Thassos – den okända smaragdön

G64599
Medlem sedan 2010, besökt 19 länder

Foto: g64599, medlem sedan 2010
Foto: g64599, medlem sedan 2010
Kilometerlånga vita stränder, kristallklart vatten, tavernor, nattliv och pittoreska bergsbyar. Reseguidens medlem Viveca, alias " g64599" reser varje år med sin familj till bergsbyn Kallirachi och guidar till öns alla guldkorn.
Publicerad 12 mars 2012

Thassos är Grekland nordligaste ö och ligger likt en smaragd i Norra Egeiska Havet. Här kan du fortfarande hitta orörda stränder och bada i kristallklart vatten. För dig som tröttnat på de traditionella grekiska öarna som varje år invaderas av tusentals turister är Thassos det perfekta valet. Massturismen har ännu inte hittat hit. Jag reser hit varje år med min familj och tillbringar kortare eller längre tid i en liten bergsby som heter Kallirachi på öns västsida. Här finner man det gamla genuina Grekland bevarat med den charm och gästfrihet som är så typiskt grekisk. Thassos är också känt för sin gästfrihet, den vackra naturen som bjuder på många möjligheter till friluftsliv.

Bad och stränder


Östra sidan

Thassos bästa stränder hittar du på öns östsida där Golden Beach är den mest välkända. Här hittar du allt du kan önska dig i form av en 3 km lång vit strand, tavernor och nattliv. Lite längre ner på öns östsida hittar du Paradise Beach, en lite lugnare strand men med ett fantastiskt vatten och mjuk fin sand. Långgrund och mycket barnvänligt.

Södra sidan

På öns sydsida hittar du Aliki. Den består av två vikar och en udde som är känd som ”Thassos heliga udde”. På Aliki kan du blanda bad och sol med kultur. Du finner här ruinerna av ett tempel och en helgedom från 700 f Kr. På udden hittar du också ett stort marmorbrott från antiken. Här bröt man marmor redan för 2000 år sedan och en rejäl bit av udden är bortbruten.

Västra sidan

På öns västsida hittar du Potos Beach och Pefkari Beach som är mycket populära stränder för den som vill ha tillgång till strandaktiviteter såsom vindsurfing, paragliding, restauranger och nattliv. Det finns mängder av stränder runt hela Thassos och för den som söker lite lugn och avskildhet är det bara att göra en avstickare från stora vägen och då kan man på många ställen hitta sin egen lilla oas eller orörda pärla till strand.

Kultur och historia

För den kulturellt och historiskt intresserade finns mycket att uppleva på Thassos. Huvudstaden Limenas är byggd på ruinerna av den antika staden Thassos. Många av de gamla ruinerna finns fortfarande kvar att beskåda än idag. Den gamla agoran (torget) akropolen och teatern som är byggd 300 år f Kr är idag kända servärdheter i Limenas.

Spännande utflyktsmål

Thassos är ett utmärkt ställe för fotvandring och det finns många bra vandringsleder. När man vandrar på Thassos känner man sig ett med naturen och helt utan stress. Den absolut vackraste och mest krävande är en vandringsled från Potamia på öns östsida upp till högsta toppen Ipsarion 1200 m.ö.h. När man når toppen efter ca 3 timmars vandring har man en underbar panoramavy över ön och fastlandet.

Kastro

Kastro är också ett spännande utflyktsmål. Man kan vandra från Theologos eller köra bil längs slingriga vägar. Man når slutligen den gamla delvis övergivna staden långs upp i bergen som är byggd helt i sten. Här har man renoverat många av de gamla husen och en ny stad börjar sakta växa fram. Där kan man också avnjuta en underbart hemlagad yoghurt tillsammans med honung från trakten som serveras på byns lokala cafe.

Fler pittoreska byar

Det finns också många mysiga pittoreska byar uppe i bergen. Theologos är en av dem som ligger centralt mitt på ön och har med sina traditionella hus blivit utsedd till en kulturstad av värde.

Byn Kallirachi där vi själva bor är också en mycket genuin gammal by med smala slingrande gränder, vackert renoverade hus och mycket charm. På torget samlas alla från barn till äldre herrar som dricker sitt grekiska kaffe och spelar bräde. Damerna besöker varandra och byter hemlagade läckerheter. I trädgårdarna hittar man allt från solmogna persikor, tomater, meloner, granatäpplen och mycket mera. På vandringen genom byn kan man stöta på allt från får eller getter som går på promenad till eller en gammal man som fortfarande använder sin åsna att lasta förnödenheter på.

Marknader och festivaler

Marknaden i Prinos på måndagar är väl värd ett besök. Man skall vara tidigt på plats för att göra de bästa fynden. Här kan man hitta allt från kläder, skor, leksaker, grönsaker och frukt. Det är en upplevelse i sig att promenera runt kring de färgglada stånden och lyssna på allt köpslående.

Precis som i övriga Grekland så älskar även Thassosborna festivaler. Under juli och augusti ordnas det festivaler runt om på ön och den största är Kulturfestivalen i Limenas som hålls i juli och augusti. Här bjuds det på föreställningar och konserter på den antika teatern i staden.

Kavalla och Gamla Stan

Staden Kavalla som ligger på fastlandet (ca 1 timmes båtresa) är väl värd ett besök. Där hittar man mysiga restauranger, bra shopping och även här fina stränder alldeles i utkanten av staden. Gamla Stan är en upplevelse och dit kan man antingen vandra och uppleva de smala slingrande gränderna till fots eller åka med ett litet tåg som arrangerar guidade turer varje dag. Staden är ganska liten och har mycket av småstadscharm kvar. Väl värd ett besök.

Så tar du dig runt

Enklaste sättet att ta sig runt på ön är med hyrbil. Lokalbussen går under vardagarna från Limenas till de flesta orter på ön och erbjuder ett par turer om dagen.

Så tar du dig dit

Apollo, Ving och Airtours erbjuder charterresor till Thassos. Det finns även möjlighet att bara boka flygstol och fixa bonade på egen hand. Det är lätt att ta sig till Thassos. 45 minuters båtresa från Keramoti till Limenas eller 1 tim 15 min från Kavala till Prinos. Välkomna till Thassos


Charter till Thassos