Shopping i Turkiet

2 jan. 2012 09:42
Visningar: 11793
Hej!
Planerar en Turkietresa i Aug/sep. i år. Hade tänkt Alanya eftersom det finns bra shopping där. Mina söner vill handla kläder. Men jag tycker att Alanya vekar rörigt och har hört att det är jobbigt med alla försäljare som drar i en. Hur är det på andra ställen? Side tex.? Finns det lika stort utbud av kläder som i Alanya? Finns det vattenpark med rutchkanor i Side? Tacksam för tips och råd från Turkietresenärer!
MVH Marie/hattstugan
2 jan. 2012 17:14
Hej Marie!

Yes, det finns en stor vattenpark i Side där ni både kan åka rutchkanor och simma med delfiner: www.turkey-aquapark.com/side.html Jag vågar inte säga om utbudet är lika bra som i Alanya men det finns mycket av mycket. Allt ifrån kläder i fint skinn till kopior av märkes-väskor och det är definitivt prutvänligt. Ett tips är att lägga ett skambud på varans ursprungspris och sedan förhandlar sig fram. Om försäljaren inte vill gå med på erat bud så brukar det funka alldeles utmärkt att vända på klacken och börja gå där ifrån. I de allra flesta fall ropar då försäljaren efter er att han går med på erat bud eller åtminstone ger ett bättre än vad ni fick sist. Det är inte ovanligt att få ner priserna mellan 50-75 procent.

Hoppas att tipsen kan vara till hjälp?

Trevlig resa!

Hälsningar,
Jeanette på Resfeber
3 jan. 2012 20:17
Min erfarenhet är att försäljarna i Side är betydligt "värre" än de i Alanya (speciellt i gamla stan). Nu ska man ju dock komma ihåg att många försäljare är gästarbetare från mindre byar och jobbar mot provision och är således beroende av att tjäna pengar som ska täcka familjens behov under hela året på de 6 månader som är turist-säsong, det är lätt att bli lite desperat då.

Guvernören i Alanya skapade dock en ny lag för några år sedan som gör att försäljare/inkastare inte längre får "antasta" turisterna på gatorna i Alanya på samma sätt utan riskerar då att affären stängs under minst 1 vecka (katastrof för ägarna). Efter detta har det lugnat ner sig avsevärt, förutom i Bazar-området då man har mer överseende då det är ett enda stort shopping-område och man som Turist bör veta vad man ger sig in på när man besöker detta området.

Utbudet i Alanya är större och det finns gott om butiker med inhemska märken som är jättefina till bra priser (utan prut och "påträngande" försäljare).

Jag känner inte heller till någon vattenpark (utöver de mindre som finns på vissa hotell) i Side. Den närmaste ligger väl i Alanya, det finns även ett delfinarum där man kan simma med delfiner på vägen in till Alanya men tror inte de har rutchkanor.

Sidan som Jeanette länkar till verkar tyvärr rätt oseriös, ingen karta som visar var den är, gott om brutna länkar och klickar man på de olika städerna angivna längst ner så verkar den ligga i alla städer som finns i Turkiet?

--------------------------------------------
MVH, Magnus
http://www.merhaba.se - Mötesplatsen för oss som älskar Turkiet.