Kambodja – genuint och vackert

Annebente
Reseguiden, besökt 25 länder

Foto: iStock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Se framför dig milslånga vita sandstränder, kristallklart vatten och en leende lokalbefolkning. Toppa detta med ett av världens underverk, en rik kultur och en stark historia och du har tempellandet Kambodja.
Publicerad 1 september 2017

Det är länge sedan backpackerna upptäckte det här vackra landet. De senaste åren har det också varit möjligt att åka på organiserade parketresor hit. Efter många år med krig och oroligheter har freden sänkts sig över Kambodja. Nu kan du uppleva tempellandet med ett myllrande människoliv, en stark historia och lata dagar på stranden. Prisnivån är låg för oss svenskar, så här får du mycket för pengarna. I kambodja får du en drömsemester till minipris.

Du blir välkomnad med ett leende

Trots att befokningen har upplevt många år av oroligheter och stor fattigdom, blir du bemött med en smittande optimism. De har nära till ett leende och är uppriktigt intresserade av dig, inte bara av dina pengar. De kommer att göra allt de kan för att din vistelse ska bli så innehållsrik och minnesvärd som möjligt.

Ett tropiskt paradis

I badorten Sihanoukville kan du njuta av milslånga vita sandstränder omringade av kristallklart vatten och frodig vegetation. Här är det strandbarer och hängmattor så långt ögat räcker. På de flesta stränderna i området kan du hyra en båt med förare för några timmar eller hela dagen. De kan ta dig med till de vackra och orörda tropiska öarna utanför kustlinjen. Tar du dig en bit bort från centrum kan du få stranden helt för dig själv. Blir du trött på strandlivet kan du gå på skattjakt på den lokala marknaden, eller kanske en utflykt till nationalparken Ream lockar?

Ö-paradiset Koh Rong

Åk inte till Kambodja utan att ta 2-3 dagar på en av Koh Rong-öarna. En kort resa med snabbbåt från Sihanoukville hittar du de två öarna Koh Rong och Koh Rong Samloem. Koh Rong är den största ön med flest besökare och fler faciliteter. Koh Rong Samloem har ingen wifi på ön och färre människor, som också kan vara en anledning i sig att resa just hit. Bo i träkojer där du känner havsbrisen från sängen, bada i kristallklart vatten, utforska öns djungel eller paddla runt ön i en kayak och hitta din egen privata strand.

Siem Reap – En liten stad med ett stort hjärta

Med ett rikt nattliv, välsmakande mat och en utgångspunkt för många av Kambodjas attraktioner, är Siem Reap en liten stad med ett stort pulserande hjärta. I den lilla staden i landets norra del, finner du allt från internationella och stilfulla hotell till enkla övernattningsställen för backpackers. Bara ett stenkast härifrån ligger det extraordinära templet Angkor Wat - världens största religiösa komplex. Att se soluppgången stiga ovanför templet är värt att stå upp i mitten av natten. Medan du är här måste du också kolla Ta Prohm-templet - “Jungle Temple” - där träden, rötterna och vilda djunglerna har tagit över templet och gör det ser extra mystiskt ut. När du är i Siem Reap-området rekommenderas verkligen en utflykt till en av de flytande byarna mitt ute i insjön Tonlé Sap.

Ett av världens underverk

Det världsberömda templet Angkor Wat är nationens stolthet. Det är hjärtat och själen i Kambodja, en nationalsymbol och ett av de mest spektakulära byggen som någonsin byggts av människan. Ett besök hit är en storslagen upplevelse som tar dig tillbaka till 1100-talet då det faktiskt byggdes. Här får du insyn i en stor kultur som satt imponerande spår efter sig. Det är en av världens största byggnadsverk och är bokstavligen kallat “himlen på jorden”. Templet befinner sig i ruinstaden Angkor som ligger några kilometer norr om Siem Reap. I området reser sig det ena templet efter det andra, så se till att ha gott om tid när du kommer hit.

Flytande byar mitt ute i insjön

Behöver du en paus från Kambodjas många tempel, kan du besöka en av de flytande byarna. Den mest kända av dessa är Chong Kneas som du kan besöka från Siem Reap. Mitt ute på Tonlé Sap-sjön pågår ett myllrande liv. På hundratals båtar, läktare och pråmar finns det marknader, butiker, skolor och hem. En värld som är ganska okänd för oss nordbor, men som är så verklig för lokalbefolkningen som lever sitt liv på sjön. Här man av och med sjön.

Phnom Penh – öppnar alla sinnen

I området runt huvudstaden Phnom Penh finner du spåren efter Pol Pots terrorregime som pågick under perioden 1975-1979. Staden som en gång kallades Asien pärla har återigen rest sig och tagit sin plats bland de hippa huvudstäderna i regionen. Med en härlig kafékultur, många barer och förstklassig mat är Phnom Penh än en gång en pulserande stad. Motorcyklar i full fart utan hänsyn till fotgängare, marknader med okända dofter och ljuden från stadens oväsen breder ut sig mellan gatorna. Det här kaoset, som är en självklarhet för lokalbefolkningen, är en fascinerande och annorlunda upplevelse för turisterna. En av de mest besökta sevärdigheterna i Phnom Penh är Royal Palace och Silver Pagoda. Ta gärna en guidad rundtur så att du inte missar någon del av stadens intressanta historia.

Lokala marknader

När du är i Kambodja är ett besök till någon lokal marknad ett måste. Här säljs allt från mat till smycken, kläder, silke, buddafigurer och souvenirer. Ett grishuvud eller nystekta insekter kanske kan vara något? Ett virrvarr av ljud, dofter och intryck som måste upplevas på plats.

Mat och dryck

Maten i Kambodja påminner lite om maten i Thailand, men med lite mindre kryddor. Ris och färskvattensfisk är en viktig del av kosten. Efter många år under franskt styre har baguetten fått sitt fäste i Kambodja. Baguetter används ofta till att göra patéer och liknande till frukost.

Säsong

Vinter/vår är den bästa tiden att resa på. Du slipper du regnperioden som varar från maj till september.

Så tar du dig till Kambodja

Som svensk behöver man ha visum för att resa in i Kambodja. Detta kan man fixa hemifrån innan avresa eller så kan man köpa det vid ankomst på de två internationella flygplatserna. Det går ingen direktflyg till Kambodja, så du får räkna med minst en mellanlandning. Den snabbaste vägen från Sverige brukar vara via Bangkok. Flygresan tar cirka 14 timmar från Sverige. Det enklaste sättet att ta sig runt i landet är med buss, taxi eller båt.

I vår sökmotor kan du hitta din resa till Kambodja:
- Flygbiljetter till Kambodja
- Hotell i Kambodja


Erbjudanden - Asien