Provisoriskt Pass till Kanada?

Av Haabzz
19 okt. 2017 17:21
Visningar: 965
Hej!

Har ett super slitet pass som jag tvekar att jag kommer kunna resa med och vill helst inte ta den chansen, vet någon om de tillåter provisoriskt pass till Kanada?
19 okt. 2017 17:57
Är det själva ID-sidan som är sliten eller bara utsidan? Är det bara utsidan är det ingen större fara, det viktiga är att ID-sidan är i gott skick. Rätt säker på att du kan resa till Kanada på provosoriskt pass, men du bör ringa till kanadensiska ambassaden och bekräfta det. De godkänner inte tillfälliga pass från ett fåtal länder, pga av att de inte anses tillförlitliga. Svenska pass är bland de mest moderna och säkraste passen i världen, och även våra tillfälliga pass håller hög kvalitet. Till USA accepteras de t.ex, men det finns undantag, så kolla med ambassaden. Kontakt till Kanads ambassad: http://www.canadainternational.gc.ca/sweden-suede/contact-contactez.aspx?lang=eng

Låter som du sprungit på krogen med passet, vilket definitivt är en dålig idé. Om du har mer än en vecka till din resa så gå och ansök om ett nytt vanligt pass istället. Det kostar mycket mindre än ett provosoriskt pass. Passa på att skaffa ett nationellt ID-kort samtidigt, så kan du lämna passet hemma på ett säkert ställe istället för att slita ut det.

Har du ansökt om eTA för inresa till Kanada? Det måste du göra om du inte gjort det. http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta.asp
19 okt. 2017 18:01
Dessutom, från Polisens sida:

"Är ditt pass fortfarande giltigt när du ansöker om ett provisoriskt pass, kommer det att återkallas (spärras) och det ska lämnas in till närmaste passexpedition, efter hemkomst. Passet kan inte användas efter att det har spärrats."

Du kommer alltså få betala 980 kr för ett provosoriskt pass, sedan 400 för ett nytt vanligt pass. Sura pengar...
Av Haabzz
19 okt. 2017 18:47
Yes har gjort exakt det du trodde (sprungit med passet ute i krogen) det är nu jag inser vilken dålig ide det var.
Passet är skadat på insidan, när man viker upp passet så är det inte ¨på ID sidan utan på ovan sidan av passet, (kopian av ID sidan) som är lite fuktskadad. Kommer nog inte hinna få ett nytt pass tills dess så har klurat lite på om jag ska chansa med att åka med det skadade passet eller köra på provisoriskt :)
19 okt. 2017 19:42 (redigerad)
Ok, men om ID-sidan är helt OK, så finns goda möjligheter att kunna använda passet.

Åker du från en svensk flygplats? (Alltså inte Köpenhamn.) I så fall är ju en idé att åka dit i MYCKET god tid så att du är på plats när in incheckningen öppnar. Är det direktflyg till Kanada lär det vara 3 timmar innan, annars två timmar innan om det är med byte i Europa. Prova att checka in, och får du problem så kan du skaffa ett nytt provisoriskt pass på plats. Passkontrollanterna i Kanada kommer inte skicka hem dig för att ditt pass är slitet, om det är bra nog för att checka in, det är helt osannolikt.

Men kolla i så fall öppettiderna på polisstationen på flygplatsen!
19 okt. 2017 19:46
Glöm inte att söka eTA med RÄTT pass, dvs det du reser på. Särskilt viktigt att komma ihåg om du skaffat ett provisoriskt pass i sista minuten. Nytt pass = ny eTA!
Av Haabzz
19 okt. 2017 19:50
Smart ide! Tack så mycket för tipsen :)
14 feb. 2018 12:39
Hej
Jag har planera att resa till Cannada och jag har svenskpass behöver jag att söka visum ?
14 feb. 2018 14:27
Citerat från Annkesorn82:
Hej
Jag har planera att resa till Cannada och jag har svenskpass behöver jag att söka visum ?
Du ska ha eTA.