Hjälp med jorden runt planering. Australien, Nya Zeeland, Hawaii, Kalifornien

24 juli 2013 16:29
Visningar: 1127
Hej!
Jag och flickvännen planerar att göra följande resa nästa år:

Bangkok

28 januari - 6 februari (flyg till BKK och hotell på Koh Chang är bokat och klart)
Tanken är att vila upp sig från studier, arbete och dylikt .
------------------------------

Australien
7 februari - 21 februari
Där alternativen står mellan att:
Flyga till Melbourne, hänga där i några dagar för att sedan bila till längs kusten till Sydney och hänga där i 1-1,5 vecka

Flyga till Sydney, hänga där i 1-1,5 vecka för att sedan bila längs kusten till Melbourne och hänga där i några dagar.

Vilket alternativ är bäst? att flyga till Melbourne är betydligt billigare, finns det några fördelar med att bila från Sydney-Melbourne mot att köra från Melbourne-Sydney? Är det värt att ha kvar hyrbilen i någon utav städerna eller räcker det med att ha den under bilresan mellan dem (eller behövs den inte alls?)?
------------------------------

Queenstown, Nya Zeeland
21 februari -28 februari
Flyget från Queenstown till Honolulu kräver en mellanlandning och övernattning i Auckland, är det mer värt att bila till Christchurch från Queenstown (så att flyger matchar) eller blir det för körigt med tanke på den korta tid som vi är i Nya Zeeland?

Vad bör vi besöka och göra när vi väl är där?
Vi kommer att ha hyrbil för hela vistelsen i Kalifornien, är det även värt att ha det på Nya Zeeland?
------------------------------

Honolulu
28 februari - 6 mars
Tänker att en vecka blir ganska lagom. Några förslag på aktiviteter osv?
Tanken är väl mest att ta en paus och ta det lugnt.
------------------------------

Kalifornien
7 mars - 29 mars
Tanken är att flyga till San Francisco, åka till Alcatraz, ev. Napa Valley osv för att sedan bila ner till Los Angeles den 11-13 mars (alltså med två övernattningar längs vägen). I Los Angeles hänger vi i 1-2 veckor för att sedan ev. gör en avstickare till San Diego och Mexico (kan hända att vi slopar det, några kommentarer?) för att sedan åka till Las Vegas den 27-29 mars (med en dagstur med flyg t/r Grand Canyon inplanerad).
------------------------------

New York
29 mars - 4 april
Shopping, avslut på resan och ev. en dagstur till Washington D.C.
------------------------------

Vad tycker ni om upplägget? Kom gärna med åsikter, funderingar och kommentarer.

Förslag på aktiviteter och sådan som "måste" ses/göras i respektive stad/land mottages gladeligen. Detsamma gäller hotell och restauranger som är värda att bo på/besöka.

Tack på förhand! :)
24 juli 2013 22:50
Flyga till Melbourne eller Sydney spelar ingen roll, det är ju samma väg ni kör. Man behöver inte bil i vare sig Melbourne eller Sydney. Och vill ni kan ni åka buss däremellan också, men ni hade kanske tänkt se en massa saker på vägen?

Förstår inte varför ni blandar in Christchurch på Nya Zeeland-delen om ni inte ska flyga dit eller därifrån. Stanna några nätter i Auckland istället om ni ändå ska dit.
Hyrbil är bra i NZ, men det finns även andra bra sätt att ta sig runt på och ni har ju inte mycket tid. Antar att ni ska till Milford Sound och liknande när ni är i Queenstown.

I Honolulu kan ni bl.a. besöka Pearl Harbor. Det finns också massor av fina stränder runt om på Oahu. Ni kan antingen hyra en bil eller åka buss runt.
24 juli 2013 22:58
Håller med. Blanda inte in Queenstown med så kort tid när ni ändå måste resa till Auckland och tillbringa en natt där. Då kommer NZ enbart bli transferresande, i princip.

Stanna i Auckland istället. Hyr en bil och kör runt på Nordön. Ni hinner till ett par platser. Bland annat Waitomo-grottorna! Ett fascinerande ställe!

Alldeles för lång tid i Los Angeles. Som är en ganska ful stad. 3-4 dgr räcker.
25 juli 2013 14:59
Hej tack för era svar!
Gällande bilresan Melbourne-Sydney så tänkte vi att det kunde vara trevligare att köra från Sydney till Melbourne just för att få bättre utsikt längs vägen (på samma sätt som att vi kör "på rätt sida" när vi kör från SF till LA). Men om det är helt onödigt / inte är någon större skillnad så kan vi ju lika gärna börja i Melbourne. Jag pratade även med en vän som hade varit i AU nyligen, han menade på att det var värt att även ta flyget från Sydney till Cairns för att hänga där i några dagar.

Jag måste ha varit otydlig gällande NZ. För att förtydliga så är det så att om vi flyger från Queenstown så behöver vi övernatta på flygplatsen i Auckland för att sedan ta flyget till Honolulu, alltså flyget Queenstown-Auckland matchar inte Auckland-Honolulu. Jag undrar därför om ni tycker att det är värt att bila till Christchurch (och se det som är värt att se längs vägen) för att på så sätt kunna flyga Christchurch-Auckland-Honolulu i ett svep (dvs utan övernattning i Auckland då flygen matchar).

Anledningen till att vi stannar någon vecka i LA/Santa Monica är för att vi har vänner som bor där.

Efterfrågar fortfarande förslag på aktiviteter och sådan som "måste" ses/göras i respektive stad/land om ni nu har några tips att ge. Detsamma gäller hotell och restauranger som är värda att bo på/besöka. Tänker då främst på NZ och AU då det är ett svart hål för vår del.
25 juli 2013 15:45
Klass/standard på hotell/restauranger i Oz? Hostel-medel-lyx/ och med det undrar jag c:a rate/natt, pris för huvudrätt.
25 juli 2013 16:10
I Sydney kommer vi nog kunna bo en hel del hos vänner/bekanta, men annars så kommer vi nog ändå vilja bo på hotell i medelklassen, säg runt 1000 kr/natt. Men har du tips om fräscha hostels eller liknande där man kan få egna rum med badrum så tar vi gärna emot dom.

Gällande restaurangerna så kan vi nog tänka oss att testa på några dyrare/lyxigare ställen, har hört att en av världens top 5 bästa ska ligga i Sydney. Men här är även budgetalternativ välkomna.

Tips på sådant som är "prisvärt" med andra ord, inget sunkigt men det behöver inte heller vara lyx.
1 aug. 2013 15:29
I Manly är t ex Garfish bra om man gillar fisk och skaldjur. Lite udda ställe att bo på om ni inte bara vill hänga med vännerna är Q Station - gamla Karantänstationen - som numera är hotell med rum i flera olika klasser med tillhörande restaurang.

Restauranger som Aria och Rockpool (har tydligen gått ned sig) kan inte betraktas som "prisvärda" men Wildfire ligger snäppet under och är fortfarande bra.

Meat & Wine Co har alltid bra kött och vin (Darling Harbour) och en klassiker vad gäller fisk och skaldjur är Doyles som finns på fler och är väldigt laid back
7 nov. 2013 10:39
Wake up i sydney har privatrum med toa för 128aud per natt. Mer hotell än hostel!