Buss tid tabell mellan Dar Es Salaam till Moshi

28 maj 2014 14:38
Visningar: 603
Hej

Jag ska åka till Tanzania nu i Juni och undrar vad man kan hitta buss tidtabell mellan Dar Es Salaam och Moshi?

Mvh Julle
Av Hkn
30 maj 2014 15:36
Citerat från Paisa8989:Okej men gäller dessa nu? Med tanke på att det står "valid to july 2005".
Nix. Scandinavian Bus har inte varit ett fungerande bussföretag sedan 2011.
Jag har själv inte åkt de här bussarna, men den bästa information jag hittat från källor på plats i Tz och på nätet säger så här:

BUSSBOLAG:
• Landar du i Dar Es Salaam så kan du ta Dar Express eller Kilimanjaro Express Buss (KLM) till Moshi. De här linjerna kallas 'luxury buses' och går dagligen.
• Köp biljett några dagar i förväg, så är det lättare att få en bra plats ombord. Luxury-bussarna är helt vanliga inuti; alltså 2 säten – gång – 2 säten.
• På de reguljära, 'vanliga' bussarna kan det vara betydligt fler säten. Sedan tillämpar man regeln högst två passagerare per stol (då kan du tänka dig komforten ombord...). Luxury-buss är alltså rätt val.
• Bästa sättet att bli lite mer säker: Ring dem!
Kilimanjaro Express har telefon +255-782-555200 eller +255-715-213231.
Dar Express har telefon +255-748-276060.

RESAN:
• Typiskt för de här luxury-linjerna är att de bara gör ett stopp på vägen och eventuellt ett extra bush-stopp för att låta passagerare uträtta sina, eh... naturbehov. Toalett ombord är inte alltid standard. Att dricka våldsamma mängder vätska innan och i början av resan är alltså inte så smart. De brukar servera läsk och lite annat ombord.

BUSSTERMINALEN:
• Reguljära bussar går från Ubungo Bus Terminal, vilket kan vara ett lite sketchy ställe med en massa väldigt hjälpsamma killar som vill bära dina väskor eller har en bra deal till dig (oklart vad de säljer ibland).
• Luxury buses avgår vanligen från bussbolagens egna kontor. Typiska avgångstider är mellan 7:00 och 10:30 på morgonen/förmiddagen.
• Åker du ändå från Ubungo, så tar du en taxi till terminalen och låter föraren köra dig hela vägen fram till rätt buss.

TIDTABELL OCH PRISER:
• Luxury bus-linjerna rullar ut från Dar från tidigt till halvtidigt på morgonen. Resan tar enligt vissa sex timmar (9-10 timmar enligt andra – i Tanzania ska man inte ha bråttom).
• Snittpriset för en enkel resa på en luxury bus är 28000 Tzs men glider mellan 25000 och 30000 Tzs (= knappt 120 SEK). De vanliga bussarna är billigare och tidtabellen stavas "vi kör när bussen är full".

Observera att allt detta är via hearsay, jag har inte åkt buss den här sträckan själv...

God tur!

:: hkn ::
30 maj 2014 16:00
Okej tack så mycket. Så du rekommenderar att jag ringer de för att boka mina sittplatser? Man kan alltså inte göra de på plats? De vanliga bussarna? När du säger full, hur fulla blir de då?

Julle Chavez
Av Hkn
30 maj 2014 20:59
Citerat från Paisa8989:
Okej tack så mycket. Så du rekommenderar att jag ringer de för att boka mina sittplatser? Man kan alltså inte göra de på plats? De vanliga bussarna? När du säger full, hur fulla blir de då?

Julle Chavez
Det beror mest på hur du är funtad som person och hur du vill resa.
Det är klart att du kan boka på plats. No problemo – om du har tid och inte ledsnar på att stå i kö.

WHY CALL:
Fixar du biljetten från Sverige så vet du i förväg vilket bussbolag det handlar om, vad det kostar och när bussen går – och så kan de ge dig en adress så att du kan ta en taxi dit (för jag gissar att du kommer att släpa på din packning mest hela tiden?).
Och du vet att du har en bra platsbiljett. Bara en sådan sak.

All sådan logistik är klart stökigare att lösa på plats, oavsett om det gäller transport från flygplatsen eller något annat som måste bokas. Det kan ta en halvdag att hitta dit, köa och vänta.
Dessutom: Att ringa med din mobil i Tanzania kan bli väldigt dyrt om du inte skaffar ett lokalt kontantkort.

Själv försöker jag att eliminera så många onödiga stressmoment som jag kan här hemifrån. Men det är mitt personliga val. Om du bara vill låta grejor hända spontant, så... go ahead! Absolut ingenting hindrar dig att göra allt on the fly.

REGULJÄR VS. LUXURY BUS:
Luxury bus i Tanzania påminner väldigt mycket om en lokalbuss från Tyresö in till Stockholms innerstad. Eller en skolbuss i Gävle.
Skippa de reguljära bussarna om du har minsta krav på komfort. Dessa kan bli så knökfulla att du inte kan se fönstren om du sitter på en plats nära gången (som också är full av passagerare).
Som jag skrev: Det finns skyltar där det står ”max two passengers per seat.” Då trängs alltså två personer på samma säte. I sex till tio timmar.
Till och med en Ryanair-flygning känns som en limousine i jämförelse.

:: hkn ::