Maldiverna i Novemeber

Av Zxcvbn
3 jan. 2016 14:28
Visningar: 6119
Funderar på en resa till Maldiverna i November, Hur är vädret där då?

3 veckors resa är det tänkt. Vart på/I Maldiverna är finast och billigast att bo? Male landar man på.

Något annat man bör fundera på ? Kostnad för mat och sådant?
Vi är 2stycken och båda är skyddade mot Hepatit .

Har varit i Thailand innan.
3 jan. 2016 14:56
Det är generellt ostadigt i november eftersom regnperioden inte helt passerat. Men det betyder inte att det regnar hela tiden. Januari-mars har enligt statistiken bäst väder.

Det finns ju många fantastiska öar på Maldiverna, men det är inte billigt någonstans. De lokala öarna är mycket billigare än resortöarna, men det blir inte samma typ av paradisupplevelse. Bestäm vilken budget ni har och välj ö därefter. Resortöarna kostar ofta USD $500-1000 per natt och rum inkl. mat.
31 jan. 2016 04:03
Jag bor på Maldiverna och skulle inte lägga pengar på att åka hit i november. Vädret är ostabilt och det kan regna en vecka i streck. Jag skulle hellre åka i början av regnperioden (maj), då är priserna bra, men regnet brukar inte ha hunnit in ordentligt.
Bäst är jan-april.
31 jan. 2016 11:25
Det regnar till och från, och det är kanske inte bästa tiden att åka. Har man extrem otur så regnar det som ovanstående skrev flera dagar eller en vecka i sträck, men det känns ganska ovanligt tycker jag.

Bäst brukar det vara att åka under vår senvår och sommar, men det tycker jag är lite trist. Själv föredrar jag Januari/Februari till Maldiverna.

Male som är huvudstad är en ö på 2 km x cirka 600 m, och man "gör stan" på ett par timmar eller en eftermiddag. Personligen tyckte jag inte att jag hade något behov av att åka dit mer än en eftermiddag under mitt senaste besök.

Det finns massor med öar som är hur fina som helst. Det man ska tänka på är att om man väljer öar längre bort så är det flygtransport (oftast med väldigt små plan) dit, och bokar man själv så får man ofta betala extra för detta, mellan 1000-3000 kr per person, och bagagerestriktionerna är oftast ganska hårda. Planen går enbart dagtid, så kommer man på kvällen kan man inte ta sig till sin resort förrän nästa dag.
Väljer man en närmare ö går det ofta båtar, de brukar hämta gratis vid flygplatsen i Male.

Jag tycker att man ska göra research och sedan välja en ö som har ett bra husrev alternativt ett mindre rev+fina stränder och gratis båtturer minst 2-3 gånger per dag till olika närbeliggande större rev.

Det är inte alltid så att dyrast är bäst, ofta har de s.k. budgetresorten ganska bra villkor, mat och t.ex. gratisturer, vilket i princip alltid kostar (mycket) extra på de stora lyxresorten.

Mat och dryck är extremt dyrt ute på resortöarna, så mitt tips är att välja All Inclusive eller åtminstone helpension med fri tillgång till flaskvatten - annars riskerar ni att bli ruinerade bara på vattenkostnaden. ;) Vissa resorts tar 40-50 kr/vattenflaska som rymmer 50 cl... Maten på resortöarna är oftast extremt dyr och begränsad om man inte har köpt All Inclusive.

Beroende på var man åker så kan det skilja en hel del på kvalitet på t.ex. marint liv. Maldiverna är inte vackert överallt! T.ex. så var jag sist på ett besök på en liten obebodd ö som sades vara enormt vacker och känd för sitt rika marina liv, och det var ju fint, och vi såg ju lite fin fisk och rockor, men det var inte jämförbart med t.ex. Similan eller Surin i Thailand.

Tyvärr är ganska många rev hårt utsatta av turister, och generellt sett så talar man inte om att man t.ex. inte ska göra/kliva på levande koraller, vilket leder till stor död i reven.
31 jan. 2016 13:44
Jag bor som sagt på Maldiverna. Regn en vecka i sträck är INTE ovanligt i okt-nov.

På de flesta bättre resorter så får man gratis vatten till rummet. Oftast 3 st 1,5l flaskor/dag. Maila resorten och fråga, de svarar gärna på frågor. :)

De plan som går endast dagtid är seaplanes. Inrikesflyg går även sent på kvällarna (min man är pilot). Enklast är dock att välja en resort i Kaafu atollen så att man kan åka speedboat dit (blir billigast), och kanske starta med en natt på Hulhumale (som är mkt trevligare än Male. Male är en katastrof-stad/ö. Trångt, stökigt och smutsigt!).

3 veckor på en och samma resort är väldigt länge. Jag tycker 4-5dagar är tillräckligt. Sen tröttnar man. Kanske kombinera med en vecka på en lokal ö, tex Maafushi är väldigt populär.

Ytterligare en (viktig) sak ang. regnperioden är alla myggor som finns då. Även dagtid. Att få denguefeber är lätt hänt, och det är inte kul...
Annat att tänka på är att lokala öar har inte alkohol och de flesta är det olagligt att bada med bikini.

Ang. vart som är finast... Alla resort öar jag varit på har varit paradiset! Välj inte det billigaste, och läs recensioner på tripadvidsor innan ni bokar.
31 jan. 2016 15:51
Som sagt, smaken är som baken, men jag har varit på 3 resortöar av bättre klass 4-5 stjärniga som inte alls varit något särskilt i mina ögon. Fint och helt ok, men absolut inte paradiset.

På ingen av dessa har flaskvatten ingått i priset om man inte har haft All Inclusive, så det verkar variera.

Den bästa och mest paradis-lika upplevelsen på resort i Maldiverna var faktiskt på det allra billigaste och enklaste som vi har testat, 3-stjärnigt, och relativt nära Male (båttransport). Tyvärr har de stängt nu, annars skulle jag ha rekommenderat dem fullt ut. Men även där fick man betala ganska dyrt för vatten om man inte hade all Inclusive...

Resebolagen vill ju alltid tjäna pengar, så det kan ju tänkas att de skriver att saker som väder är aningen bättre än vad det verkligen är, men de flesta bolag/arrangörer skriver att även under den mest intensiva regnperioden så är det ändå ok att åka, det regnar sällan mer än 2-3 timmar per dag och regnet kommer i korta skurar. Det är även så jag själv upplevde det, och som min väns bror som bor i Male sedan 15 år tillbaks beskriver det. Men man kan ju aldrig vara säker på när regnet kommer och inte, och det är verkligen en helt annan upplevelse att vara på en liten resortö när det öser ner, jämfört med när solen skiner.

Vädertjänster rapporterar i snitt 14 regnfria dagar i November, och i snitt 10 timmar sol per dag i November, men det är ändå den månaden då det regnar mest sett till mm nederbörd.

Denguefeber som det skrivs om ovan är relativt ovanligt på Maldiverna i jämförelse med andra områden, men visst förekommer det och jag skulle inte rekommendera att bli sjuk i det... ;) Min väns bror som bor på Maldiverna arbetar som läkare och han menar att i jämförelse med Indien och andra delar av Sydostasien som t.ex. Indonesien så är dengue ett försvinnande litet problem (diskuterade det inför min senaste resa då jag tyckte det var extremt jobbigt att tidigare ha vistats på en semester där det då rådde dengueutbrott och där det inte fann någon sjukvård alls. Bästa sätt att skydda sig är att alltid ha myggmedel som är vattentåligt, samt att i möjligaste mån försöka undvika de värsta tiderna på dygnet (men denguemyggen är dessvärre aktiva nästan hela dygnet, så det är svårt).