Rom

Av Lavelii
21 juni 2014 10:06
Visningar: 1333
Hej alla!

I höst tänkte jag och min man fira vår 1års bröllopsdag med en resa till Rom.
Vi tänkte stanna i iaf 4 dagar, kanske 5, någon gång i slutet på oktober.
Har aldrig varit i Rom eller Italien förut och vill gärna ha lite tips på vad man hinner med på 4 dagar, samt hur man tar sig till alla olika sevärdheter.
Vi tycker om att promenera så om det är möjligt så blir vi glada...
Vi vill ju till Vatikanstaten, Colluseum etc... Vill gärna hinna med lite shopping också.
Vart ska man bo? Vi vill gärna bo så "mitt i" som det går, gärna med spa etc. Fint hotell. Med vilket läge ska man kolla efter för att vara nära sevärdheter?

Hur är det med öppettider på dessa sevärdheter?
Och vädermässigt, i oktober, är det kyligt eller hur brukar det generellt vara i slutet på oktober??

Tacksam för alla tips och råd!!! :-)

//J
Av Emolis
22 juni 2014 08:16
Hej!

Har precis kommit hem från Rom och kan kanske ge dig några svar. Rom är en riktigt promenadvänlig stad. Ni kan i princip promenera mellan sevärdheterna och vägarna går genom mysiga gränder. Vi var där bara 2 heldagar och hann med Vatikanen och Vatikanmuseerna, Colosseum, Spanska trappan, Fontana di Tre mm både en och två gånger. Ett litet tips om ni ska besöka Vatikanmuseerna är att boka biljetter hemifrån, då slipper ni stå i den ohyggligt långa kön.
Boende kan jag nog inte hjälpa till med dock. Vi bodde nästan bredvid stationen Termini, suveränt nära till allt och perfekt då transferbussen från flygplatsen stannade där. Dock finns det nog mest enkla budgetboenden där, i alla fall bodde vi på ett. Jag hade nog inte rekommenderat det boendet för att fira en bröllopsdag :)
Av Lavelii
23 juni 2014 08:34
Hej Emolis!

Tack för svar och tips!
Ska definitivt boka biljetterna hemifrån. Var gör man det dock?
Är det likadant för andra sevärdheter?

Har kollat runt på boende men eftersom jag inte "kan" Rom så vet jag inte var som är bäst att bo om man vill bo centralt som sagt. Sen vill vi ju gärna bo i ett fint område och fint hotell. Vi kan ju även tänka oss att bo lite "utanför" centrala Rom om det finns väldigt goda förbindelser. Någon som vet?
Är det dyrt med taxi där?

:-)
23 juni 2014 09:19
Hej,

Rom är en relativt dyr hotellstad, men det beror lite på när man åker.
Själva centrum är ganska kompakt vilket gör att det går alldeles utmärkt att gå mellan sevärdheterna.
Jag tycker personligen att det kan bli lite väl mycket turister runt de största sevärdheterna och jag rekommenderar att ni tar er dit tidigt på morgonen så slipper ni de värsta köerna/trängseln.

Jag har själv bott i Trastevere, som ligger i den södra delen av staden och är ganska nära till det mesta. Här är det lite lugnare och rpsierna är lite lägre (både på boende och restauranger). Jag bodde även förra veckan i området som heter Monti och detta området är också relativt lugnt när det gäller turister - trots att det verkligen ligger mitt i smeten.
Det ligger mellan den stora tågstationen Termini (där de flesta budgethotellen ligger), Forum Romanum, Colosseum, Fontana di Trevi och innerstan. Den stora gatan via Cavour går från Termini till Forum Romanum och Monti ligger väster om detta (mot centrum till).

När ni har varit och sett på sevärdheterna, försök ta er bort från dem en liten bit för att äta. Det är tyvärr gott om turistfällor med uppblåsta priser i den direkta omgivningen.

Jag kanske låter negativ men Rom är en fantastisk stad och det finns så mycket fint/roligt/gott att upptäcka bara man kollar lite innan.

För lite fler tips och bilder på Monti, Testaccio, Pigneto och Trastevere (olika områden i Rom), se min blogg http://runtklotet.com/2014/06/21/rom-2-0-storstadssemester-for-hela-familjen/
Av Lavelii
24 juni 2014 08:20
Runtklotet:
Hej!

Vi tänkte ju åka slutet av oktober. Har förstått att det är en bra månad att åka nu när man läst runt lite. Dels för att det är färre turister men också för att det ska vara aningen billigare med boende etc då.

Tack för tipsen!
Har du något tips på matställe som vi "bara måste besöka"? :-)
Finns det någon del utav staden som vi ska försöka undvika att bo på så att säga?
Vill gärna shoppa där också, dyrt, budget you name it... var ska man vända sig då?

Ska kolla din blogg! Tack igen :-)
24 juni 2014 09:04
Sv Lavelii:

Det finns egentligen inget ställe som man bör undvika att bo på. Min personliga åsikt är däremot att man får väldigt mycket mer för pengarna i de omkringliggande stadsdelarna jämfört med områdena Trevi, Pigna och Ponte (som är de mest centrala delarna där de flesta sevärdheter finns).
en stor fördel med Rom är att hala staden är vacker och full med historiska platser och monument, så efter att man sett "måstena" så behöver man inte bo precis på dem för att kunna njuta.

När det gäller matställen så har ju alla egen smak men mina favoriter är:
Le Mani in Pasta i Trastevere
Felice a Testaccio i Testaccio
Fafiuche i Monti

Alla håller väldigt hög klass på maten men de första 2 är mer fullskalerestauranger och Fafiuche är en Enoteca (vinbar) med ett färre antal rätter och riktar in sig på mat från Piemonte-regionen.

Även restaurang Osteria Quarantaquattro (44) i sallustino (mellan Termini och Villa Borghese, ganska nära Spanska trappan) är bra. De serverear Italienska klassiker på modern vis - jag har bland annat ätit en Carpaccio med youghurt och blåbär istället för Ruccola och Parmesan som var himmelskt god.

Lyxshopping görs bäst på via Condotti som börjar vid Spanska trappan - men personligen så klarar jag inte av affärrerna här. alla de Italienska lyxmärkena ligger på rad och en scarf kostar typ 20.000 kr.

Då är de små butikerna i Monti eller Pigneto roligare.