Mobbarna på sajten

Av Fdp
5 jan. 2010 13:21
Visningar: 343
TV4 har under hösten i ett antal program diskuterat den speciella svenska företeelsen med personangrepp i bloggar och diverse diskussionsfora på nätet. Balnd det som nämndes där var att man i Sverige alltid måste vara politiskt korrekt (PK). Uttrycket har inget med politik att göra utan betyder att man skall tänka och tycka som majoriteten. Går man utanför majoritetens ramar slår Jantelagen till direkt - "Tro inte att du är något!". . På sajten är det ont om humor och generositet, men desto mer av misstänksamhet och avund. Om någon sticker ut så mycket att uppfattningen avviker från betraktarens egna värderingar kan det rent av bli skrämmande. Rädslan för det annorlunda är mobbingens bästa grogrund.

Det borde inte vara så. Som människor är vi alla olika - med olika tycke och smak. En kategori människor kan dock inte tåla att andra ifrågasätter och redovisar uppfattningar som inte stämmer överens med de egna. Samma kategori, som kan tänkas "spöa kärringen" så att hon fattar "vad som gäller", hellre än att diskutera sakligt.

För många år sedan hade Stig Järrel en figur som hette "Johannes, enslingen på skäret" - en gubbe som trodde sig veta hur allt var och hur det egentligen skulle vara. Idag hade Johannes förmodligen varit bloggare och kanske aktiv på RG. I varje fall kan han stå modell för sajtens mobbare. En bitter ensling, som sitter på sin "ö" och där livets enda högtidsstunder är när det vankas "vind i seglen" eller tillfälle att spy galla över oliktänkande (ibland går dessa hand i hand).

RG inte bara låter mobbarna hållas utan har ett system som värnar om dem. Istället för att föra en öppen debatt i forumet går man till anfall mot oliktänkande via PM. På så sätt kan man inför andra bevara bilden av "hygglig prick". Försöker någon försvara sig i forumet anses det i allmänhet strida mot användarreglerna.

Det är nytt år, en tid för goda föresatser. Personligen känner jag ett behov av att bättre ta vara på min tid och inte slösa bort den på sådant som egentligen saknar värde. Bortsett från glädjen att hjälpa någon med ett tips då och då och att jag mött en handfull duktiga debattörer på forumet har min medlemstid inte givit mig något (trots att jag reser mycket - 6 resor under 2009). Skall man ha utbyte av RG skall man nog vara Thailandsfrälst eller gilla att sitta och titta på andras mer eller mindre bra bilder och emellanåt klämma ur sig ett "vackert. strålande, nice".

Det känns som att det är tid att ge sig av mot friare vidder. Och till skillnad från många andra kommer jag definitivt inte att återvända under annat alias.

Jag hade inte varit medlem länge när jag insåg att RG ogenerat exploaterade människans eviga önskan att "vika ut sig" för sin egen vinnings skull. När man sedan tog bort möjligheten för medlemmarna att välja "Årets turistinspiratör" (man kan inta riskera turistinspiratörer, som inte är PK) startade jag, i protest mot behandlingen av medlemmarna, mitt eget lilla projekt "Årets resekamrat". En konsekvens av att jag nu avslutar mitt konto är att "Årets resekamrat" upphör. Den ev- biljettsponsorn är redan underrättad om mitt beslut.
5 jan. 2010 15:45
Är debatt via PM allmänt förekommande? Låter lite fegt tycker jag.
5 jan. 2010 16:03 (redigerad)
Vad tråkigt att du känner att du inte orkar vara medlem här längre men jag kan ändå förstå dig för oftast orkar man inte ge sig in i vissa diskussioner där man tycker något annat än trådskaparen eller de som svarat på tråden för att då börjar pajkastningen och vissa har verkligen jättesvårt att förstå att vi alla är olika oavsett det gäller att välja ny bil maträtter eller resmål ,
det är ju tråkigt att det inte ska gå att ventilera sina åsikter oavsett om man är för eller emot eller kanske likgiltig inför ett resmål landets mat kultur eller vad det nu må vara diskussionen gäller.
Det kan ju faktiskt vara så att den som gillar låt säga Tunisiens mat kan inspirera andra hugade tunisienbesökare till att utforska det tunisiska köket trots att jag tyckar att det är en ren katastrof,en annan gång kanske jag behöver plockas ner på jorden när jag svävar ut och höjer allt som har med tex. Island och lappland till skyarna, en öppen diskussion är aldrig fel man kan bara försöka övertyga folk om att just det resmål eller sätt att resa jag tycker är det rätta är det som gäller men det går inte att tvinga folk till att tycka det den tiden är förbi i det här landet vi har yttrandefrihet om det har gått någon förbi.

Det är ju så att det här forumet handlar om resor och inte kärnfysik direkt det är ju inte en kamp på liv och död och jag hade nog från början hoppats på att det bara skulle vara trevligt och givande att dela reseerfarenheter med andra likasinnade oavsett vilka resmål man gillar och det har det många gånger varit också och jag kan nog förstå att det kan hetta till ibland och jag tycker absolut inte alltid som alla andra här och brukar också säga det, ibland blir jag sågad för det och andra gånger får jag medhåll av fler som tycker som jag men här har det många gånger varit rent löjligt vad folk tar åt sig och det är märkligt att det alltid är fel på dom som säger emot en ibland kanske man behöver ransaka sig själv och sina åsikter också.

Till min stora sorg måste jag säga att det verkar som om många här under årens lopp varit lyckligast när dom lyckats reta upp folk och då menar jag inte bara att de sagt emot någon för at de har olika åsikter för det kan man som sagt ha utan man har gått till personangrepp och hellst ska "motståndaren" i diskussionen må riktigt dåligt när krutröken lagt sig då är lyckan tydligen fullständig för en del och ibland tror jag inte att det är rätt människor som blir avstängda här heller som det är nu så finns det snart inte många som tillför forumet något nytt det är mest samma frågor som studsar runt i det här forumet för inbördes beundran , visst jag tillför inte heller särskillt mycket nytt det ska jag villigt erkänna men det är nästan katastrofalt dåligt drag här numera och jag tror nog att RG har bitit sig själv i svansen när dom kanske litet väl lättvindigt slängt ut en del av de medlemmar som varit "bråkiga" det var faktiskt så att det ibland var just dessa personer som gjorde att det blev litet drag i diskussionerna de ventilerade ju bara sin åsikt ok. de som kommer med regelrätta personangrepp gång efter annan ska ju varnas/ stängas av om det behövs.

Jag tror nog att Rg räknat kallt med att försvinner det någon obekväm eller som uppfattas som obekväm och anmäls av någon snarstucken medlem så fylls det på under ifrån men rent krasst är det nog så att 98% av de medlemmar Rg skryter med att de har på forumet inte tillför så mycket mer än de regelrätta solresebilderna från Thailand eller Gran canaria de laddar upp här det är i vart fall inte ofta man ser till dom som trådskapare eller deltagare i diskussionerna här, det är ju litet katastrof varning när det några dagar knappt skrivs något alls på forumet när det ska finnas hundratusentals medlemmar enligt Rg..

Ha det gott Fdp
mvh. Bosse.
Av Fdp
5 jan. 2010 16:19
Innan jag nu loggar ut för gott vill jag passa på att tacka dig Bosse för ditt inlägg. Det har samma fina balans som jag under min medlemstid lärt mig att uppskatta i dina inlägg i andra frågor.Läs och lär säger jag till övriga. Ha det gott Bosse!
Av Satguru
5 jan. 2010 17:00
Fdp, du presenterar en för mig okänd sida av RG. Tack för dina tips gällande vinterboende!
Av Charina
5 jan. 2010 19:10
Mycket synd att Fdp såg sig nödsakad att avsluta sitt konto!
5 jan. 2010 22:52
Med endast några månaders medlemstid känner jag ändå igen mycket av det Fdp skriver. Osakliga personattacker är sorgliga, vare sig de sker öppet eller kommer som fega PM. Jag har själv drabbats av tarvliga PM.

När jag uppmärksammade Fdp var det i tråden ”Årets resekamrat 2009”, där han ställde en mycket fin semestervistelse i utsikt till någon av RG:s medlemmar. Tråden var fri från reklam, självberöm och regelbrott. Ändå misstänkliggjordes Fdp med elaka inlägg av småsinta medlemmar. Tråden stängdes och angriparnas värsta inlägg censurerades. Jag blev ledsen över att se så pass åldersmässigt fullvuxna människor medvetet gå in för att sabotera något som verkligen skulle ha gynnat oss andra medlemmar. Varför inte tacksamt ta emot en gåva istället för att illvilligt leta fel och, när man inte hittar något att anmärka på i sak, tillgripa fantasier och spekulationer för att svärta ned någon? Jag kan mer än väl förstå att Fdp tröttnade på allt och gav upp. Men synd är det. Mycket!
Av Sanoj80
6 jan. 2010 16:22
Måste bara säga att efter ha läst inläggen i RG en längre tid tycker jag faktiskt att Fdp har varit en av de största "mobbarna" här på denna sida. Jag tror att det är fler än jag som tycker likadant och som definitivt inte kommer att sakna hans inlägg som i de flesta fall bara var att klaga på alla som inte tyckte som han. Nu är det kanske dags för lite nya friska fläktar att komma till tals.
Till alla andra vänliga och trevliga medlemmar, som skriver bra svar och tips och roliga inlägg: Ett gott nytt år med förhoppningsvis många resor till när och fjärran.
6 jan. 2010 16:23
Det var verkligen mycket synd att Fdp ansåg sej inte kunna vara med i den här sajten längre. Det är absolut inte för att han valde mej som förra årets Resekamrat. Jag tycker han har tillfört en hel del till sajten, även om han inte har lagt upp bilder och så vidare utan varit med och lagt in förnuft i diskussionerna.
Hej och Tack Fdp!

Gilla
6 jan. 2010 18:05
Sanoj80, den Fdp som jag har sett är en av de få riktigt kompetenta uppgiftslämnarna på denna sajt, säg Sydafrika, Karibien, Florida, Spanien. Sällan har jag läst så utförliga och intressanta bloggar och inlägg om de olika resmålen. Att förlora en så kunnig medlem ser jag som en stor förlust. Vad har förresten Sanoj80 själv bidragit med i den delen? Och vem har stått i vägen?

Det handlar inte om att tycka lika i en debatt. Men sakliga argument, Sanoj80, är den springande punkten. Och i RG liksom i många andra sammanhang brukar det vara när motparten saknar argument, som knorrandet över ordbajsare, besserwissrar och oliktänkande uppstår. Som om Fdp förväntade sig Sanoj80:s inlägg uttryckte han redan i huvudinlägget: ”En kategori människor kan dock inte tåla att andra ifrågasätter och redovisar uppfattningar som inte stämmer överens med de egna.”
Av Sanoj80
6 jan. 2010 18:25
Naturligtvis förväntade sig Fdp att bli kritiserad, han vet ju själv vad han har skrivit i tidigare inlägg. Du kanske skall gå tillbaka några år och läsa Fdps:s inlägg så förstår du vad jag menar. Vad jag också vet är att Fdp själv har använt sig av PM och inte så värst trevliga sådana. Beträffande min aktivitet här på sighten beror det på mycket, bl a att jag inte har tid att vara inne på denna sidan så ofta. Arbetar mycket, har familj, vänner och många fritidsaktiviteter. Men när och om jag kan komma med råd och tips (inte bara vilka länkar man kan gå in på) gör jag gladeligen det. Vad beträffar Fdp har jag inget mer att tillägga, vill inte ödsla mer energi över en sådan bagatell att en medlem lämnar RG, han är inte den förste och lär inte bli den siste. Valet att sluta är fritt.
6 jan. 2010 19:33 (redigerad)
Citerat från sanoj80:
Du kanske skall gå tillbaka några år och läsa Fdps:s inlägg så förstår du vad jag menar.
Sanoj80 och jag blev medlemmar ungefär samtidigt, oktober 2009, men vi tycks ha ägnat vår korta tid här på sajten åt helt skilda ting. Ja, jag har läst Fdp:s inlägg. Jag behöver inte alls söka explicit på Fdp utan hans kunniga inlägg och bloggar kommer upp så snart jag söker och följer relevanta fakta om flera olika länder. Tyvärr försvann hans välskrivna och intressanta bloggar med Fdp själv.

Om Sanoj80 har så ont om tid för sajten, förvånar det mig att hon vill lägga sin tid och energi åt att läsa inlägg från åratal tillbaka i syfte att leta efter något att anmärka på hos andra. Och då var det inte heller att vänta att Sanoj80 själv skulle bli "den friska fläkten" som skulle släppas fram nu när Fdp lämnat forumet. Det framgick ju dessvärre aldrig av Sanoj80:s inlägg vem som Fdp skulle ha stått i vägen för.
6 jan. 2010 20:16
Citerat från sanoj80:
. Vad beträffar Fdp har jag inget mer att tillägga,

Det är bra det, eftersom tråden, som jag uppfattat den, inte handlar om namngivna ev. mobbare utan om vissa företeelser på rg. Men nyfiken som jag är följde jag din uppmaning till Mirjamir. Att gå några år tillbaka gick inte eftersom fdp tydligen inte var medlem då (hade i alla inte skrivit något). Däremot hittade jag för något halvår sedan några trådar där bl.a. fdp och en annan (numera avgången) medlem, som företer påfallande stora likheter med ditt skrivsätt, deltagit. Var det möjligen du. som fick PM-n, eftersom du känner till dem?
7 jan. 2010 00:53
Tycker det är synd att fdp slutar för även om vi inte direkt alltid hade samma åsikter om saker uppmuntrar jag folk som står för sin (avvikande) åsikt i en ström av likartade diton.

Rätt eller fel... Diskussionerna här på RG kommer bli än tråkigare.
7 jan. 2010 09:15
Jag tycket nog det var bra att det tog slut med Årets resekamrat, för hur lätt förvandlas inte en rakryggad profil på forumet till en lismande ryggdunkare när man sedan skall försöka anpassa sig till kraven för att bli nominerad som turistinspiratör.

Vad det gäller det övriga som fdp har skrivit kan min synpunkt sammanfattas i ett uttryck lånat av en dubbelnatur i Närke - Bull´s Eye!
Av Ellinor
7 jan. 2010 10:09
Hej,
Det går alltid bra att maila till (Logga in för att se e-postadress) om man på något sätt känner sig påhoppad eller mobbad, då detta inte är något vi tolererar! Det finns också en blockeringsfunktion som träder i kraft omedelbart, som kan användas för att hindra en person på sajten från kontakt via privata meddelanden och kommentarer. Den aktiveras genom att gå till personens sida och välja "blockera medlem" i högerspalt.

Vänliga hälsningar,
Ellinor Thunberg
Webbredaktör
Reseguiden.se
Diskussionen är stängd för nya svar