Backpacker vad är det????

Av Nickeb
13 juni 2008 18:27
Visningar: 2879
Har funderat och diskuterat med vänner kring begreppet "backpacker".
I mina ögon (öron?) har det blivit ett ganska slitet uttryck som används allt som oftast, från dom som reser två veckor till ex. thailand till dom som stannar borta ett halvår runt hela jorden. detta bara för att dom bokar sina hotell själva, flyttar sig till några öar samt har sin packning i en rygga.

Den uppfattningen jag fått om en "backpacker" är att det är en person som söker lugnet och avsides resmål, reser på låg budget samt har en relativt obestämd resrutt. dessa ställen och personer har ofta blivit undanträngda av massturism.

Vad säger ni? räcker det med en 75-litare och en treveckorsbiljett till sydostasien för att vara en backpacker eller har uttrycket blivit överutvecklat och kommit att innefatta alla som inte reser charter??

Mvh. N (som ofta åker me rygga och bara har flygbiljetten men ej kallar mig för backpacker).

Citerat från wikipedia:
Backpacking (Engelska, ungefär: 'att resa med ryggsäck') är ett uttryck för en typ av självständig, ofta internationell, lågbudgetturism. En person som utövar backpacking kallas för "backpacker". Ett svenskt uttryck är även 'ryggsäcksresenär'.

Backpackingresor förknippas ofta med relativt långa resperioder. Resornas längd varierar dock och kan pågå allt från några veckor till flera år. Vanliga resmål för svenska backpackers är bland annat Sydostasien, Indien, Oceanien samt Central- och Sydamerika.
14 juni 2008 10:13
Det här med språk och kommunikation är ju alltid svårt! Olika ord har ju olika betydelse beroende på sändare och mottagare!

Själv skulle jag aldrig använda begreppet enbart för att jag ogillar engelska uttryck i svenska språket, i synnerhet som det finns ypperliga svenska ord för samma företeelser. I ditt exempel skulle jag använda luffa och det har inget att göra med hur långt i tid eller avstånd! Däremot tolkar jag in i det ordet att det är budget och man har lätt och enkel packning, bor spartanskt och tar sig fram på billigaste tänkbara sätt.
Att det förknippas med långa tidsperioder kan bero på att man tar sig fram så sakta att man inte hinner med så mycket om man inte är på luffen en längre tid.
För mig kan man alltså vara en backpacker i Stockhoms skärgård på sin sommarsemester...
Av Nickeb
16 aug. 2008 15:58
*Bump*
Av Amerita
16 aug. 2008 18:10
Reser oftast med rygga och flygbiljett enbart, men jag kallar mig själv inte för nåt speciellt alls. Jag behöver ingen "titel" för mitt resande. Jag kan nog inte påstå att jag hört folk kalla sig själva för backpackers, eller jo kanske, dem man väl stöter på då man bor på billiga hostels mm. Vissa områden kallas ju backpacker district....
16 aug. 2008 18:36
Har på en och samma resa släpat överfull ryggsäck på tåget, vandrat ut i fjället och levt på vad naturen har att erbjuda är jag en backpacker då? förmodligen men anser inte det själv.

Har bokat flyget,hotellet och köpt bussbiljetter och skruttat runt med rygga på rassliga busssar på samma resa, är jag backpacker då? kanske, jag vet inte riktigt var gränsen går och det spelar ingen större roll för mig personligen men för en del verkar det väldigt viktigt att de får benämna sig backpacker och omge sig med likasinnade så jag förstår varför du frågar.

För mig är det viktigaste att jag har trevligt när jag reser oavsett om det är en sol och badresa vilket det oftast handlar om vid så kallade backpackerresor Nu får jag nog på skallen omgående)eller fjällvandring och om jag får klassa resorna efter svårighetsgrad så kan jag ju säga som så att det krävs nog mer att leva på vad naturen har att erbjuda i kärvt fjällklimat där det inte är ovanligt att man har frost på nätterna än att luffa runt i varmt klimat och äta billiga maträtter som någon annan lagar åt en, om man nu nödvändigtvis måste dela in mitt resande i olika svårighetsgrader som det verkar att en del sk. backpackers gör .

Har en bekant som åkte på "djungelsafari" de bodde på femstjärnigt hotell på nätterna,åkte i luftkonditionerade jeepar och åt cateringmat på dagarna vilket inte direkt är skitmacho om man säger så, men jag kan ju förstå att det är både intressant och trevligt och jag skulle garanterat kunna tänka mig en sån resa det låter ju skitpysigt med tanke på under vilka förhållanden man lever när man fjällvandrar och så låter det ju litet "flashigt att säga att man varit på djungelexpidition också he!he!

Nä jag är nog litet för antimacho för att kalla mig vare sig fjällvandrare eller backpacker men tycker likförbannat om allt resande.
mvh. Bosse.
Av Nickeb
16 aug. 2008 19:11
Precis Bosse, när allt och alla kallar sig "backpackers" så tappar ju ordet sin innerbörd.

Har bekanta som varit iväg i värmen, fått packningen buren mellan taxin och båtarna/hotellen och bott på mellanklasshotell och kallat sig för backpackers. Varför man har rygga för överhuvudtaget i det läget hajar inte riktigt jag.

Btw så regerar fjällvandring, snacka om frihet när man drar igång trangiaköket, och ser ut över fjällsjöarna.........det var längesen, men nu blev jag riktigt sugen igen..............
18 aug. 2008 12:06
Hej, när jag började åka till Asien på 80-talet resta jag oftast bara med en sportbag(som handbagage). Man hade ett ombyte kläder + bikini sedan köpte man det man behövde på plats.

När man idag ser dessa s.k. backpackers kan man nästan inte hålla sig för skratt, de har jätteryggsäckar som är så fullpackade att de går dubbelvikta för att orka bära dem!? Vad är det de har med sig?
18 aug. 2008 12:23
Att vara backpacker i dagens Sverige verkar vara mode, varför vet jag inte. Men personligen tycker jag att det är lite lustigt att folk åker ut som så kallad backpacker utan att vilja resa på detta ressätt då de inte trivs med detta. Kanske är det en statusgrej att resa som backpacker?

Det bästa är att resa på det sätt som passar än själv bäst utan att härma andras sk. "coolare" enligt vissa, men inte passande för en självs ressätt om ni förstår min halvkorkade mening ;).

Bara att kolla runt på frågeställningar på Sveriges olika reseforum så får man fram en hel del mer eller mindre korkade exempel på att exempelvis ungdomar som vill resa på backpackersätt, men utan att ha koll på vad man ska ha med sig och vad man ska ha för väska osv.

Ne, res på det som passar dig själv så skiter vi i namnsättningen säger jag :).

Danne
7 sep. 2008 12:17
Kolla in den här diskussionen de vet vad det handlar om.

http://www.backpacking.se/Discussion/ShowPost.asp?PostId=307084&Page=1&SubMenu=1
Av Laptop
7 sep. 2008 12:57
Ska det då vara elitistiskt att få kalla sig backpacker?
Jag försår inte frågeställningen riktigt. Det var någon som nämnde ordet luffa och det kan jag väl köpa, men en luffare hade väl bara ett bylte fäst på en käpp över axeln och ett munspel i gipan.
Jag är så oerhört tacksam för alla "äkta" backpackers som banat väg för oss medelsvenssons. Dom har visat att det går att resa världen runt på låg budget, något som tidigare bara var vikt för "fint" folk. Idag är det dyrt att åka charter som en jämförelse bara.
Jag reser själv efter deras devis men är för bekväm när det gäller boende och transportsätt. Jag är väl ingen äkta backpacker då men det köper jag och jag ser aldrig ner på någon som vill leva myten att vara riktig backpacker.
Även om jag också kan dra på smilbanden när jag ser någon bära garderoben på ryggen.

//Laptop
Av Nickeb
7 sep. 2008 14:05
Citerat från laplander:
Kolla in den här diskussionen de vet vad det handlar om.

http://www.backpacking.se/Discussion/ShowPost.asp?PostId=307084&Page=1&SubMenu=1
hahaha, bland det bättre jag läst på länge, annars är ju denna en klassiker:http://www.backpacking.se/Discussion/ShowPost.asp?PostId=306321&SubMenu=1
7 sep. 2008 14:35
Verkligen bra Nickeb men nu får vi nog backpackerpatrasket på oss Ha! Ha!
Av Joakimn
8 sep. 2008 07:35
Gammal i gården..14 långresor. 1978-2008= 30år med ryggsäck

Jag kallade mig backpacker i början av 80 talet fram till mitten av 90 talet.
För att uppfylla kraven att kalla sig backpacker så gällde att resan var en långresa
( utanför europa minst 6 veckor) samt att inget var förbokat. Självklart så fanns ingen
mobilkontak med yttervärlden eller hemmaplan på månader./= Traveler=Backpacker.

ssåååååå.. idag reser jag runt med barn som bär sina egna ryggsäckar samt inget planera i förväg
6-7 veckor Borneo, sri-lanka,thailand,burma ect.. Njae vi är ändå inga riktiga backpackers .
Mobiler o annan säkerhet gäller i dag.
mer turist , mindre kulturresande.
men så nära det går./Joakimn
Av Nickeb
8 sep. 2008 16:11
Skön inställning, känner igen mig till stor del (åker dock åt andra hållet för det mesta...) mobilen brukar få stanna hemma orkar inte med den när jag reser, vill vara ifred men en del internet blir det perfekt att förboka logi nån dag innan man dyker upp samt höra av sig hem nån gång i veckan.
Av Bengtar
8 sep. 2008 23:13
Citerat från nickeb:
Precis Bosse, när allt och alla kallar sig "backpackers" så tappar ju ordet sin innerbörd.

Har bekanta som varit iväg i värmen, fått packningen buren mellan taxin och båtarna/hotellen och bott på mellanklasshotell och kallat sig för backpackers. Varför man har rygga för överhuvudtaget i det läget hajar inte riktigt jag.

Btw så regerar fjällvandring, snacka om frihet när man drar igång trangiaköket, och ser ut över fjällsjöarna.........det var längesen, men nu blev jag riktigt sugen igen..............
Kategorisera hit och dit har ju totalt förlorat sin spänning.
När jag var lillpöjk för 50 år sen betydde camping att man var ute med bomullstält, trepunktsryggsäck och vaddsovsäck.
Nu är camping husvagn med TV och micro och hela det bekväma kitet.
Sen, när jag kom till 20- årsåldern betydde det för mig långa vildmarksturer om upp till fem veckor med pulver, trangia och kyckligfabriksluktande strumpor.
Så kom "backpacking" och vi garvade.
I RG;s kategorisering finns inte beteckningen "naturvandring eller fjällvandring med".
Är vi att beteckna som utrotade eller?
Det vi nu känner som "backpacking" är för mig enbart ett baggagealternativ till hjulförsedd resväska.
Vad kan man då kalla det som i dag står att läsa om i Östgötacorrespondenten? Min frus kusinbarn johanna, har på 92 dagar gjort en paddling om 365 mil!
Är det camping, eller backpacking, en enorm prestation, eller vad?
Min gamle chef (född-24) åker till Fiji varje vinterhalvår sen tjugo år med enbart en "kånken" och lever försiktigt där.
Kanske han är en äkta backpacker?
Wikipedia som det ibland hänvisas till på RG är ofta väldigt bra som referens, dock inte alltid, eftersom det är ett ej kontrollerat bibliotek för allas inlägg.
Själv åker jag till Thailand om två månader med enbart ryggsäck som baggage av det enkla skälet att det blir bekvämt att slippa tung hjulväska.
Och jag reser utan "black tie" för den rustningen kommer inte att behövas.
Jag kommer inte att beteckna den resan som backpacking.
Bengt
19 år och ska backpacka i Asien/Oceanien
Asien Johanee, 28 maj 2019
Updaterad av Asdfgh för 16 veckor sedan
3
Tjena! Jag är en kille på 19 år som planerar att resa till Asien/Oceanien vid våren/vintern 2020. I nuläget har jag en ganska vag uppfattning om hur resan ska organiseras, men jag är sugen att åka till Australien, Vietnam, Malaysia och Hongkong. Jag skulle vilja lära mig att surfa och ta ...
Vilken typ av dator passar bra till backpack?
Asien Emma12, 11 maj 2019
Updaterad av Annaer för 18 veckor sedan
5
Jag ska åka på en backpack resa i november och ska vara borta i 5 månader. Kommer besöka Nya Zeeland, Australien och även flera länder i Asien. Skulle vilja ha med mig en liten och lätt dator så jag kan hålla kontakten med familj och vänner lättare, titta på filmer/serier, ladda upp bilder som jag ...
Vilken är den bästa kameran att ha med sig när man backpackar?
Angelicakarlsson, 15 nov. 2018
Updaterad av Madeleinemarie för 39 veckor sedan
4
Hej! Som rubriken antyder så är jag sugen på att införskaffa en backpackerkamera men jag har ingen aning om vad jag ska köpa. Jag kar kollat på allt från systemkameror till kompaktkameror och mobiler utan att kunna bestämma mig. Därför beslutade jag mig för att fråga er som har erfarenhet! ...
Backpacking själv
Asien Mmajasvensson, 3 dec. 2018
Updaterad av Mmajasvensson för 41 veckor sedan
4
Jag tänkte backpacka Asien 2 månader själv. Min första fråga är då vilka ställen som är värda att besöka? Jag vill INTE ha mycket turister, utan se det inhemska folket och deras kultur osv. Jag har tidigare varit i Malaysia, Singapore, Peking och Borneo så de är inte prio på min tur. Har en ...
ASIEN - resrutt (backpacka)
Asien Moaericsson, 20 okt. 2018
Updaterad av Mrbackpack för 47 veckor sedan
4
Hej! Vi är två systrar som tänkt backpacka i ungefär 3 månader i Asien med början i Januari nästa år. Vi har kollat lite på denna reserutten: Thailand - Burma - Laos - Vietnamn - Kambodja - Malaysia - Bali - Filippinerna - Singapore - Indonesien - Thailand och sen hem. Vad tror ni som har ...
Backpacking ryggsäck.
Thailand Fjalarsson, 14 jan. 2014
Updaterad av Lionking123 för 1 år sedan
10
Tjena, har suttit i ett antal timmar nu i diverse forum och hemsidor men blir då fan inte klokare. Jag åker den 25e till Thailand, sedan vidare till Kambodja för att sist avsluta sista dagarna i Vietnam (hemresa är 25e februari). Och jag har problem men att hitta en lämplig ryggsäck. Jag har en ...