Burma och Thailand

Av Pelle77
27 apr. 2014 22:52
Visningar: 1312
En liten reserapport efter 6 sköna veckor i asien

Tiden snurrar på rätt fort så jag tänkte skriva av mig nu medan jag har resan i någorlunda färskt minne.

Att vi skulle resa längre den här gången än tidigare var klart från början. Jag sa upp mig från mitt jobb och valde att ta en liten Thaimout. Sambon fick tjl från sitt jobb. Från början var tanken att stanna borta ett halvår. Det krymte sedan till 3 månader och slutade i en resa på 6 veckor.

Har man längre tid på sig än de vanliga 2-3 veckorna hinner man stoppa in fler platser längs vägen och ett resmål i Thailand som jag länge varit nyfiken på var Chiang Mai där vi började resan. detta blev också en praktisk fråga då vi ville slippa ansöka om visum. Under alla de 13 (?) resor jag gjort har jag ofta fått frågan "har du inte varit i Chiang Mai" så sagt och gjort. Vi bokade resan via Jade som satte ihop en väldigt prisvärd rutt där både inrikes flyg t/r CNX och t/r Burma med Thai kostade 9000 kr.

Den 5/3 bar det av och vi landade som oftast lite innan planerad ankomst på Suvvan. Smidig transfer till inrikes och vi åkte vidare med Thai Smile till Chiang Mai. På plats åkte vi taxi till Le Meridien som ligger mitt i staden. Även om jag visste att det är Thailands näst största stad blev jag ändå förvånad över hur stor staden var. Till skillnad från Bkk så är det lågbebyggt men väldigt vidsträckt. En annan reflektion var hur ren luften var. Vi landade i mars och temperaturen kröp alltid över 35 C-sträcket på dagarna men luften var klarare och värmen inte lika tryckande som söder över.

En sak som jag spanat in mig på att göra var att äntligen gå en thailändsk matlagningskurs. Vi valde den som fått högst betyg på Trippan vilket var välförtjänt betyg. Dagen började med ett besök på en marknad där allt fanns, och då menar jag ALLT. Från grönsaker till grishuvuden.. Vi lagade 6 rätter där 4 var huvudrätter efterföljt av 2 efterrätter. Jag tror det var ostronsås, fisksås och soja som grund i alla rätterna.. En väldigt kul aktivitet som jag rekommenderar. Och man orkar inte äta allt som man lagar.

Sedan hyrde vi en chaufför för en dag. Jag tror det kostade 1800 baht. Vi hade kollat ut lite saker vi ville göra men hon föreslog även ett besök på Tiger Kingdom. Jag var lite skeptiskt då man läst en del om liknande platser men vi bestämde oss ändå för att göra detta. det ångrar jag inte. På plats fick man välja vilken ålderskategori på djur man ville besöka, de yngsta djuren var såklart dyrast. Vi vade detta och hade 20-25 minuter inne med 6-8 stycken 2-3 månaders tigerungar. Inne i hägnet fanns skötare som talade om "do´s and don´s" som att inte klappa dem på huvudet. Efter en stund kunde man dock komma djuren så nära att det gick att lägga huvudet på deras mage och klappa dem. En otrolig känsla! girarna såg pigga och odrogade ut vilket kändes viktigt.

Dagen fortsatte sedan med ett besök på det kungliga palatsets trädgård på toppen av Suthep berget. Gillar man blomsterprakt har man kommit rätt! Sedan följde ett stopp på ett guldtempel. Fint och turistigt. Och som i alla paket-taxidagresor i thai vill de lura in en i matt- o smyckesbutiker.

Dagarna i Chiang Mai förflöt snabbt. Staden har mycket att erbjuda och vi hann inte med allt vad vi hade tänkt göra vilket är ett gott tecken för en destination. Nästa stopp var Burma eller Myanmar som landet heter och invånarna kallar det (Jag kallar det Burma iaf). Hit är det inte bara att boka en resa även om landet öppnat upp sig mycket de se senaste åren. Jag hade innan avfärd mailat med en lokal resebyrå i Yangoon och låtit de sätta ihop ett paketförslag. De kunde även mot en avgift på 50 USD ordna Visa on arrival. Denna procedur tog tre veckor och frågor som vilken ras man hade, trosuppfattning och annat politiskt inkorrekt här hemma skulle plitas ned.i paketet ingick en egen guide för varje destination, alla transporter med bil båt eller buss samt inrikesflyg.

Vi började med en natt i Yangon/Rangoon. Den gamla huvudstaden som för några år sedan ersattes av en ny men det är ändå den "riktiga" huvudstaden. Vi anlände med Thai och möttes av vår guide. Innan avresa hade vi läst på att man måste ha med sig nytryckta USD, allra helst i 100-valörer och det var inget som var ryckt i luften utan i Burma är dollar hårdvaluta. Vi växlade efter uppmaning från guiden direkt till lokal valuta (Kyats) där 1000 kyats i runda slängar motsvarar 1 dollar. Därefter transport till vårt hotell Traders som var Burmas högsta byggnad och ett mkt finare hotell än jag föreställt mig. Efter en liten vila hämtade vår guide upp oss och tog oss till den buddistiska världens största tempel, Schwedagon. Att se detta tempel i solnedgång var faktiskt riktigt maffigt. En kväll ville vi betala med en 20 dollarsedel vi fått i växel men då den hade en fläck godkändes den inte som giltig.

Dag två började med ett tidigt wake-up call och missad hotellfrulle. I Burma utgår alla inrikesflyg från Yangon och för att slippa riskera förseningar bokas man oftast in på det första flyget. Jag tror det gick 0630. Första stoppet var Bagan, den gamla huvudstaden som är känd för sina 2000 tempel. På plats mötte oss en bastant herre som såg ut att leva väl, men med mkt humor. Bagan är en av Burmas varmaste platser och temperaturen låg o dallrade på 38 C-40C. Vägarna var dammiga och det kändes som vi kommit 100 år tillbaks i tiden! Någon taxi såg vi inte men däremot rickshaws och kosläp. Jag minns att vi frågade guiden om var 7/eleven fanns och möttes av ett frågande ansikte.. Minimart hjälpte inte heller men efter lite ordväxling kunde han visa oss till en bar där han hade kontakter. Bagan var fyllt av tempel och vi hann besöka så många att resans tempel-kvot nådde sitt lystmäte. Hotellet vi bodde på heter Tharabar Gate och låg gamla Bagan. Appropå gammal så var klientelet i Burma betydligt äldre än det vanliga sydostasien-klientelet och det har såklart en stark koppling till kostnadsläget, jag återkommer till det.

Efter 2 dagar i Bagan där vi även besökte Mt Popa åkte vi vidare till Burmas höjdpunkt, Inle Lake. Vi möttes av en kvinnlig guide som vi genast bondade med. Här gick det att ställa alla möjliga politiska frågor utan att hon censurerade något. Vi fick veta att de flesta var trötta på regimen och ville snabba på processen mot att bli mer demokratiskt.

Första stoppet var Pintaya grottan känd för sina 800 buddha-statyer. Vi såg bergsfolk som guiden vi hade inte kunde få kontakt med. Rikt utsmyckade i fina kostymer men med okänd bergshärkomst. Flera äldre människor ville ta på oss och alla ropade "Mingalabar" (=sawadee). Ett vänligare folk och så nyfikna på andra människor än de vi mötte ÖVERALLT i Burma har jag aldrig stött på. Från ung till gammal så vinkade folk stort och det kändes äkta.

Vårt hotell låg ute på Inle-sjön och det var en rekommendation av resebyrån att om vi ville ha en extra natt någonstans så var det här. Hotellet var eko-vänligt och inga motorbåtar fick köra hela vägen fram. De sista 200 m roddes man in av en person med en väldigt speciell roddteknik. Klimatet i Inle i Shan-provinsen var betydligt svalare än i Bagan. Jag tror det ligger på 1000 m höjd och nattetid letade sig tempen ner till 10 C. Vi hade egen longtail-båt och vår guide snurrade in sig i solskyddande kläder varje dag. Hon tog oss till marknader, silversmide, tillverkning av paraplyer etc som utfördes enligt gammal teknik. Vi besökte även ett ställe där Karen-folk arbetade. Liknande fanns i Chiang Mai men där kändes det mer som ett mänskligt Zoo. Guiden visade oss även restauranger (dvs de som använde rent vatten). Vi testade en kväll på egen hand en restaurang och den natten glömmer jag helst.. Inle var nog en av resans allra vackraste platser!

Att resa utan guide i Burma tror jag är svårt om man vill få ut något av resan. Det går inte att jämföra med Thailand. En annan rekommendation är att ta med sig medicin hemifrån. Antibiotika, Dimor etc är inte lika lättillgängligt i Thailands grannland. Maten i Burma var inte lika stark som i Thailand och de åt mkt potatis. Att kunna få sig en köttbit likt kalops-style gick också, mört och fint så länderna har lite att lära från varann. Appropå priser så är mat och dryck inte så fasligt dyrt men landet lider stor brist på hotell. Ett par vi träffade berättade att på 2-3 år har hotellpriser fördubblats. Men Burma är det klart dyraste landet i Sydostasien.

Efter Burma o CM så fanns behov av lite ö-liv med sol och bad. Vi åkte via Bkk o sen Bkk air till Samui där vi för första gången testade att bo på Chaweng. Buri Rasa var valet och det var ett väldigt fint hotell. Vi hade bokat via Booking och blev glatt överraskade att vi blev uppgraderade till en familjesvit på 80 kvm. Bredvid BR låg KC Club som dundrade på med technomusik från kl 11 på dagarna så jag lider lite med detta hotell. Servicen var sisådär, lite avmätt.

Nästa stopp blev längst söderut på Samui. Conrad hotell. Pengamässigt hade vi aldrig tagit oss råd till detta men med lite Hiltonpoäng kapades 5000 kr/natten. Det är utan tvekan det finaste hotell jag någonsin bott på med egen pool med havsutsikt. Ett badrum i marmor.. 3 dagar i detta paradis räcker ändå för kvällstid vill man ut och det tar sina 30-35 minuter i hyrbil att ta sig till Chaweng.

Efter Samui tog vi speedboat tillbaks till Koppan och TNPN, Buri Rasa. Det är ett av mina favorithotell pga deras fimpa läge samt trevliga personal. Här har de förstått vad som håller gästerna kvar på hotellet. En generös happy hour, låga priser där minibaren på rummet kostar som 7/eleven. Bra mat (vi åt den bästa biffen någonsin här). Köttet var importerat från Aussie. Extra roligt var det då vi blev vänner med flera i personalen. Herregud vad vissa kan festa..

8 nätter förflöt snabbt utan att vi ens bytte strand någondag men tillslut var det dags för Tao och Lomphraya. En smidig färd på en timme. Vi bodde på Haad Tien hotel på Shark Bay och det blev väldigt förvirrat redan vid incheck med en stirrig receptionist som ville ha kreditkort från alla par (det var många som kom). Hotellet låg ödsligt till så transport var nödvändig. I sann Phuket-anda försökte taximaffian kräma ut 4-500 baht på en tripp på 8 minuter. Maten på hotellet var nästintill oätlig med varm frukt och kall bacon. Rekordet var en dag då en vad det såg ut 3 dagar gammal senig hamburgare kom ut. Överhuvudtaget var det svårt att hitta bra mat på Tao. Fish and chips och diverse fanns det med i Mae had var det nästan omöjligt att hitta god thaimat. Räddningen på detta stopp var en väldigt lyckad snorklingsutflykt som slog många av de dyk vi gjort.

Efter Tao tog vi Lomphraya ihop med Marie och bytte i Chumpon för vidare färd mot Hua Hin. 6 dagar här var perfekt för att få god mat och annat jag saknat. Något jag inte kommer att återvända till är Huahin Vineyards. Vi var där för flera år sedan men denna gång var det en ren turistmagnet där man först fick vänta i ett annex (så att man skulle hinna köpa x-antal glas med vin) innan det blev plats uppe i huvudrestaurangen. Vi fick bord bredvid ljudförstärkaren där ett thailändskt band skränade så vi bytte snabbt bord och åt snabbt och lovade att aldrig återvända.

Resan avslutades i Bkk på Hilton Millennium. det är lite kul att bli igenkänd av taxikillarna och bli välkomnade åter. Vi stortrivdes och uppdraperades till exec lounge. Det här var första gången vi upplevde Songkran och det började lite försiktigt med små plastpistoler. Snart uppgraderade vi till större vapen och slungades in ett flera timmar långt vattenkrig. Som utlänning är man ett jagat byte men isvatten bet bra.. Väldigt kul!!!

6 veckor gick väldigt snabbt och jag skulle absolut kunna stanna längre. Det kändes inte så länge som det var. Resans toppar var Chiang Mai, Burma och Koppan samt Conrad..

Tao fastnade inte på min favvolista. Vi kommer heller inte åka tillbaks till Hua Hin Vineyards eller Blue Elephant (samma turistfälla-känsla där).

Det som gjorde resan så minnesvärd var alla roliga möten med intressanta människor vi träffade. Man möter alltid någon men jag vet inte om det var pga att vi var borta så länge som gjorde det enklare att träffa så roligt folk.

Det här blev en grymt lång reseberättelse som säkert innehåller en del stavfel. Jag länkar bilderna då jag ännu inte klurat ut hur iMacen funkar. Nu längtar jag vidare till framför allt Laos men även Kambodja. I resetarmen suger det alltid!

http://www.reseguiden.se/forum/resor/burma-och-thailand-i-6-veckor-7486
28 apr. 2014 07:07
Hej, kul att läsa!
Speciellt då Burma-delen för mig som också, som du vet, just varit där.
Jämförelserna med Thailand och resten av SO Asien var ny info för mig, jag var till Phuket -99, men thats it...

Ser att vi har samma favoritplats i Burma, nämligen Inle lake.

Annars vill ju jag faktiskt slå ett slag för att resa independently och anlita lokal guide på plats vid behov. :-)

Nästa långresa för mig blir Bangkok och Kambodja.
Av Pelle77
29 apr. 2014 00:06
Hur gjorde ni med guider? I Yangon funkade det ju men i Bagan och Inle vet jag inte hur vi gjort annars. Egen båtförare i Inle blir ju som en guide.

Burma var fantastiskt och ett minne för livet.
29 apr. 2014 14:53
Jo i Inle bokade vi kompletta dagsprogram med den lokala arrangören "Inle boy". Taxi chauffören körde oss till dem direkt från flygplatsen. Inget var arrangerat innan.

I Mandalay raggade vi upp en taxichaufför utanför hotellet. Han hade också kompletta dagsprogram som han erbjöd för en fast summa och där det behövdes klev han ur bilen och agerade guide. Mycket trevlig man!

I Bagan lät vi oss raggas upp av en lokal förmåga som visade oss runt på cykel (vi) och moped (han).
Han fixade också en båttur på floden med en fiskarfamilj.
Sen pratade vi med folk, frågade om vilka pagodor man fick klättra upp i och så efter hand.
17 maj 2014 22:33
Hej igen
om du vill dela med dig av vilken lokal resebyrå det var som ordnad visa on arrival, guider och transfers skulle jag vara tacksam. Du skrev ; Jag hade innan avfärd mailat med en lokal resebyrå i Yangoon och låtit de sätta ihop ett paketförslag.

Mvh
18 maj 2014 19:57
Tack så mycket för era svar både Gunillad och Pelle77.

Jag vill så gärna åka till Burma, vi reser en hel del på egen hand. Vi försöker göra en natur/djur/kultur resa per år och har bl a varit i Kambodja -08, Vietnam -07, Sri Lanka -12, Borneo -09, Sydafrika -09 och jag läser, planerar och bokar en del i förväg. Men eftersom det bara är jag som pratar engelska så ligger allt på plats att ordna på mig och Burma känns lite lite svårare just med tanke på regimen och osäkerhet med flygtider. Därför är jag verkligen tacksam för era svar.
Vi kan åka 2,5 vecka antingen i slutet okt- nov eller i slutet jan -feb. Vilken årstid tror ni är bäst, det får inte bli "för" varmt men man vill ju heller inte ha regn.
Mvh
18 maj 2014 20:32
Då skulle jag välja jan-feb.
Tror att det finns risk för regn okt-nov.
Av Pelle77
18 maj 2014 22:51
Jan-feb definitivt! Då är det heller inte för varmt. I Inle kan det nattetid vara kallt i jan-feb.

Åk till Burma. Jag gillade att ha guide. Jag som alltid sätter ihop mina egna resor. Lägg krutet i främst Inle som ni kan stanna 3 nätter i. Bagan var min nr 2 i landet.
21 maj 2014 08:06
Hej Pelle
Hur funkade det med Santa Maria Tours vi var i kontakt med dom förra sommaren för att planera vår resa i vintras. Det blev inget Burma vi gjorde Vietnam och Thailand i 5 veckor istället, men nästa resa blir Burma. Tack för en trevlig rese skildring.
Av Pelle77
21 maj 2014 17:41
Hej Banne!

Jag tyckte Santa Maria var otroligt bra. Vi ändrade vår tilltänkta rutt flera gånger och de svarade allt som oftast inom 24 timmar och reviderade resplanen efter våra önskemål.

Visa on arrival, inrikesbiljetter och hotellvouchrar ordnades smidigt. Jag rekommenderar den resebyrån starkt! Alla de guider vi hade var kunniga på sitt resmål och det kändes inte konstigt att resa med guide (nytt resesätt för mig).

Trevlig resa!
26 maj 2014 14:32
Tack så mycket för ditt svar. Nu är det bara att börja planera.
8 juni 2014 22:45
Hmm, jag skrev för ett par veckor sedan till "din" resebyrå. Var det svårt att få svar / lång väntetid första gången när du skrev till de?
Av Pelle77
9 juni 2014 19:13
Då tycker jag att du mailar igen. Jag hörde av mig till ett flertal firmor och Santa Maria svarade dagen därpå och sedan även fortsättningsvis när jag hade frågor.