Malariaprofylax?

11 dec. 2011 11:06
Visningar: 7397
Jag ska till Tanzania. Selous och Mafia island i februari. Jag vill inte äta Malariaprofylax. Är det dumt eller klarar man sig på att vara försiktig och använda mycket myggmedel och kläder som täcker?
11 dec. 2011 22:36
Det bästa är om du kollar med en läkarmottagning eller vaccinationsmottagning och ser vad de rekomenderar. Jag ska själv till Zimbabwe om en vecka och jag kollade med dem.
Hoppas du får en trevlig resa!
Mvh Timjohansson
Av Annl
12 dec. 2011 11:18
Hej,

Enligt min uppfattning -som jag fått bekräftat när jag själv var i kontakt med en vaccinationsmottagning när vi skulle åka till Tanzania- är det nödvändigt att ta malariaprofylax.

Det finns en mildare variant som inte har lika tuffa biverkningar som den billigare varianten så jag rekommenderar dig verkligen att köpa den dyrare.

Dessutom måste du förstås ha med dig mycket myggmedel också. Du skall köpa den starkare varianten av Mygga (heter effektivt skydd).

det är dessutom en bra idé att ha med sig eget myggnät eftersom du inte kan veta vilket skick hotellets myggnät håller (kan ju tex vara små hål i dem eller att de inte är besprutade ordentligt). Myggnät finns att köpa hos välsorterade vaccinationsmottagningar.

Du kommer att få en toppenresa - Tanzania är fantastiskt vackert.
6 jan. 2012 13:54
Du ska kontakta läkare/vårdcentral och höra med dem, men idag äter man malarone när man reser i Tanzania. Den ger ett bra skydd och har sällan några biverkningar. Fungerar smidigt
Av Annl
7 jan. 2012 11:13
Det var just Malarone som jag menade och det är den som är dyrast men med minst biverkningar.

Dock kan jag inte riktigt hålla med om att det inte var några biverkningar - vi tyckte alla att vi drömde väldigt konstigt på ett sätt som vi inte gör hemma och enligt FASS:en så är detta just en sådan biverkning som man kan få av Malarone.

Men trots detta så är det självklart att du måste äta malariaproflax när du är i Tanzania.

Och pass på när du kommer hem; upp till ett år efter hemkomsten kan det vara så att du kan få malaria så om du får feber och influensaliknande symptom så måste du uppsöka sjukhus och få dem att ta blodprov för att kolla om det är malaria. Detta är extremt viktigt och det är på det sättet som de flesta svenskarna dör i malaria - man fattar inte att det kan vara malaria när man kommit hem och tror att det bara är en vanlig influensa.

Dessutom kan det vara bra att veta att du inte får lämna blod förrän sex månader efter det att du kommit hem.
Citerat från safarispecialist:
Du ska kontakta läkare/vårdcentral och höra med dem, men idag äter man malarone när man reser i Tanzania. Den ger ett bra skydd och har sällan några biverkningar. Fungerar smidigt
Av Annl
9 jan. 2012 02:22
Mitt tips är at man inte skall göra som jag som läste både bipacksedeln och FASS för då blir man som Jambo skriver riktigt rädd.

Men trots detta och trots att Malarone är dyrt så är det ändå nödvändigt enligt min uppfattning eftersom malaria inte är att leka med.
Citerat från jambo_habari:
En sida som ger lite information avseende malaria och malariaprofylax.

http://www.smittskyddsinstitutet.se/publikationer/ovriga-publikationer/malariaprofylax/

När vi var i Kenya 2011 åt vi Marlarone och kände inga biverkningar. Men läser man bifogad packsedel blir man rädd. Tyvärr är Malarone dyrt.

Om någon vecka åker vi tilbaka till Kenya och kommer att stanna där till Maj. Vi funderar vi på att köpa malariaprofylaxen lokalt.

Peo
9 jan. 2012 10:23
Poängen är att jämfört med de malariaprofylax som fanns förr känns malarone som en "snällare" variant när det gäller biverkningar. Det var det jag ville säga. Sedan tycker jag det finns en väldigt viktig sak man ska göra när man reser. Man SKA kontakta läkare/vårdcentral och höra med dem som är professionella och utbildade på det här.
9 jan. 2012 11:56
Beroende på vart man ska och hur länge skulle jag överväga att ta profilax personligen. Säg att jags ka vara borta en - två veckor på dessa öar så skulle jag nog skippat ta pillren och ha koll på vilka symtomen för att besöka klinik om man blir dålig. Profilaxet är inget 100% skydd mot malaria ska även sägas, använd myggnät, myggmedel och bra klädsel vid skymning osv... Malaria är dock ingen rolig sjukdom, har själv haft malaria trots knaprande av profilax...

Ha en trevlig resa oberoende på om du knaprar pillren eller ej! =)

Mvh Daniel