Resealbum: Uddevalla
Visningar: 1044

Ingången till borgen

Tidens anda var romantiken och Ture Malmgren var en romantiker. Ofta tog han sig upp på ett berg i närheten för att njuta av den milsvida utsikten över fjorden och Halle- och Hunneberg i nordost. Så småningom föddes tanken på att anlägga en borg på utsiktsplatsen.
1899 startades byggandet av Tureborg. Det sprängdes lönngångar, murades utsiktstorn och arbetet fortsatte fram till 1912 då borgen invigdes. Resultatet var en exklusiv sommarstuga i form av en tysk riddarborg, som saknade alla moderna bekvämligheter. Just avsaknaden av komfort blev Tureborgs fall, eftersom ingen var intresserad av borgen efter Ture Malmgrens död. Den fick förfalla och brann slutligen ner en höstnatt 1950.
Idag finns några ruinrester kvar, som ett av tornen där besökare kan klättra upp och njuta av den vackra utsikten.Tureborg är en borgruin i sydöstra Uddevalla. Borgen är byggd i medeltida stil åren 1899-1912 av Ture Malmgren. Under andra världskriget användes borgen som förläggning av luftvärnet. Borgen brann ned den 25 november 1950, men ruinerna står fortfarande kvar. Stadsdelen med samma namn ligger nedanför bergssluttningen från borgen.
Plats: Uddevalla, Bohuslän, Sverige
Bilden tagen: 2 april 2009
Kommentarer
3 apr. 2009 18:59
Det kunde lika gärna vara en bild från Gamla Stan på Rhodos. Ser fint ut!