Hur många av er mellan 25 och 55 år har åkt på en temaresa/gruppresa/rundresa?

23 sep. 2014 20:12
Visningar: 2649
Hej

Det känns som att de flesta arrangörerna riktar sig till en målgrupp på 50-75 år, men kan det inte bli trendigt med rundresor även bland yngre? Särskilt om man kan ordna dem med mindre grupper för mer autentiska upplevelser där man kommer natur och kultur nära, med specialistguider, som man kanske inte alltid klarar av att göra på egen hand.

Vilka rundresor har ni åkt på? Berätta lite vilka länder ni åkt till, och hur er upplevelse var.

Och ni som aldrig har provat på en rundresa - vad beror det på?

Mvh Amanda
23 sep. 2014 21:48
Hej, jag har åkt på en gruppresa och det när jag var bara 28 år gammal.
Det var en resa med Äventyrsresor, safari i Masai Mara och bestigning av Kilimanjaro.

De som var med på den resa var från min ålder och upp till dryga 40.

Så nog går det att åka i arrangerad grupp utan att det blir PRO-varning, men det krävs nog att det är en aktiv resa (vandring, bestigning etc) för att medelåldern ska vara så låg som för oss.

Jag läser ofta om rundresor men åker aldrig så (med ett undantag alltså) för att jag tänker att gruppen tar fokus från resan och upplevelsen. Dvs fokus på att lära känna och vara social med medpassagerarna i stället för människor man möter längs vägen.

Samt att det blir så styrt, jag vill kunna dröja mig kvar, titta mer, eller ledsna och åka på hotellrummet för all del. Tima in ett visst ställe till solnedgången osv, bara hänga lite, fota.
Tycker tom att en privatguide kan vara ivägen där ibland...
24 sep. 2014 05:49
Intressanta synpunkter. Jag tänker mig att man kan få en mer genuin upplevelse om man är en väldigt liten grupp. Då blir fokuset mer på människorna man möter, och det finns större chans till viss flexibilitet. Finns det något värde i att kunna ta sig till unika platser som man kanske inte skulle ha upptäckt på egen hand, eller att få information och tips från en specialguide som verkligen kan landet? Vad skulle kunna få dig att resa på en till rundresa, och vart skulle det bära av i så fall?
Av Hkn
24 sep. 2014 11:12
Jag har provat att resa i grupp ett par gånger. För mig fungerar det så här:

VARFÖR RESA I GRUPP:
- om resan arrangeras kring något som alla i gruppen brinner för, exempelvis skidåkning eller fotografi. Alternativt något som man måste vara fler personer för att klara av; bestiga ett berg eller segla en stor båt.

- om destinationen bjuder på sådana barriärer – kulturella eller språkliga – att det är omöjligt att resa utan någon som kan agera tolk/kontaktyta. Att besöka en isolerad folkgrupp kan vara ett skäl. Men i sådana fall handlar det om att slå ut kostnaden för en sådan kontaktperson, snarare än att själva reseupplevelsen skulle bli bättre av att anlända som en delegation.

- en resa med t ex enbart fotografer kan vara givande om alla bidrar; har bildvisning och berättar om sina egna bilder. Men då är det knappast en vanlig gruppresa längre, utan något som mer liknar en workshop.

VARFÖR INTE RESA I GRUPP:
- Gunillad har redan varit inne på detta; det blir styrt och icke-flexibelt. Gruppens intresse kommer av nödvändighet att överordnas mina egna.

- som grupp riskerar du att känna dig mer som en inkräktare när du kommer till en avlägsen/isolerad plats.

- jag har många gånger sett hur bussar och jeepar med safariresenärer varit tvungna att lämna något intressant för att hinna tillbaka till middagen. Själv har jag i princip enbart rest med privat guide och kunnat stanna. Det är sådana ögonblick som gör en rejäl avbetalning på den högre kostnaden.

- jag gillar att fotografera när jag reser. Det kräver ibland lite tid och tålamod (fippla med utrustning, vänta på rätt ljus, etc.). Att då bli utsedd till ”den där bromsklossen med sina jäkla kameror” i en grupp... Nej, tack.

ETT FÖRTYDLIGANDE:
- att resa i grupp för att resa i grupp, är tämligen ointressant för mig. Detta ska inte förväxlas med att resa med vänner. Med grupp menar jag en samling människor som träffas enbart för att de är resenärer som bokat samma resa.

- - -

Jag antar att det inte var det svar du ville ha, Amanda. Speciellt när jag ser att du arrangerar gruppresor till Kuba. Men säkert gillar många resenärer gruppresans dynamik – oavsett om det är för gemenskapen eller något annat.

Viktigast är väl att var och hittar sitt sätt att resa – själv har jag hittat mitt.

All the best,

:: hkn ::
Av Ziesta
24 sep. 2014 12:05
Hej,
Jag har åkt på flera rundresor i grupp.. Jag tycker en viktig aspekt av att resa i grupp är det sociala man får på köpet. Man upplever inte bara själva resmålet utan lär även känna nya människor från hela världen och får förhoppningsvis nya vänner (om man har tur.. gruppen kan ju lika gärna bestå av människor som man inte alls kommer överens med.. ). Jag hade till och med sån tur att jag träffade min pojkvän på en gruppresa! :-) Men på ett vis kan jag hålla med Gunillad att det ju kan ta fokus från själva reseupplevelsen.

Första gången var 2001 i USA. Det var min första resa på egen hand utomlands.. och jag kände inte för att resa runt helt ensam, men inga kompisar hade lust eller möjlighet att följa med. Jag trodde att det bara fanns gruppresor inriktade på en äldre målgrupp.. så blev väldigt glad när jag insåg att det fanns en hel uppsjö av reseföretag som ordnade gruppresor för yngre, och/eller blandade åldrar. :-) De flesta av företagen är dock inte svenska. Contiki, som jag åkte runt med på östkusten i USA, har 18-35-åringar som målgrupp. Resan var väldigt lyckad! Några av de andra i gruppen har jag fortfarande kontakt med.

Sedan dess har det blivit flera ytterligare gruppresor med olika företag.. Gecko's i Thailand, Paddywagon på Irland, Connections på Nya Zeeland, RedBack Safari och Adventure Tours Australien, TopDeck runtom i Europa 50 dgr med tält, Balkan Road Trip i Bosnien/Kroatien (heter numera MedExperience), VegVoyages i Indien... Vissa av dem har varit större grupp.. ca 25.. medan andra mindre grupp på 6-7 personer. Planen är att även testa att åka med Rosa Bussarna någon gång i framtiden. :-)

Jag reser ju på egen hand också.. samt med vänner och familj.. så på senare år har det främst blivit gruppresor i de fall där man har fått något extra genom gruppresan (typ ett visst tema med besök/upplevelser man inte kunnat göra på egen hand), där det har känts krångligt eller osäkert att resa på egen hand, eller där det har känts som ett smidigt, effektivt och prisvärt alternativ för att se mycket på kort tid utan att behöva planera och så själv.
4 okt. 2014 21:59
Nej då, Hkn. Tyckte du tog upp väldigt bra synpunkter. För vissa är den sociala biten viktig. Men för andra så reser man endast med gruppresor av de anledningar som du själv listade - att de tillför mervärde till din resa på något sätt, eller ger dig entré till platser dit du inte kunnat ta dig på egen hand. Det är just den komponenten jag vill tillföra mina produktioner. ;-)

Sen tyckte jag att Ziesta tog upp en annan viktig aspekt, nämligen att det passar väldigt bra om man reser solo. De flesta tycker inte att det är så kul att resa på egen hand och att det är inte alltid man har resesällskap som kan/vill/har råd att åka när och var du vill. Många avstår från att resa om de inte får med sig något sällskap då de helst inte reser själva på semester.

Men samtidigt vill man ju inte vara en i mängden av en skock turister. De flesta vill ju inte se sig på sig själva som turister ens. De flesta är ju ute efter de genuina mötena. Tror att det krävs väldigt små grupper för att inte känna sig som en inkräktare, som du skrev Hkn. En del åker på gruppresor för sällskap och bekvämligheten av att allt är planerat, färdigarrangerat och tryggt, men jag tror särskilt att för en yngre målgrupp så är det extremt viktigt med att någon form av mervärde - något extra som man får ut av resan som man inte kunnat få om man lappat ihop sin egen resa och åkt på egen hand.

Tack så mycket för alla era synpunkter.

PS: Jag träffade faktiskt också min make på en grupp/studieresa, Ziesta. :)
4 okt. 2014 23:39
Jag har nog aldrig åkt på en sådan gruppresa för att jag gillar att bestämma själv och inte vara tvungen att anpassa mig till andra när jag reser. Och är inte vidare intresserad av att åka på någon heller. Vill göra det mesta själv vid bokning, beställning av flyg osv. osv.
Men jag var på en slags gruppresa till en släktträff i Kanada och då var jag nästan reseledare då jag fick översätta och prata i micken i bussen osv..:) Först tänkte jag att ok, jag hänger med alla släktingar till Kanada men sen drar jag iväg själv där omkring men det var så rolig resa så jag behövde inte "dra iväg" någonstans. De hade ordnat med en gammal Greryhound bus med egen släkting som chaufför och vi besökte allt möjligt kul där i Kanada.
Nu var ju detta släktingar men ändå, en slags gruppresa blev det väl då.
Mvh
5 okt. 2014 12:51
Har varit på fotbollsresor till Liverpool där åldrarna pendlar mellan 10-75 år. Vissa fasta punkter (typ match), en del frivilliga samt mycket egen tid. YOU'LL NEVER WALK ALONE!

Även varit på mat och vinresor både i Europa, Oz och USA men då tenderar snittåldern att stiga - och är ju hyfsat uppstyrt OM man inte arrar mycket själv och bara har lätt guudeverksamhet.

Generellt är små grupper bättre än stora.

På just Cuba var jag på en dagstur som kändes väl komprimerad - såg mycket, upplevde för lite - och en där vi hoppade av och tog egna dagar i Havanna.
6 okt. 2014 14:07
Robbowan: Hörde av dig nästa gång du planerar en resa till Kuba om du vill ha lite tips .:)
Av Asok
6 okt. 2014 16:36
Har åkt på en arrangerad gruppresa - Egypten för många år sedan. Vi var 30 då. De flesta av oss var mellan 30-50 ung.

och en lokal gruppresa till Uluru i Australien på 3 dgr. Där var vi från 25 - 60. Väldigt blandat.

Gillar annars att åka på egen hand så några fler gruppresor har det inte blivit.
18 jan. 2015 19:12
Jag är väldigt mycket inne på att leta gruppresor. För att jag nästan alltid saknar resesällskap och för att jag gillar det sociala. Att åka själv har jag provat (rundresa i USA i somras) men det var för ensamt. Jag är inte personen som gillar att ta kontakt med okända människor och umgås med dem under blott en dag eller så, så den resestilen passar mig inte. Och åker man till ett land där befolkningen inte pratar engelska kan man ändå inte få någon nämnvärd kontakt, mer än av guider. Så då passar gruppresa bra.

Nyss hemkommen från resa med Rosa bussarna i Kambodja och Vietnam (resa utan rosa buss och man bor på enklare hotell på deras Asienresor). Det var väldigt kul! En del märkliga typer följde med, men man får försöka undvika dem. Umgicks mest med några yngre i den 25 personer stora gruppen.