En dag i Pisa :-), tips

Resealbumet skapat av: Bislet
10 juli 2019
Visningar: 6
The first thing I do when I get up, I have breakfast (Karl Lagerfeldt, 1933-2019)
så även en dag i Pisa börjar med

FRUKOST: som på italienska heter colazione . Det är inte någon jättemåltid utan något lite enklare som någon typ av kaffe med tilltugg. Vad gäller cappuccino så dricker italienarna själva endast cappucino på förmiddagen. Vill man hellre ha det som vi kallar för espresso, så ber man om att få un caffè. Om Du tycker
att en kopp espresso är för starkt på morgonen så kan Du t ex istället beställa en caffè macchiato (en espresso med lite skummad mjölk)

Vad gäller tilltugg så väljer man det man vill ha genom att titta i glasmontern vad som serveras just idag. Det brukar bl a finnas cornetto (en lite sötare variant av den franska croissanten ) och tramezzino (fyllda trekantssmörgåsar). Efter att man bestämt sig talar man om för personen i kassan vad man vill ha, betalar och får ett kvitto. Detta kvitto visar man sedan upp för personalen bakom glasmontern respektive baren så ser de vad man betalat för.

Frukost äter jag ofta på La Borsa i hörnet Corso Italia och Piazza Vittorio Emanuele II. Det är alltid trevligt att sitta ute, under tak och titta på folk som strosar förbi.. Vill man hellre ha bryggkaffe så kan man gå till Filter Coffee Lab på Via Santa Maria, 30 (Ligger nära Botaniska Trädgården).

Efter en liten frukost kan det vara dags att ta sig till Piazza dei Miracoli (där bl a Tornet ligger) för att göra en MURTUR dvs promenad på den gamla Stadsmuren! F o m kl 9 på morgonen kan gå en ca 3 km lång promenad på stadsmuren från 1100 talet. Från 11 meters höjd har man en fin utsikt över hela Pisa.
Inträdet kostar Euro 3 och biljetter köper man enklast vid Torre Santa Maria,
som ligger på Piazza del Duomo/Piazza dei Miracoli (två olika namn på samma plats!) I det området finns det Lutande Tornet som är Domkyrkans klocktorn, Domkyrkan, det runda Domkapellet samt den muromgärdade kyrkogården Campo Santo.

Torre Santa Maria finner Du om Du går mellan Domkapellet och Domkyrkan .
Det finns flera nedgångar från Muren men om Du går hela vägen så kommer Du ned vid Torre di Legno.

Efter att ha gått ned vid Torre di Legno, kan man ta bron över till den andra sidan av Pisa (som kallas Mezzogiorno som i sin tur består av stadsdelarna Sant Antonio respektive San Martino). Nordsidan kallas Tramonta som består av stadsdelarna San Franscesco respektive Santa Maria. Tornet ligger i stadsdelen Santa Maria.

I stadsdelen San Martino ligger restaurangen Galileo (San Martino 6-8) som serverar en prisvärd lunch mellan kl 12.30-14.30

Efter lunchen rekommenderar jag en promenad till väggmålningen TUTTO MONDO (Via Zandonai,4, i stadsdelen Sant Antonio). TUTTO MONDO som består av ca 30 figurer målades 1989 av amerikanen Keith Harring (1958-90) och blev en av hans sista publika verk.

Tror även att Keith Art Shop Cafè som ligger mitt emot väggmålningen, serverar bryggkaffe (caffe' filtro).

SHOPPING:
HM ligger på gågatan Corso Italia. Det är faktisk värt att gå in på HM enbart för att se på de vackra väggmålningar och målade glasmålningarna i detta gamla palats; Palazzo Vincenti, som tidigare bl a varit bankpalats. Längs med Corso Italia ligger även andra trevliga affärer så missa inte Corso Italia!

MIDDAG:
Middag äter jag gärna utomhus så även denna gång beger jag mig till stadsdelen San Martino och Ristorane Pizzera La Cereria, Via Pietro Gori 33 La Cereria ligger inne på en gård så Du får gå igenom ett öppet valv/portgång innan Du kommer
till restaurangen som ligger på den vänstra sidan. La Cereria är känt för sina familjepizzor men serverar även vanlig mat som är mycket god.

GLASS:
Igen dag utan gelato (italiensk glass)!! Det äter jag gärna på La Bottega del Gelato, vid Piazza Garibaldi.

UTETERRASS:
På Via Santa Maria 94, ligger Grand Hotel Doumo, som har en bra takterrass med utsikt mot Tornet. Sätt Dig gärna där en stund med en Aperol Spritz och njut av utsikten. Likören Aperol fyller 100 år i år! ;.D

Avslutar dagen med en tur till Tornet. Det är alltid lika vackert att få se Tornet kvällstid. Alla dagsturister brukar då vara borta och man ser verkligen Tornet i sitt eget majestät.
Kategori: Weekend & Storstad
Reslängd: 5 dagar
Datum: 3 - 7 augusti 2018
Bilder