Helt lost gällande Kambodja...

Av Bitt
6 okt. 2015 23:19
Visningar: 1145
Hej!

Jag åker till Vietnam först, 11 december och stannar i 15 dagar. Har fått hyfsad koll på det jag vill göra där, mycket tack vare detta forum.

Men 26:e eller 27:e december åker jag till Kambodja. Min första tanke är att vara i Phnom Penh över nyår.

Var bor man billigast och bäst i Phnom Penh? Vad finns att göra där 3-4 dagar innan man går vidare?

Jag vill sedan dels till Siem Reap/Angor Wat och dels sol/bad/snorkling.

Jag stannar i Kambodja i sammanlagt 4 veckor. Det innebär att jag har gott om tid att relaxa och att uppleva kultur. Vad säger ni som är vana i Kambodja?

//Bitt
Av Hawaii
7 okt. 2015 06:43
Planera helst in 3-4 dagar i Sieam Reap för Angkor Wat och de andra tempel ruinerna. Jag vill minnas en 3 dagars biljett kostade US$40, men det var ett par år sedan. Den gäller till samtliga tempel, och de kollar alltid att du har biljett. Mina favoriter, förutom själva Angkor Wat; Angkor Thom med Bayon, Preah Khan och Ta Prohm. Vi tyckte det var lagom med ett tempel på morgonen, sedan tillbaka till hotellet för lunsch och en dusch och sedan ett annat tempel på e.m. Blir inte så stressigt då. Hyr en tuk tuk för $15-$20 eller så, och de väntar på dig vid de olika platserna.
7 okt. 2015 07:49
En sak man kan säga är väl att vägarna är dåliga och därmed tar landtransporter lång tid.
Korrumperat land. Mycket scams.

Mina tips angående Angkor Wat har jag samlat här på min blogg:
http://www.4000mil.se/?p=2114

I övrigt bör man undvika utflykten där som går ut på att åka ut till byarna på sjön, som jag förstått det. Scam när det är som sämst tydligen. (Läs på Trippan)

Siem Reap innehåller ganska många bra restauranger, där ska man satsa på att äta riktigt gott på kvällarna.
Annars är ju maten lite sämre än i tex Thailand.

I övrigt kan du läsa fler tips om Kambodja på min blogg här:
http://www.4000mil.se/?p=2091
Av Bitt
7 okt. 2015 22:38
Hej Hawaii!

Tack för ditt tips. Jag ska notera dina förslag i minnesanteckning.

Man köper alltså en slags biljett till hela området Angkor Wat? Det lär ju vara JÄTTESTORT område.

Hur nära bodde ni tempelstaden om ni kunde åka hem och äta lunch och sedan kolla tempel igen?

Tips på boende? Billigt?

//Bitt
Av Bitt
7 okt. 2015 22:48
Hej Gunillad!

Du verkar vara en berest och erfaren person. Ska läsa din reseblogg med intresse.

Men det låter lite läskigt med Kambodja, dåliga vägar och stora risker för lurendrejeri. Hmmm... vågar man ge sig på det landet som ensamresande kvinna?

Jag fattar inte riktigt det här: "utflykten där som går ut på att åka ut till byarna på sjön". Men om jag läser din blogg kanske det klarnar. Eller TripAdvisor (är det Trippan), fast där vet jag inte efter vad jag ska leta?

I Kambodja ska jag vara några dagar i Phnom Penh som jag skrev överst. Angkor Wat är ett måste för mig.

Sen vill jag vara vid kusten en hel del, för sol/bad/snorkling. Har du erfarenhet av vart man bäst tar sig för att få bra strand. Ej hålligång. Jag vet inte om jag vågar åka runt i landet så mycket om befolkningen försöker lura mig hela tiden. ;-)

//Bitt
Av Hawaii
7 okt. 2015 22:51
Avstånden är inte så stora. Vi bodde på Tara Angkor Hotel, ung. halvvägs mellan centrum och Angkor Wat. Tog c:a 15 minuter med tuk tuk till centrum eller Angkor så det var en bagatell att ta en liten siesta vid 12-13 tiden. Vi var där i september och det var VARMT med hög luftfuktighet. Blir jobbigt att vara ute hela dagen nonstop och traska runt! Platsen där man köper biljetten ligger vid samma gata som Tara Angkor Hotel (Vithei Charles de Gaulle), och bara ung. 3 km innan Angkor Wat. Vad jag vet finns 1 dags, 3 dags och 7 dags biljetter. 3 dags definitivt att rekommendera. På en dag hinner man i princip bara inse att man vill ha mer tid där! Och helt riktigt - en hel del trevliga restauranger i centrala Siem Reap. Vi hade lite mindre magproblem vilket innebar att vi var mycket försiktiga med maten (översättning: pizza!).
Av Hawaii
7 okt. 2015 22:58
Såg just ditt andra inlägg. Vi upplevde människorna som vänliga och hjälpsamma. Var bara "normalt" försiktig och du kommer inte att ha problem. Kom överens om tuk tuk pris innan du ger dig av t.ex. Och vi var faktiskt ute på en halvdags arrangerad utflykt på sjön Tonlé Sap. Det var intressant men definitivt också lite turist jippo över det hela. Ångrar det inte.
Av Bitt
7 okt. 2015 23:14
Hawaii!

Tack för responsen igen. :-)

En sak jag tänker på och det är att jag måste göra allt själv. Traska runt i värmen och kolla tempel hela dagen. Men jag är van att resa själv, men inte van att backpacka själv.

Jag tänker att 3 dagar är det minsta jag vill vara där. Sju dagar låter mycket. Jag antar att man blir lite "trött på tempel" hur intressant det än är. När jag var på Sri Lanka förra året gillade jag verkligen alla buddisttempel och ställen med buddhastatyer, men till slut blev det svårt att skilja platserna åt. Man blandade ihop...

Jag har också hört att människorna i Kambodja är trevliga och vänliga. Men det är väl ändå ett ganska stort land till ytan, och om vägarna är dåliga... man kanske ska sikta in sig på de tre saker jag nämner i mitt huvudinlägg. Phnom Penh, Angkor Wat och så någon strand för resten av tiden till att bara relaxa.

Vet du någon bra strand eller är det mest bara tempelskådning du intresserar dig för?

Jag antar att jag har ca 2,5-3 veckor för strandliv och eventuella utflykter i kustområdet.

//Bitt
Av Hawaii
7 okt. 2015 23:31
Vi flög med Bangkok Airways, Bangkok-Siem Reap, fyra dagar i S.R. och sedan tillbaka till Bangkok. D.v.s. ingen utflykt till havet.
Ang. de olika tempel ruinerna så är de faktiskt mycket olika och unika så vi tyckte att 3 dagar var ganska perfekt. Definitivt inte för mycket medan 7 dagar hade nog blivit i mesta laget!
8 okt. 2015 08:20
Tonle Sap heter sjön.
Har inte varit själv som sagt, skiftande reviewer, du får avgöra själv:
http://www.tripadvisor.se/Attraction_Review-g297390-d324854-Reviews-Tonle_Sap_Lake-Siem_Reap_Siem_Reap_Province.html#REVIEWS

Du vågar absolut resa som ensam kvinna. Överfall och sånt är som jag förstått det inte vanligt.
Men googla gärna typ Scams Cambodja och läs på så att du vet var som väntar.
Att lura turister är en vanlig business i sydostasien och även på andra håll i världen.
Själv har jag lite svårt för det, föredrar länder där man kan lita på folk, typ Japan!

Ett ex: "babie needs milk scam"
Plötsligt på gatan rusar en kvinna med ett barn på armen fram mot dig. Hon håller även en nappflaska med en liten skvätt mjölk i. Ropar desperat "Please I need milk for the babie" Riktas mest mot kvinnor. Förhoppningen är att man ska stanna och plocka upp pengar och tydligen smyger då någon annan upp och "ficktjuvar" ens pengar i den allmänna villervallan.... (har jag läst).
Har träffat på en sån kvinna, men inte stannat. Syrran har varit med om samma sak och den finns beskriven på nätet...

Har skrivit om tuk-tuk scams i min reseberättelse.

För bad, åk ner till Sihanoukville och ta dig därifrån ut till någon av öarna. (även här se min reseberättelse).

Mellan Siem Reap och Sihanoukville flyger Cambodia Angkor Air några gånger i veckan om man inte vill åka buss.
8 okt. 2015 11:39
Citerat från Bitt:
Hej!

Jag stannar i Kambodja i sammanlagt 4 veckor. Det innebär att jag har gott om tid att relaxa och att uppleva kultur. Vad säger ni som är vana i Kambodja?

//Bitt
Jag är inte ett dugg van vid Kambodja men jag rekommenderar Matias som bor där:

http://www.matiasandres.com/
Av Bitt
8 okt. 2015 21:49
Gunillad
Jag ska läsa din reseberättelse och andra länkar lite bättre nu när jag har tid i helgen. Jätteglad att du svarat så innehållsrikt.

Det där med mjölktricket var jag med om något liknande på Kuba, men utan ficktjuveri. I Havanna kom det fram kvinnor som ville att turisten skulle följa med till affär och köpa torrmjölk till deras barn. Gick man med på det hände följande: torrmjölken köptes i affären av turisten, kvinnan fick mjölken, bägge gick ut ur affären och skildes åt, turisten kände sig god och ädel, kvinnan gick tillbaka till affären med turisten utom synhåll, affären "köpte tillbaka" mjölken. Det var en deal mellan kvinnan och affären för win-win. Det turisten vann var att känna sig god. Jag gick inte på detta trick. :-)

Barabrittiskt
Tack för länk. Jag ska läsa den i helgen då jag har mer tid. Det är bara det att vid en snabbtitt känns det som Matias skriver tips och rekommendationer. Det kanske var det som var meningen förstås. Men i all hast såg jag bara generella tips och inget "rekommenderar just detta hotell/homestay". Men jag läser vidare. :-)

//Bitt
15 okt. 2015 16:23
Jag åkte också ensam men träffade en tjej från Frankrike och en från Kina på mitt boende som också reste ensamma och vi hyrde en kille som körde oss runt på tempelområdet. Vi tog allt på en dag, startade kl 5 för se soluppgången vid Angkor och slutade med solnedgången vid ett annat tempel. Vi åt på en bra restaurang på området. Själv tyckte jag en dag räckte, man blir till slut lite trött på sten. Folket i Kambodja upplevde jag som väldigt trevliga och märkte inga scams eller dylikt.
Phnom Penh har bra boende i olika klasser, försök bo så nära floden som möjligt. Missa inte Killing Fields. Ta en massage för 3 dollar.
Transport är tidskrävande och guppigt men en erfarenhet det också.
Av Bitt
18 okt. 2015 23:01
Hej Turochretur!
Låter som du hade en trevlig dag med nya vänner I Angkor Wat. Det vore naturligtvis väldigt fint för mig också om jag träffade på någon/några att besöka templen med. Men jag får ändå inrikta mig på att göra detta själv. Kommer åka direkt till Siem Reap från Vietnam, har jag nu tänkt om till att göra. Kommer inte nöja mig med en dag för tempelvandring, utan stannar åtminstone 3-4 dagar.

Toppenbra med tipsen om Phnom Penh. Jag har hört om Killing Fields, läskigt men på sitt sätt intressant.

Och angående de guppiga transporterna så löser jag det nog med först direktflyg till Siem Reap (när jag anländer till Kambodja), inrikesflyg till Sihanoukville (för bad och relax), och så guppig buss till Phnom Penh innan jag tar flyget hem. :-)

//Bitt
Av Piam
30 jan. 2016 23:17
Hej Britt! Vad tyckte du om Kambodja? Jag är intresserad av att åka dit med 2 barn, 11 & 13 år, men endast för snorkling & dykning, sol & bad. Vad rekommenderar du? Du var ju där ett tag eller om du är kvar? Vi var på ön PhuQuoc, Vietnam under november 2015 och nu funderar vi på Kambodja...
Mvh Pia