Resealbum: Yuyuan Garden, Shanghai
Visningar: 56

Yuyuan Garden.

Av alla imponerande parker och trädgårdar i Kina är Yuyuan-trädgården i Shanghai i en klass för sig. Den ligger mitt i gamla stan i Shanghai, inte långt ifrån det anrika kvarteret the Bund. Namnet Yuyuan betyder ”lyckans trädgård” eller ”belåtenhetens trädgård”.

Trädgården tros ha byggts för över 400 år sedan under Ming-dynastin. Från början var det en privat trädgård tillhörande en mäktig familj i Shanghai. Pan Yunduan, en hög tjänsteman, lade ner 20 år av sitt liv på att bygga trädgården till sin fars ära. Tanken var att fadern skulle få en vacker plats att spendera sin ålderdoms dagar på. Släktens ställning avtog alltmer under årens gång och trädgården förföll. I mitten av 1700-talet köptes trädgården av rika handelsmän som rustade upp dess byggnader.

I det första opiumkriget 1842 skadades Yuyuan-trädgården och även senare under Taipingupproret då den ockuperades av kejserliga trupper. Under några år i slutet av 1950-talet renoverades trädgården av Shanghais kommun och 1961 öppnades den för allmänheten. 1982 blev Yuyuan ett nationellt monument.
Plats: Shanghai, Kina
Bilden tagen: 12 april 2010

Res till Shanghai