Publicerad 13 december 2017

Hamnstaden Dubrovnik ligger vid Kroatien södra spets och är inträngd mellan Bosnien, Hercegovina och Adriatiska havet. Stadens cirka 50 000 invånare är utspridda på en långsmal kustremsa som begränsas av höga berg i öster. Det är ingen slump att den här vackra staden länge har kallats för ”Söderns pärla”.

Allt ligger centralt

Om du bor nära Gamla stan så behöver du inte åka taxi eller buss utan kan promenera överallt. Men räkna med att det tar tid att gå omkring eftersom Gamla stans gator både kan vara rätt branta och rena labyrinten. Stadskärnan bjuder på en historisk resa där medeltiden möter det moderna 2000-talet.

Bo hemma hos lokalborna

Det billigaste boendet i Dubrovnik är att bo inackorderad hos en privat familj. Det kostar oftast inte mer än någon hundralapp men innebär att du troligen hamnar en bra bit från centrum. Bor du en bit bort så kan du enkelt hoppa på nästan vilken lokalbuss som helst – de flesta går till Gamla stan. Vill du hellre bo på hotell är utbudet stort, Dubrovnik är en turiststad med både billiga budgethotell och större lyxanläggningar.

Huvudgatan Placa Stradun

Det är Gamla stan, ”Stari Grad”, som är den stora sevärdheten i Dubrovnik. Ta en promenad på huvudgatan Placa Stradun och besök några av de många museerna, katedralerna och kyrkorna. En unik promenad är att gå på den två kilometer långa stadsmuren, här får du också en bra utsikt över husen i Gamla stan. Vill du se mer av staden så kan du ta linbanan upp till det 405 meter höga berget Srd och få en panoramautsikt över Dubrovnik, adriatiska havet och de många öarna i den kroatiska skärgården.

Många bra stränder

Det finns flera stränder för dig som vill sola och bada. Om du tar dig ut till halvön tre kilometer väster om Gamla stan så kan du till och med välja vilket underlag du vill sola på: sand (Uvala Lapad Beach), cement (Adriatic Beach) eller småsten (Vis Beach). En lite mindre strand, Banje Beach, finns också precis utanför Gamla stans hamn.

Populärt att segla

Många kommer till Dubrovnik som en utgångspunkt till de många öarna i den kroatiska skärgården. Här finns många företag som hyr ut alla typer av båtar, både med och utan besättning. Är du inte så båtintresserad men sugen på utflykter så kan du istället ta bussen till någon av de sevärda städerna Kotor eller Buda i grannlandet Montenegro.

Prova lokala maten

De mest kända lokala rätterna är dubrovacka rozata (crème brulée) och zelena menestra (kål- och köttgryta). Fiskrestaurangerna är många och erbjuder fisk från både havet och floden Neretva, bland annat i många typer av soppa. Kolla priserna på menyn innan du beställer om du vill undvika de värsta turistpriserna.

Orange minnen från kriget

I början av 1990-talet utsattes Dubrovnik för omfattande artillerianfall och en stor del av bebyggelsen i Gamla stan blev bombad. När du tittar ut över taken så känner du igen de förstörda husen på den starka orange färgen.

Res till Dubrovnik

Du kan åka på charter till Dubrovnik med charterbolag som Ving, TUI, Solresor och Airtours. Flygtiden är på drygt tre timmar och beroende på var du landar så är det en transfertid på mellan tio minuter och två timmar.

- Charter till Dubrovnik
- Sista minuten till Dubrovnik
- Flyg till Dubrovnik
- Hotell i Dubrovnik
- Erbjudanden till Kroatien