Publicerad 15 juli 2007

Det var soligt väder hela veckan. En dag ser vi ett litet moln på himlen, men sämre väder får vi inte. På kvällstid satt vi i kortärmat på hotellrestaurangen och åt meze, frukt och baklava. Sedan vandrade vi ner mot staden. Vi kikade in i butikerna eller slog oss ner i Tea garden vid hamnen, som är ett prisvärt och mysigt café där vi drack turkiskt kaffe, te eller Efes.

Kristallklart vatten

Orten ligger på en sluttning, så de flesta hotell har havsutsikt. Du badar från klippor och det kristallklara vattnet är otroligt uppfriskande på grund av underjordiska källor som mynnar ut i havet. Vi utnyttjade Derya beach’s solstolar, och bekvämt nog kan maten beställas direkt till stolarna. Pizza eller kycklingsallad med färskpressad apelsinjuice är riktiga höjdarluncher.

Charmig stadskärna

Stadskärnan är fri från trafik. Det finns charmiga caféer och små butiker med allt från märkeskläder till mattor, smycken och andra hantverk. Vi såg inga inkastare och alla lät oss strosa ifred. Färgstarka blommor sprider ljuvliga dofter överallt, vi blev helt förstummade av den frodiga växtligheten. Ett promenadstråk följer vattnet från klipporna ner mot hamnen, det är som att gå igenom en stor grönskande park. En kväll satte vi oss på en bänk och åt nötter och bara njöt.

Gästfrihet och vänlighet

Människorna var vänliga och tillmötesgående. Första dagen köpte vi vatten, men vi hade bara sedlar på oss. Killen som sålda vattnet bad oss att betala senare när vi växlat småmynt. Vi betalade dagen efter, och köpte då glass med erbjudandet att få en liten glass på köpet. Vilken gästfrihet, vänlighet och tillit! En svensk som jag har väl aldrig varit med om liknande.

Dagstripp till Kekova

Jag rekommenderar dagstrippen till Kekova, där det för 4000 år sedan fanns en stad. Vi åkte i en glasbottnad båt över staden som delvis ligger under vattenytan. Vi stannade även vid ön Kale, åt grillad kyckling ombord, och tog simturer i det blåa vattnet.Under nästa resa till Kaş vill jag dyka och se den gamla amfiteatern. Eller så gör jag precis som nu, bara njuter och tar dagen som den kommer.

Så tar du dig hit

Det går charter hit. Du kan också flyga reguljärt till Antalya och Dalaman. Kaş ligger cirka 20 mil sydväst om Antalya, minst 3 timmars bilresa, och 16 mils bilväg från Dalaman flygplats, vilket är minst 2,5 timmars resa. Enklast är att låta hotellet i Kaş hämta upp vid flygplatsen. Alternativt hyrbil eller buss från Antalya eller Dalaman busstation.

Charter till Kas