Afrika vs Asien

6 aug. 2014 12:53
Visningar: 616
Hej!

Har länge funderat på att ut och backpacka någonstans i världen. Nu har jag kommit så långt att jag bestämt mig för att det ska bli verklighet. När jag suttit nu och kollat på olika resealternativ så märker jag att det är sjukt svårt att bestämma vilket som ska bli min första resa som backpacker. Jag känner mycket för både Asien och Afrika och båda har massor att erbjuda så skulle vara oerhört tacksam om ni kunde hjälpa mig. Skriv gärna lite för och nackdelar och hur priserna (budgeten) kan vara i respektive världsdel (vet att det beror på vilket land man är i). Vet att frågan är lite väl luddig men gör så gott ni kan. Ni får även skriva egna rekommendationer. Upplevelsen och äventyrslusten är det som inspirerar mig till att resa.

Kommer resa till båda delarna men just första gången brukar ju vara väldigt annorlunda så därför jag velar.

Tackar på förhand för svar och ha en fortsatt trevlig sommar!
Av Sanmat
6 aug. 2014 13:46
Hej. Jag har aldrig varit i Afrika. Vet inte om jag hade vågat backpacka där heller..
Jag har däremot backpackat i asien (Thailand, Malaysia, Kambodja och Filippinerna) några ggr. Varför jag återvänt dit år efter år är dels för att det är billigt och enkelt att ta sig fram.
Jag kommer åka dit även nu till vintern och vara borta i 5,5 veckor. Budgeten för detta beräknar jag till ca 30 000 kr. Då är allt inkluderat utom biljett tur och retur till Kuala Lumpur. Har fått för mig att det är dyrare till afrika men jag kan ha fel.
/Sanna
7 aug. 2014 11:21
Hej,

Jag har varit i både Asien och i Afrika.
I Afrika kan man säga att det finns två typer av resor i Afrika. De dyra och de billiga.
De dyra innebär egna chaufförer och dyra lodger, medan de billiga innebär bushtaxi och billiga lodger.

Dyrt att ta sig till Afrika? Beror på, jag flög till Dar Es-Saalam och hem ifrån Kapstaden för cirka 6500 (2 år sedan men priserna verkar stabila). Turkish Airlines.

Hur som, det är fullt möjligt att backpacka i Afrika, det kluriga är bara att lista ut vilken väg man ska ta för vägarna leder inte alltid dit man tror att de leder. Det finns ett par "klassiska" rutter och de är ganska väldokumenterade.

Afrika är generellt väldigt billigt om man inte väljer att äta på de dyraste restaurangerna och bo på de dyraste hotellen givetvis. 2-3 kronor för ett mål mat om man handlar på rätt ställe. Transport är också billigt. finns många alternativ, bushtaxi, dalas dalas (moppetaxi), bussar, tåg (som iofs oftast tar längst tid att åka med)..

Asien är ju väldigt lätt att backpacka i och kan kan vara ett bra "nybörjarställe" men jag tycker nog Afrika är mer utav en upplevelse!
7 aug. 2014 13:41
Det finns ju vissa backpackerstråk i världen och i Asien finns ett stort sådant, Afrika vet jag knappt några backpackers som åkt till även om det såklart händer.
Eftersom du skriver att du kommer åka till båda världsdelar oavsett så föreslår jag att du börjar i Asien.
Jag tror helt klart det kommer bli enklare för dig där!

Afrika tror jag är otroligt häftigt men kräver lite mer av dig. Ta det när du fått lite erfarenhet! :)
Av Hkn
7 aug. 2014 14:38
Hejsan,

jag har väldigt begränsad koll på Asien. Däremot har jag varit mycket i Afrika. Mest har jag åkt på dyrare resor och kört omkring själv, men... några saker vet jag som är gemensamma för de flesta som åker till jordklotets mest spännande kontinent:

FLYG:
- Det är i princip alltid brist på flygstolar – och konkurrensen är svag. Det här gör att flygbolagen kan hålla priserna uppe. Detta gäller framför allt lite mer udda destinationer. Boka tidigt och räkna inte med att dra nytta av något priskrig till Lusaka eller Windhoek.

- En stor del av safarimarknaden har välbeställda amerikaner som huvudsaklig målgrupp. Vid storhelger i USA far biljettpriserna upp som fyrverkeripjäser på uppåttjack.

MARKTRANSPORT:
- Det är vare sig svårt eller farligt att färdas med 'vanliga' tåg eller bussar (järnvägar är en sällsynthet). Du kan boka en lyxbuss (=vanlig, modern landsvägsbuss) med AC och gratis mineralvatten.
Ha i minnet att synen på avgångstider skiljer sig i Sub-Sahara jämfört med t ex i Japan. Ibland väntar man tills bussen är full. Ibland blir man stående i väntan på en reservdel. Ibland blir man stående för att det inte finns bensin på bensinstationen.

- Billiga bussar är ofta knökfulla. Skyltar med texten ”max 2 personer per säte” sätts inte upp för att skoja.

- Även om nya bussar kan hålla hög klass så är standarden på afrikanska vägar extremt varierande. Ofta är det mer relevant att mäta resor i antal körtimmar istället för körsträcka. Fem mil usel väg kan förlänga restiden med flera timmar.

ATTITYD:
- Ovanstånde innehåller en mängd generaliseringar och det kan vara oklokt att bunta ihop en halv kontinent – reser du runt i Afrika så kommer du helt säkert att märka skillnader mellan länder och områden. Men generellt gäller att människor är fantastiskt varma, trevliga och glatt nyfikna.

- Uttrycket hakuna matata har de flesta hört. Det kan ungefär översättas med ”There are no worries (for the rest of your days)” och är ganska talande för hur man tacklar vardagen.

- Och... till slut för resenären: I Afrika har man inte bråttom!

Slut på generaliseringsfesten!

:: hkn ::
8 aug. 2014 00:34
Tack allihopa för kloka och mycket lärorika svar. Har bara under det senaste dygnet bollat fram och tillbaka och tror det ligger mycket i att Asien känns som en bra världsdel att börja i och tror även att så blir fallet. Ni som har varit i Asien. Har ni några tips, råd och rekommendationer som ni känner att ni vill dela med er av?

8 aug. 2014 07:52
Citerat från Hkn:
Hejsan,
Det var ungefär det där som jag ville få fram. :)

Hur som.. Det där med restid är som sagt var ett vagt uttryck. Vägarna i Tanzania är dåliga jämfört med Svenska mått, vägarna i Malawi är urusla jämfört med Tanzania (och med svenska mått mätt är det knappt vägar). När jag var i Sydafrika spenderade vi 6 timmar på att köra cirka en halvmil uppe i bergen. I Botswana körde vi nästan 50 mil på en dag duckandes för elefanter som gick över motorvägen. Allt är relativt.

Vi mötte en kille i en korsning som väntade på bussen, som kommer någon gång snart sa han (inom en två-tre dagar kanske), eller eventuellt någon bil som var på väg åt rätt håll!

Att det är uppenbart dysfunktionellt på sitt sätt gör att man som europé stundtals kan känna sig väldigt frustrerad, men kan man se bortom det där att det inte fungerar som hemma, så är Afrika en fruktansvärt trevlig kontinent. Några av de bästa mötena med människor har jag haft här. Afrika är en fantastisk plats.
8 aug. 2014 08:53
Hej!

Jag har backpackat både i Asien (Thailand, Malayisa, Singapore, Hong Kong) och Afrika (Uganda, Tanzania, Kenya).
Alla dagar i veckan hade jag valt Asien. Jag kände inte alls mig särskilt trygg i Afrika (sen om det var för att jag är kvinna låter jag vara osagt).

Både Afrika & Asien är billigt, men det var också betydligt mindre backpackers i Afrika än Asien, och vi försökte boka de flesta boende i alla fall minst 1 dag innan så man inte bara sprang runt och letade på kvällarna, för det upplevde jag som svårt i Afrika, medan det var mycket enklare i Thailand.