Himarë i Albanien

Resealbumet skapat av: Peranders
18 juli 2018
Visningar: 84
Årets sommarresa gick till ett resmål vi inte alls hade tänkt oss: Albanien - ett tidigare slutet land som nu börjat öppna sig så smått för turister.

Vi fick en trevlig vecka med bad i turkost vatten och en makalös naturupplevelse.

Vi flög från Stockholm till den grekiska ön Korfu och sedan med båt och buss till vår destination Himarë på Albaniens sydkust.

Hotellet vi hamnade på var trevligt och vi bodde i ett rum med utsikt över havet och delar av stan. Jag älskar utsikter över vatten. Skulle kunna sitta hur länge som helst och njuta av havets oändlighet på andra sidan balkongräcket.

Tvärs över gatan låg stranden som bjöd oss på härliga badupplevelser i turkost vatten. På stranden fanns gratis parasoll och solstolar (det fanns även de som kostade pengar).

En av dagarna hyrde vi en bil och åkte upp till det mäktiga Llogarapasset. På slingriga vägar tog vi oss upp på 1000 meters höjd intill berget Mal Cika vars topp är på 2000 meter. Efter vägen fanns flera utsiktsplatser där man kunde stanna till och kolla på den makalösa utsikten. Det här är verkligen en upplevelse som kan rekommenderas!

Vad är då vårt intryck av södra Albanien som turistmål?

Man kan konstatera att turistnäringen i Albanien ännu så länge befinner sig på startsträckan. Om man trånar efter shower med dresserade delfiner eller tillrättalagda dansuppvisningar så kanske inte Albanien är resmålet man främst ska välja. Däremot bjuder landet på härliga bad och mäktiga naturupplevelser (den jag nämner ovan är bara en av flera).

Inte många bland befolkningen kan engelska men med lite gestikulerande och ett gott humör så löser sig det mesta. Albanerna är vänliga och hjälpsamma, om än ibland lite försynta. Vi kände oss aldrig otrygga under veckan vi befann oss i Himarë.

Stränderna är jättefina, rena och fräscha. På "vår" strand var det aldrig trångt och vi fick parasoll och solstolar (på gratissidan av stranden) varje dag. Precis som i Kroatien rekommenderas badskor eftersom många stränder i Albanien är steniga.

Det är billigt att vistas i Albanien. En middag för två på restaurang, inklusive en öl och ett glas vin går på ett par hundringar. Att handla i livsmedelsbutiker är också billigt.

Sista kvällen innan vi skulle åka hem slog det oss plötsligt: inte en enda gång under veckan har vi sett en hamburgare. Inte på någon restaurangmeny, inte i något gatukök. Istället verkade det väldigt populärt att äta crepes och grillade majskolvar som man kunde köpa lite överallt på gatorna. Vi konstaterade att vi klarat oss bra under veckan utan hamburgare.

Mer info och bilder under rubriken "Dag för dag" nedan.
Kategori: Sol & Bad
Besökta länder: Albanien, Grekland
Reslängd: 8 dagar
Datum: 9 - 16 juli 2018
Bilder
Karta