Publicerad 11 september 2012

Denna magnifika platå besöks årligen av närmare 150 000 turister. National Geographics har utsett platsen till ”The worlds most iconic destination”. Preikestolen är en platt klippavsats på cirka 30 x 30 meter som reser sig 600 meter över Lysefjorden i Forsands kommun, Ryfylke. När jag för några år sedan såg en bild från platsen kände jag direkt att detta är en av de ”100 things I would love to do”.

Vandringen

Vandringen från parkeringen till Preikestolen är endast 3,8 kilometer. Dock är den bitvis brant och består av tre rejäla stigningar. Terrängen är stenig och jag rekommenderar kängor för ökad stabilitet. Turen till platån tar cirka 2 timmar enkel väg. Det finns många fina fikaplatser längs vägen men de flesta sparar matsäcken till platån. Vid fint väder eller om man behöver svalka sig efter de kraftiga stigningarna finner ni även en liten badplats nära toppen.

Boende

Om man väljer att utgå från Stavanger kan man välja på många fina hotell och är dessutom en kombo mellan stad och fjäll. Vid foten av Preikestolen finns Preikestolens fjellstue. Här finns olika boendealternativ - hotell, stuga och vandrarhemsanex. I fjellstuen finns det även restaurang. I samma område finns dessutom en fin camping.

Ta sig dit

Ta bil, tåg eller flyg till Stavanger. Vandringsledens början finner man en dryg timma från denna vackra stad. Från Stavanger finns det två vägar till Preikestolen. Man kan alternativt ta en färja på 40 minuter som avgår direkt från Stavanger, för att sedan köra cirka 30 minuter till Preikestolen. Om man inte har bil finns det bussar vid färjeläget som kör till vandringsledens start. Det andra alternativet kräver bil och då kör man nästan hela vägen, men behöver åka en färja över Lysefjorden som tar cirka 6 minuter.

Familjeresa

Preikestolen är ett utflyktsmål som passar familjen. Sträckan att gå är inte så lång, men terrängen upp till platån är betydligt mer krävande än förväntat. För oss var detta en första vandring med vår 2-åriga son och det visade sig att vi inte var ensamma. Längs vägen mötte vi flera föräldrar med bärstolar och barn. Dessutom många barn i olika åldrar som tappert tog sig fram efter bästa förmåga. För ökad säkerhet hade vi en sele på vår son, vilket kan vara bra då vandringsleden slingrar sig längs flera branter. Denna familjeresa gav oss mersmak på att nästa år bege oss till någon ny underbar plats i Norge för nya äventyr.

Här hittar du billiga hyrbilar.