Åka till Palestina

Av Karl98
26 mars 2018 22:16
Visningar: 2061
Kan man åka till Palestina?

Hur är säkerhetsläget där?
27 mars 2018 06:30
Jag känner många som har gjort det och det går, men det är inte enkelt och inte riskfritt. Riskerna handlar främst om att råka komma emellan de våldsamheter som då och då uppstår mellan palestinska aktivister och israeliska militärer.

Palestina består av två helt avskilda områden, Västbanken och Gaza och säkerhetsläget är inte det samma på båda ställena. Västbanken gränsar till Jerusalem och betydligt mer lättillgängligt än Gaza, som tidvis kan vara helt stängt.

Generellt är det inte ett resmål som man bara åker till och kollar läget lite på egen hand. Vill du besöka Palestina bör du kontakta någon organisation som kan hjälpa dig med kontakter, råd och en aktuell uppdatering av säkerhetsläget (som kan ändras snabbt). Du utgör dock ingen måltavla som en svensk turist, snarare tvärtom.

Första utmaningen blir dock att ta sig till och in i Israel, eftersom det är de enda gränsövergångar som du kan använda för att resa in i Gaza eller Västbanken. De är inte stormförtjusta över utländska turister som tänker besöka Palestina, så de flesta ligger lite lågt med det och betonar istället mer traditionella turistattraktioner som syfte med resan.

Om du vet vad du gör, har bra kontakter och/eller hjälp av en organisation och är uppmärksam och tar det lite försiktigt så går det absolut att besöka Palestina. Men det är inte som att dra till Berlin en helg. Det finns risker för att våldsamheter kan blossa upp.
Medlemmen har tagit bort svaret
Av Keja
6 apr. 2018 11:20
Hej!
Det går lokalbussar från Jerusalem till ex: Betlehem, men även andra ställen. Jag var där för en dryg månad sen och tyckte det fungerade jättesmidigt.