Regler för medtagen medicin

8 apr. 2018 11:47
Visningar: 994
Hej!
Jag ska resa till KL för första gången och nu försöker jag hitta information om ev lagar/regler för min medicin. Som vanligt tar jag med medicinen i original förpackningen och ett skrivet intyg från min läkare. Räcker det? Om något händer, har bla råkat ut för att de tagit min medicin när vi kommit till tullen, kan man köpa ex smärtstillande på något Apotek där? Hur är hälsovården i KL? Jag har varit i kontakt med Malaysiska ambassaden men de hänvisar till svenska UD.... Förvirringen är total och det är tur att jag börjat kontrollera detta i god tid!

Jättetack för alla bidrag på förhand!
Medlemmen har tagit bort svaret
8 apr. 2018 16:21
Hej! Tack för ditt svar! Nä det är inte större mängder... Funderar bara pga att det är ett muslimskt land och då vi regelbundet reser till ex Dubai så vet vi att det kan innebära extra restriktiva lagar. Jag har skickat ytterligare mail till UD o Malaysiska ambassaden så jag hoppas att det är som du skriver...
Medlemmen har tagit bort svaret
Av Erik777
10 apr. 2018 11:56
Malaysia är extremt hårda vad gäller införsel av narkotika.
Men vad gäller läkemedel, inklusive narkotikaklassade sådana så är allt ok så länge du har recept eller läkarintyg med dig och bara tar med medecin för eget bruk. Malaysias ambassad borde berättat detta för dig.

Hälsoministeriet skriver:
https://www.pharmacy.gov.my/v2/en/faq/can-tourists-bring-medicines-malaysia.html

Tullen i Malaysia är enligt min erfarenhet rätt avslappnad, jag har aldrig blivit stoppad.

Vanliga smärtstillande går utmärkt att köpa på apotek. Men Malaysia är inte som Thailand eller indien där man säljer allt utan recept. Sånt som kräver recept i Sverige kräver oftast det i Malaysia också. Med den skillnaden att en del apotekare har licens att själva skriva ut vissa recept! Många har det dock inte.

Sjukvården är väl utbyggd och håller hög standard, så behöver du ett recept på något speciellt, eller har andra hälsoproblem så är det bara att gå till en läkare. Till skillnad från i Europa så pratar alla läkare Engelska. Gäller inte bara KL utan alla bebyggda delar av landet. I det inre av Sabah och Sarawak kan det vara långt till närmaste läkare. Men det vet man nog om om man åker dit.
Av Kerstin
10 apr. 2018 17:53
Jag har haft med mig medicin till Malaysia. Jag hade intyg från läkare och orginalförpackningar. Ingen som frågade något.
Hoppas du får en trevlig resa.
Mvh Kerstin
Av Kricken
10 apr. 2018 21:32
Vet inget om din fråga egentligen....Men inte märker man att KL är muslimskt när man är där. Känns väldigt västerländskt.
Av Erik777
10 apr. 2018 22:45
Citerat från Kricken:
Vet inget om din fråga egentligen....Men inte märker man att KL är muslimskt när man är där. Känns väldigt västerländskt.
KL är inte speciellt muslimskt nej, speciellt inte de delar som turister oftast besöker. Men Malaysia som helhet har muslimsk majoritet, Islam är statsreligion och en (egentligen flera då det är olika i olika delstater) variant av sharia tillämpas för muslimer. För övriga gäller common law enligt brittisk tradition.
Av Annaer
10 apr. 2018 23:14
Hej!
Det beror på vilken medicin du har med dig. Vissa mediciner som är narkotikaklassade får du inte föra in även om du har intyg från läkare. Var noga med att kolla den verksamma substansen för att se vad som är tillåtet, namnen på medicinen är ju olika i olika länder men den versamma substansen är den samma. Om du inte hittar ngt om vad som är tillåtet i Malaysia så kolla på Thailand, det är INTE samma men kan anv som riktlinjer så du får en hint om vad som är tillåtet.
12 apr. 2018 15:49
Hej alla o tack för era svar!! Nu känns det bättre! Har dessutom fått svar från UD "De ambassaden efterfrågar är en legalisering som UD kan utfärda. Det är då viktigt att ditt dokument har en stämpel, signatur samt namnförtydligande i original från läkare eller sjuksköterska."
Det var någon som funderade över vilket land som beslagtog mina mediciner o det var Dubai. Både mina mediciner, även ex Treo, Dimor, men de tog även min mammas mediciner. Detta TROTS att vi båda hade ett skriftligt läkarintyg med oss.