel.com/

Du måste boka minst en vecka, gärna två veckor, före när ni vill åka. Det är stort tryck på transporterna när ni är i området. Om du har bokat boende och vet när ni skall vara på sjön tycker jag att du skall boka snarast så är ni säkra på att ni kommer med.
Av Daddydj
31 okt. 2013 22:02
Sierra: En följdfråga. Vi åker speedboat från Koh Lanta till Kuh Bulon 4/12, från Koh Bulon till Koh Mook 8/12 samt från Koh Mook till Koh Lanta 12/12. Jag har tänkt att vi åker innan den värsta anstormningen och inte behöver boka båt förrän vi är på plats i Thailand 2-3 dagar före varje båttur. Tror du att det är läge att boka även speed boat från Sverige? Vi har bokat hotell och vet precis vilka dagar vi ska åka. Är det någon skillnad på pris via hemsidan eller när man är på plats i Thailand?
Av Sierra
31 okt. 2013 22:45
Daddydj,

Eftersom ni vet när ni skall åka är det lika bra att boka i god tid för säkerhets skull. Jag skulle inte vänta och chansa på att boka på plats 2-3 dagar innan. Det är samma pris förutom att ni slipper bokningsavgiften på 200 THB om ni bokar på plats.

När/om ni bokar betalar ni bara en bokningsavgift eftersom ni kan lägga till fler bokningar på samma bokning. Det ser du när du kommer till andra sidan i bokningen där det står "Add Transport". Credit Card Fee (5%) får ni betala överallt om ni inte betalar cash.
Av Daddydj
31 okt. 2013 23:04
Sierra: Tack för tipsen!
Vilken sida bokar du på för att få upp möjligheten att boka flera resor på samma bokning? Jag är inne på Bundhaya men där får man inte upp något alternativ att lägga till en resa till.

http://www.bundhayaspeedboat.com/

Edit: Nu såg jag att http://thaibeachtravellers.com/transport är en samlingssida för båda bolagen Bundhaya och Satun Pak Bara Speed boat. Då bokar jag där!
Av Sierra
31 okt. 2013 23:08
Som du ser så kan du förutom transport även lägga till hotell på öarna.
Av Mala77
12 nov. 2018 21:53
Har sökt efter färja Koh Lanta till Koh lipe men hittar bara speedboat. Går det inga färjor längre som tar ca 5 tim?
Av Sierra
12 nov. 2018 22:30
Mala77,

Jo, Tigerline kör fortfarande med sin färja som tar ca 5 tim med 5 stopp efter vägen. Tyvärr kan man inte boka den online. Den avgår Lanta 10:30 och ankommer Lipe ca 15:30. Du får boka den i en travelshop när du är på Lanta och tala då om att du vill åka den routen.
(Från i år så gör den även ett stopp vid Bulon).
Av Mala77
12 nov. 2018 23:00
Tack för svar, tänker att 2 timmar extra med färja istället för speed boat borde vara det bästa allternativet. Har någon koll på säkerheten på färjorna? Känns det tryggt att åka dessa?
Av Maxat76
10 dec. 2019 22:27
Hej Sierra

Vi flyger till krabi och landar 7:00 den 25e dec. Hinner man med en färja till koj jum samma dag? Läst att det går en 11:30. Kan man sen ta en färja direkt från koh jum till koh lipe dit vi ska den 30e? Ser ovan att ni rekommenderar att boka online i bra tid.

Något bolag ni rekommenderar för ovan tripp.

Med vänlig hälsning, Max
Av Sierra
12 dec. 2019 16:33
Max,

Det avgår en Färja (speedboat) 09:00 från Klong Jilad Pier i Krabi Town. Ankomst Jum 09:45.
Det tar 25 min med taxi från flygplatsen så det bör passa fint.
Boka här: https://amazinglanta.com/krabi-klong-jilad-pier-to-koh-jum-speedboat-ferry-transfer/

Det finns ingen direkt transfer från Jum till Lipe. Däremot har du en transfer som avgår Jum 09:45 med ankomst Lipe 12:30 med ett 30 min stopp på Lanta.
Boka här: https://amazinglanta.com/koh-jum-to-koh-lipe-speedboat-ferry-transfer/
Av Mcmakke
26 dec. 2019 17:31 (redigerad)
Slänger in min fråga här och hoppas på svar, begriper inte riktigt vart jag ska fråga och är alldeles ny här :)
Hej Sierra, Jag letar och letar men hittar inga riktigt bra svar, min fråga - Skulle du föredra att resa med Tigerline Ferry från Klong Jilad till Koh lipe eller resa med Bundhaya från Pak bara pier? Rent krasst så föredrar jag mer tid på havet än i en taxi (gillar inte Thailändska trafiken) och tycker därför spontant att resan från Klong Jilad känns bättre än åka Taxi i 3,5 h från Krabi airport men då läser man ju istället att TigerLine är "hemska" att resa med.. Vet du varför folk upplever det så? Är båtarna risiga, är dom ofta sena osv eller vad beror det på? SIst men inte minst. Om jag bokar TigerLine så står det att resan är med en "ferry" från Klong Jilad till Koh lipe, stämmer det eller är det Speedboat? Tycker restiden kändes ganska kort (3,5 h från klong jilad till lipe) Tacksam för svar. Vh / Markus
Av Sierra
27 dec. 2019 15:36
Tigerlines dåliga reviews gäller vad jag vet den färjan som de använder från Lanta till Lipe, alltså den som gör många stopp på routen. Den ser ut så här: https://www.reseguiden.se/bilder/thailand/koh-lipe/tigerline-s-farja-477550

Nu har de även en direktroute från Lanta till Lipe med Siri Lanta Speedboat som tar 2 tim. Det är den speedboaten du ser på denna länk där du även kan boka. Från Klong Jilad gör den alltså ett kort stopp på Lanta. Är sjön grov är det inte så kul att dunka fram länge. Det tar längre än 2 tim i sådana fall.
https://amazinglanta.com/koh-jum-to-koh-lipe-speedboat-ferry-transfer/

Det nämns ofta ferry fast det är speedboat.

Bundhaya har stora speedboats som tar ca 50 pers och de är helt ok att åka med.
Av Mcmakke
27 dec. 2019 16:40
Då är jag med, Tack så mycket för svar!

Då bokar jag speedboat från klong jilad till lipe tror jag, om jag nu förstått dig rätt så är det alltså Siri Lanta med speedboat från Klong Jilad till Lipe men med ett stopp på koh lanta? Tillhör den skaran som hellre hoppar runt på havet än åker taxi flera timmar i den thailändska trafiken.. återigen, tack för svar!
Av Sierra
28 dec. 2019 18:56
Det kan hända att Siri Lanta Speedboat använder en mindre speedboat mellan Lanta och Lipe.

Om man inte har brådis kan Bundhaya Speedboat vara ett trevligt alternativ. Den avgår från Saladan Pier på Lanta och tar 3 tim då den gör fyra korta stopp på routen vid öar för att släppa av/ta upp passagerare.
https://www.bundhayaspeedboat.com/