Kanada

14 nov. 2007 13:34
Visningar: 536
hej!
Jag har rest en del men aldrig varit i dom två länderna i väst. Är lite sugen på att resa till USA och Kanada

Någon som har nåt bra resetips på städer sevärdheter mm?

Skriva gärna allt ni har att berätta:)

Ha en bra dag /Sofia
Av Iser
14 nov. 2007 15:56
Hej... Kopierar in mitt svar, som jag gav i en annan tråd om Kanada - hoppas du hittar något som verkar intressant!

Var i Kanada ska du vara? Det är ju ett väldigt stort land. Jag har bara varit i British Colombia (samt lite kort i Yukon och Alberta), men det kan varmt rekommenderas. Beror ju förstås på dina intressen. Vi var två som hyrde bil o åkte från Whitehorse Alaska highway ner till Prince George, därifrån vidare till nationalparkerna Jasper, Banff och Lake Louise. Sen blev det Revelstoke och Kelowna och därefter vidare till Vancouver Island.

Alaska highway kan jag rekomendera - fast det blir många mil - men otrolig utsikt hele vägen. Jasper och banff är otroligt fina, men efter min mening lite för mycket turister där. Vi nöjde oss med en hel dag där, det tyckte vi räckte, men vill man, kan ju lägga flera dagar där med vandring etc. Revelstoke är en trevlig liten stad - som vi kände skiljde sig lite från andra Canadensiska ståäder, med sina mindre gator och lite bättre möjligheter för att ta sig runt till fots. Kelowna är kännd för att odla frukt, vin mm, så en vinprovning där är p sin plats. Passa på att smaka icewine om du inte har gjort det innan. Vancouver Island är ett måste. Visst är det turistpräglat men Victoria är en mysig stad och valsafarin får man inte missa. Finns även goda möjligheter att se svart björn där.

Det jag anser som vigtigast när man är i Canada är att komma ut o uppleva den härliga naturen. Genom att t ex ut att vandra, padla kajak eller rida på en guest ranch. Det finns ställen i Canada, där det knappt har varit människor. har du möjlighet att komma ut på esånna ställen är det en upplevelse för livet. Men ofta ska man ju känna "rätt folk" för att få den möjligheten. En sak som jag själv skulle vilja göra, men inte har haft möjlighet är att gå på rodeo (edmonton stampede är väldigt kännd). Mest för att uppleva själva atmosfären.

2 månader kan räcka, men allt beror ju på hur mycket ni vill se. Vill ni över hela Canada, blir det nog lite, Vi hade 3 veckor bara till BC. Buss kan vara ett bra sätt, men inte så billigt, som jag trodde och det tar ju ganska lång tid. Minns inte priserna i huvudet, men kolla ev på greyhound.ca. Ett bra sätt kan vara att resa med buss längre sträckor, där man inte har så mycket planerat att se och sen hyra bil, när man vill gå lite mer i "detalj" och inte vara beroende av busstider etc. Kom i håg att det är svårt att ta sig någonstans utan en bil i Canada.
En bra grej med greyhoundbusserna är att man kan köpa en biljett till en destination, men inte behöver använda hela biljetten samma dag. Man kan gå av i en stad ett par dagar och sen fortsätta på samma biljett igen, när man vill.

Boendet beror ju på hur ni väljer att bo, men förbered er på att det finns få vandrarhem och att det är svårt att få plats på dom om ni inte har bokat i förväg. Hotel/motel är svårt att få under 500 kr (dubbelrum) men lättare att hitta. Vi testade lite av varje, men fastnade i slutet för B&B. Det är samma pris som hotel/motel, men frukosten är inkluderat och oftast väldigt god (man står sig länge på den). Det är dessutom trevligt att få träffa lite folk, som kan ge tips om vad man kan se o göra i området. Folk är överlag väldigt hjälpsamma o snälla i Canada.

Det blev ett långt svar, hoppas det finns något du kan använda, men observera att Canada är beroendeframkallande!!!

Lycka till och riktigt trevlig resa!

Iser

Ps. Ett tips för backpackers i Canada: http://www.hihostels.ca/en/index.aspx?sortcode=2.3.8.16.16
15 nov. 2007 11:12
hej!

tack så jättemycket för dom bra förslagen jag fick. ska kolla upp lite det med boende och vad man vill lite mer först och sen när vi ska resa de är en annan fråga tänkte bara höra vad de fanns som var sevärt i Canada.

Tack
/Sofia