Dag för dag: Resealbumet "Sydamerika vintern 09-10" av Petra

14 maj 2009 - Sverige
Efter många långa år är det äntligen dags för en "riktig" resa. Vaddå riktig, undrar man kanske. Jo, tar man en titt på mitt resealbum upptäcker man snabbt att min värld inte är särskilt stor och om sanningen ska fram gjordes de flesta resorna för länge sedan - innan familjen. De resor jag gjort har sällan varit utanför chartervärlden, om man bortser från från ungdomens resa till Spanien, då jag fick låna mormor och morfars andelslägenhet, eller bröllopsresan till Chicago, där vi hälsade på en kusin till mig. Sedan finns ju alla andra småresor inom Sverige, men de flesta görs på ett par timmar och delar man upp det så, kan man snart räkna åkvägen till jobbet som resa. Nej, när jag menar resa, så är det långt och utanför chartervärldens trygghet.

Och nu - nu ska det äntligen resas!

Biljetterna bokades för en månad sedan och bär av mot Sydamerika och Buenos Aires. Det är egentligen det enda som är riktigt säkert.

Resesällskapet består av min familj - min man Konny och våra två pojkar, som kommer vara nio respektive sex år gamla när vi reser, och våra bästa vänner. De är en familj bestående av mamma från Bolivia, pappa från Argentina, samt deras tre barn (två flickor på fjorton respektive tre år, samt en pojk på nio år).

För tre år sedan var våra vänner hemma i Sydamerika och hälsade på släkten. Då började drömmarna gro om att semestra tillsammans med dem. Allt måste dock passa och jag var mitt i en utbildning och de pengarna fanns inte att uppbringa. Det var dock ungefär då som jag verkligen började spara för att resa. Pengar är väl nästan alltid det som håller en tillbaka och jag har alltid haft svårt för att spara till nöjen. Alltså skapade jag ett eget resekonto hos en bank. Pengarna började dras varje månad och det var inga pengar jag saknade, eftersom de "aldrig syntes" i plånboken.

Min man var inte heller helt övertygad om att en resa för 30000kr plus omkostnader var lämpligt när vi nyligen flyttat till hus. Det finns så många fler hål att stoppa pengarna i då. Han har heller inte haft samma längtan att resa då han gjort två jordenruntresor innan vi träffades, men han hade aldrig varit i Sydamerika.

Resan då... jo, som sagt flyger vi till Buenos Aires, där våra vänner har släkt. Förhoppningsvis kan vi bo hos dem, men det vet vi inte ännu. Vi flyger från Sverige och ska stanna minst en vecka i Argentinas huvudstad. Därifrån bär det av med buss till södra Bolivia, närmare bestämt Tarija. Där vi ska bo hos min väninnas föräldrar.

Vad som kommer hända därefter vet vi inte alls ännu, mer än att vi ska ta bussen tillbaka ner till Buenos Aires och flyga hem igen fem veckor senare. Drömmar och fantasier är dock många. Om någon har varit i dessa områden och vet något som man bara inte får missa, tar jag tacksamt emot tips.
9 december 2009 - Västkusten, Sverige
Sitter framför datorn, medan maken snurrar runt med barnen runt benen. Det är läggdags för dem. Packningen bestående av cirka 100kg är så gott som färdigpackad. Troligtvis kommer vi inte behöva hälften, men just nu känns det tryggt att ha allt med. Man är inte direkt begränsad viktmässigt, när man får ha med sig 2*24 kg + handbagage.
Imorgon vid lunchtid bär det av mot Landvetter. Därifrån flyger vi via Frankfurt och Sao Paolo till Buenos Aires i Argentina - nästan ett dygn ska det ta...pirrigt!
11 december 2009 - Buenos Aires, Argentina
Grillning i Montegrande
Gustavo sköter grillen.
13 december 2009 - Argentina
Efter några dagars (konstant) frossande av grillat och färsk frukt, tar vi det lugnt då äldste sonen drabbats av feber. Vi bor i en av våra resekamraters systers hus i Temperley i utkanten av Buenos Aires. Egentligen är det lika långt till centrum som till utkanten, för det tar mer än en och en halv timme åt vart håll. Då kanske man kan börja förstå storleken på den här staden.
Vi har som sagt frossat i mat. Grillen är en garanti på en fest i Argentina. Kokt potatis, gärna sötpotatis av en sort mycket godare än något jag smakat i Sverige, har man till och naturligtvis en frikostlig sallad, men sås verkar de knappt inte veta vad det är.
Jag gjorde förresten bort mig härom dagen, när jag skulle försöka hjälpa till med salladen. Vad kan gå fel tänker du kanske, vilket också var min tanke just då. Men ack vad jag bedrog mig. Jag sköljde noga av de grönsaker som skulle ingå och började hacka ned dem när gammelmor i huset började stirra oroväckande på min nyhackade gurka. Min kvällskurs i spanska för 20 år sedan klarade inte att förstå vad hon menade, men min kompis översatte. För ett antal år sedan led hela Buenos Aires av magsjuka på grund av "orena" råvaror (osäker på om det berodde på besprutning eller hantering av råvarorna). Därefter började alla hushåll att skala allt som gick att skala - jag skulle alltså ha skalat gurkan innan jag hackade den.
Nåja, jag lät inte den fadäsen förstöra min aptit. Från den enorma platsbyggda grillen serverades kyckling, revben från nöt, chorizo, blodkorv, tarmar från nöt, kojuver och oxfile. Min personliga favorit är kojuvret, som man först kokar i saltat vatten och därefter grillar. Det är otroligt saftigt, när den tillagas rätt.
Till maten serveras (naturligtvis) inhemskt rött vin eller en lager.