5 sköna weekendstäder i Europa

Lina
Medlem sedan 2012, besökt 38 länder

Foto: inah, medlem sedan 2006
Foto: doris32, medlem sedan 2007
Foto: sandrews, medlem sedan 2007
Foto: danielnilsson, medlem sedan 2010
När man pratar om weekendstäder i Europa är det främst städer som Barcelona, Paris och London som lyfts fram. Vi har blickat bortanför dessa för att upptäcka andra städer som är minst lika fantastiska.

De är inte på något sätt nya, men vi tycker att de förtjänar att lyftas fram lite mer. Dessutom har de minst lika mycket att erbjuda som flera av de mer kända weekendstäderna. Här kan du läsa mer om fem utav dem.

Dubrovnik – Balkans vackraste stad

Dubrovnik är enligt många en av Europas vackraste städer. Kyrkor och palats i stadens gamla delar är väl bevarade och får besökarna att dra efter andan med sin skönhet. Stradun, som är Dubrovniks huvudgata, och de tvärgående gränderna kantas av kaféer, restauranger och små butiker. Några av stadens sevärdheter är Sponzapalatset, Arsenalen och katedralen med sina värdefulla målningar. Staden erbjuder även ett bra nattliv och helt ok shopping. Ett måste för alla som besöker staden är en promenad på stadsmuren. Turen som är strax under två kilometer går runt Dubrovniks gamla delar. För en vacker kaffepaus bege dig stadskaféet då du härifrån har en magnifik utsikt över hamnen, fästningen och den gröna ön Lokrum.
Hitta din flygresa här >>

Dublin – avslappnad stämning och god dryck

Stämningen i Dublin är skönt avslappnad, och irländarna är väldigt tillmötesgående och trevliga. Många hävdar att stadens nattliv är bland det bästa i Europa, så Dublin är den perfekta staden för dig som gillar nöjen. Temple Bar är ett område som är fullt av charmiga restauranger, sköna pubar och trendiga nattklubbar. Här passar det bra att smaka på och lära dig mer om nationaldryckerna whisky och mörkt öl. För dig som vill göra mer än att dricka och äta gott är ett tips att besöka något utav alla slott och utforska stadens historia. Föredrar du hellre shopping ska du bege dig till Grafton Street och Henry Street som bjuder på allt från lyxshopping till billigare kedjor.
Hitta din flygresa här >>

Belgrad – billig stad med närhet till sköna bad

Belgrad är staden som blommat upp och bjuder besökarna på en massa överraskningar. Här kan du äta en god Pljeskavica – en hamburgare som kostar cirka 15 kronor, gå på häftiga fotbollsmatcher, besöka Kalemegdan – en borg byggd på 1700-talet eller strosa omkring på det intressanta Nikola Tesla-muséet. Vill du hellre ta det lugnt och njuta kan du ta bussen till den konstgjorda sjön Adaciganlija. Resan tar bara några minuter och här kan du njuta av sol och bad, samt god mat på någon av de ungefär sjuttio barer och restauranger som ligger längs med stranden. Shoppa kan du göra på flera ställen men flest affärer finns runt Knez Mihailova som är Belgrads stora gågata. Belgrad är känt för sitt episka nattliv så här kan du festa hela natten lång.
Hitta din flygresa här >>

Amsterdam – staden med öppna sinnen

Amsterdam har på senare år blivit en av Europas populäraste turiststäder och staden är perfekt för en weekendresa. Här finns ett stort utbud av restauranger, mysiga kaféer, storslagna muséer, fotboll av hög kvalité och ett nattliv som minst sagt imponerar. Staden bjuder på bra shopping i alla dess former, en favorit är området De Negen Straatjes som erbjuder allt från designerboutiqer till vintageaffärer. I den här staden är toleransen för det mesta lite högre än runt om i övriga Europa och detta har gjort att staden har en skön blandning av människor. Amsterdam är en oerhört vacker plats med sina pittoreska kanaler, mysiga småbutiker och färgglada tulpaner. Ta gärna en tur med en av kanalbåtarna för att se staden från vattnet, eller besök den charmiga marknaden Albert Cuypmarkt.
Hitta din flygresa här >>

Istanbul - en härlig mix av öst och väst

Ingen annan stad i världen liknar Istanbul. Staden delas i mitten av sundet med namn Bosporen, där västra delen tillhör Europa och den östra Asien. På den europeiska sidan finns all historia med Hagia Sofia, sultanens Topkapipalats, de gamla turkiska baden, Blå moskén och den stora basaren. På den asiatiska sidan är staden mer ett vardags-Istanbul. Det mesta är nytt, gulbrunt och ganska alldagligt. Staden bjuder på utmärkt shopping, välkända muséer, moskéer, tusenårig historia och fantastiskt kaffe. För dig som älskar sport och fotboll finns tre världskända lag att beskåda – Galatasaray, Fenerbache och Besiktas. Kollektivtrafiken i staden är billig men ganska krånglig så tipset är att ta sig fram med taxi, som även det är billigt.
Hitta din flygresa här >>

Här hittar du fler hotell.


Flyg till weekendstädernaPopulära hotell

Om Dubrovnik Kroatien

Dubrovnik är en storstad beläget på en udde i Dalmatien i södra Kroatien. Här får du ett charmigt resmål med medeltidsmurar, kristallklart hav, fantastisk mat och mycket sol och bad. Härifrån är det även enkelt att ta sig ut i skärgården.
Historia
Stenstrand
Weekend
Nattliv
Shopping
Sol & bad
14°
Klimat i oktober
21°
Badtemp i oktober